fbpx

Căutare

Share this article

Deutsche Telekom este cea mai mare companie de telecomunicații din Europa și unul din primele trei motoare de inovație în industria mondială, lucru pe care nici nu l-au bănuit fondatorii ei.

Cu sediul central la Bonn, în Germania, Deutsche Telekom este cel mai mare furnizor german de telefonie fixă, iar subsidiara sa, T-Online este cel mai mare furnizor de internet în Europa, cu aproape 10 milioane de abonați. Deutsche Telekom oferă o varietate de servicii de telefonie mobilă către aproximativ 50 de milioane de clienți din Europa, Asia și Statele Unite prin filiala sa T-Mobile International. Compania are o gamă largă de filiale internaționale, inclusiv furnizorii americani de sisteme de comunicații mobile VoiceStream Wireless și Powertel, și o cotă de 59% din fostul monopol telefonic maghiar Magyar Távoközlési. Cu alte cuvinte vorbim de un gigant mondial cu aproape 300 de mii de angajați și cu venituri nete de peste 3 miliarde de dolari.

După privatizarea companiei nemțești din 1995, statul german a rămas în continuare cu aproximativ 435 din acțiunile ei.

Fondatorii Telekom în istoria companiei

1833-1933 – o sută de ani în care telefonul a cucerit Germania

Telegraful optic a fost primul instrument introdus în Prusia, în 1833. 13 ani mai târziu, prima linie de telegraf conecta primele cele mai mari orașe, Berlin și Postdam. Cu toate acestea au mai trecut încă 31 de ani până ce vocea omului a fost pentru prima dată transmisă cu succes printr-un fir în Germania.

În 1877, primul director de poștă al sistemului poștal unit al Germaniei, Deutsche Bundespost, Heinrich von Stephan, a aprobat un experiment cu două telefoane construite de inventatorul american Alexander Graham Bell. Pentru prima dată în Germania, vocile se auzeau la o distanță de mai bine de 2 kilometri. Von Stephan a realizat care este potențialul acestei inovații, astfel că a pus serviciul de telefonie sub controlul și autoritatea serviciului său poștal, Bundenpost.

Acesta era aparatul prin care Alexander Bell a reușit să transmită printr-un fir vocea umană

Până în 1880, peste 16 mii de familii din Germania au făcut cerere pentru a primii servicii de telefonie în gospodăriile proprii. Deceniile care au urmat, telefonul a câștigat tot mai multă încredere printre nemți, iar tehnologia a cunoscut o îmbunătățire importantă. La începutul anului 1881, au fost create rețele de telefonie în marile orașe ale țării precum Berlin, Hamburg, Frankfurt și Koln. Până 1889, numărul de abonați telefonici din Berlin a ajuns la peste 46 de mii, un număr mai mare decât toți abonații din Franța. Din 1912, cablurile telefonice ale Germaniei au fost așezate sub pământ într-o rețea de cabluri în continuă expansiune.

Deși la începuturile serviciului de telefonie apelanții erau conectați între ei de către un operator de telefonie, acest sistem a fost în cele din urmă înlocuit în 1908, când s-a făcut prima conexiune telefonică automată în Germania. Progresele în tehnologia telecomunicațiilor au făcut posibilă interconectarea rețelelor locale și creșterea capacității acestora. Anii 1920 au adus în Germania serviciul de apelare automată pe distanță lungă și telefonie mobilă. Astfel că în 1926, pentru prima dată, pasagerii din trenul ce călătorea între Berlin și Hamburg puteau suna oriunde în lume. Iar în 1933, serviciul public de telex a fost introdus între cele două orașe.

Fondatorii Telekom, rețeaua de telefonie folosită și distrusă de către naziști

După ce Adolf Hitler a venit la puterea statului în ianuarie 1933, Bundespost a devenit un instrument al statului totalitar nazist și, ca atare, a mașinii sale de propagandă. Scrisorile și apelurile telefonice au fost interceptate în mod obișnuit și utilizate pentru a identifica evreii și disidenții. În timpul celui de-al doilea război mondial, serviciile telefonice ale Bundespost au continuat să funcționeze până la ocupația aliaților în toate zonele Germaniei. Cu toate acestea, serviciul era în haos până la capitularea Germaniei la 7 mai 1945. Din cele 3.420 de clădiri pe care le deținuse Bundespost înainte de război, 1.483 fuseseră complet distruse sau deteriorate de bombardamente între 1940 și 1945, precum și în timpul luptelor din Germania înainte de predarea sa. Mulți dintre foștii angajați erau morți sau dispăruți și multe linii telefonice fuseseră tăiate.

Pe măsură ce forțele americane, britanice și sovietice și-au asumat controlul asupra guvernului, au preluat și serviciile poștale și telefonice. Între 1945 și 1947, rupturile politice și, în cele din urmă, Războiul Rece au izbucnit între aliații occidentali și Uniunea Sovietică. În 1947, zonele de ocupație britanice și americane au fost fuzionate în scopuri economice, iar administrația a început să fie predată germanilor. Refuzul sovieticilor de a participa la reformele valutare din iunie 1948 și blocada de la Berlin a însemnat că o structură poștală unificată pentru toate zonele de ocupație, condamnată. Serviciile poștale din partea de est a Germaniei au fost predate noului stat est-german înființat de sovietici în 1949. Un consiliu parlamentar ales din toate cele trei zone vestice s-a întrunit la Bonn la 1 septembrie 1948 pentru a întocmi constituția Germaniei de Vest sau Legea fundamentală. În aprilie 1949, guvernele american, britanic și francez au garantat puteri depline de autoguvernare noului stat vest-german.

Bundespost a renăscut ca un organism de stat sub controlul unui minister de cabinet și și-a asumat controlul asupra posturilor, telefoanelor și telegrafelor din noua Republică Federală Germania. Iar noua constituție a interzis în mod special privatizarea posturilor și a telecomunicațiilor.

Primul telefon creat de Alexander Bell

1950 – 1970 reconstruirea rețelei de telecomunicații

În anii 1950, Bundespost a trebuit să își reconstruiască rețeaua de comunicații și sute de clădiri de oficii poștale. O mare parte din comunicațiile germane dinainte de război se concentraseră pe rețelele de comunicare est-vest între Berlin și orașele industriale occidentale. Noua Germanie de Vest era o țară lungă și îngustă în care multe linii de comunicație circulau acum spre nord-sud. Berlinul de Vest devenise un oraș izolat într-o țară străină. După război, împărțirea în diferite zone de ocupație a fragmentat comunicațiile și a întârziat formarea unei rețele integrate.

Reconstrucția serviciului de telefonie a fost realizată până la sfârșitul anului 1951, dar instalarea de noi telefoane private a fost lentă.

Până în 1952, existau doar cinci telefoane la 100 de locuitori în Germania, comparativ cu 28 și 11 la 100 de locuitori în Statele Unite și, respectiv, în Marea Britanie. Cu toate acestea, prin anii 1960, rețeaua de comunicații a Germaniei fusese complet restaurată, iar abonamentul telefonic era la fel ca în celelalte țări industriale.

Pe măsură ce prosperitatea Germaniei postbelice a crescut, cererea de servicii de telecomunicații a crescut și ea. Bundespost a investit în comunicații prin satelit; noi facilități transatlantice de apelare automată din Bonn, Frankfurt și München au devenit disponibile în 1970.

Cum apare Deutsche Telekom și cine sunt fondatorii companiei?

Deutsche Bundespost a fost administrația poștală a guvernului federal german creat în 1947 ca succesor al Reichspost. A fost, de asemenea, principala companie de telefonie din Germania de Vest.

La 1 iulie 1989, ca parte a unei reforme a oficiilor poștale, Deutsche Bundespost a fost împărțit în trei entități, una fiind Deutsche Telekom. La 1 ianuarie 1995, ca parte a unei alte reforme, Deutsche Bundespost Telekom a devenit Deutsche Telekom AG și a fost privatizată în 1996. Ca atare, împărtășește un patrimoniu comun cu celelalte companii privatizate ale Deutsche Bundespost, Deutsche Post (DHL) și Deutsche Postbank.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO