fbpx

Căutare

Share this article

Dacă vi se păreau mari primele telefoane mobile pe care le-ați avut, prin anii 2000, ar trebui să vedeți cum arăta primul celular din istorie. Acesta era un Motorola de 1.3 kg, cu o lungime de 23 cm. Imaginați-vă cum ar fi să cărați așa ceva după voi! Cine a creat primul telefon mobil? Martin Cooper este omul care, în 1973, a revoluționat istoria telecomunicațiilor: acesta a demonstrat că telefonul celular creat de el și echipa sa de la Motorola este funcțional, realizând și prima convorbire cu un astfel de aparat.

Vezi și: Cine a creat Instagram: cine sunt inventatorii cele mai populare rețele de foto- sharing din lume

Cine a creat primul telefon mobil: Martin Cooper –  inginerul considerat “tatăl telefoniei mobile”

Înainte de apariția telefonului inventat de Cooper, mai existau un fel de telefoane mobile, însă acestea erau, de fapt, instalate în mașinile polițiților, ale ambulanțelor sau în taxiuri –  unde era nevoie de comunicare rapidă. Aceste telefoane nu puteau fi conectate la rețeaua de telefonie fixă clasică și nu erau nici dotate cu numere pentru apelare.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Un 3 de abril de 1973 se realizó la primera llamada desde un teléfono celular👏🏻☎ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Fue realizada por Martin Cooper en la Sexta Avenida de Nueva York cuando se dirigía a una rueda de prensa con el fin de anunciar este gran descubrimiento.😎👍🏻 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ La llamada fue efectuada desde un Motorola DynaTac 8000X (Dynamic Adaptive Total Area Coverage). 📞 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Un móvil muy diferente a los actuales, pues pesaba unos 800 gramos, medía 33 cm de altura y 8,9 cm de grosor y su precio era de 7.000 euros. 😮 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ @motorolaus 📱 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ¿Conocías este dato? 😉 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #telephone #phone #invention #history #MartinCooper #Motorola #firstcall #exclusiva #Grupoexclusiva #Luxury #Millionarie #Man #Men #StyleMan #exclusivo #Money #ePrive #Prive

O postare distribuită de Revista ePrivé & Management (@revistaeprive) pe

Cooper este considerat inventatorul telefonului mobil portabil. El este și primul om din istorie care a realizat o convorbire cu un telefon mobil, un Motorola DynaTAC. Pe 3 aprilie 1973, Cooper l-a sunat pe șeful departamentului de inventică al firmei concurente, AT&T, pentru a-i da marea veste. “Joel, Marty la telefon. Te sun de pe un celular, un celular adevărat, portabil”, i-a spus Cooper competitorului său, Dr. Joel S. Engel de la AT&T.

Inițial, acest telefon fusese creat pentru polițiști, ca să nu mai fie nevoie să se deplaseze la mașini pentru a comunica. Motorola DynaTAC avea o singură linie și putea fi folosit doar pentru a iniția apeluri.

Martin a lucrat la Motorola timp de 29 de ani, aducându-și aportul la dezvoltarea următoarelor generații de telefoane mobile. Inventatorul în vârstă de 90 de ani a contribuit însă și la apariția radioului mobil, a cristatelor de cuarț, oscilatoarelor, ecranelor cu cristale lichide, tehnologiei Stereo Motorola A.M etc.

Când a fost lansat pe piață primul telefon mobil

De la momentul istoric din 1973 au mai durat încă 10 ani până când Cooper și echipa sa au reușit să facă un telefon care să poate fi vândut și folosit de publicul larg. Era nevoie să se creeze o rețea de telefonie mobilă, să obțină diverse licențe și avize pentru ca telefonul să fie funcțional.

Dar a venit și ziua aceea! Astel, pe 21 septembrie 1983, Motorola a intrat în istorie ca fiind firma care a lansat primul celular portabil- Motorola DynaTAC 8000 X. Însă nu oricine și-l permitea! Costa, la vremea aia, 3.995 de dolari! Pare un preț mare, însă și suma folosită pentru cercetare și dezvoltare a fost una impresionantă – peste 100 de milioane de dolari.

În 1984, primul mobil care putea să treacă de la o arie celulară la alta a fost lansat de Bell Labs . Telefoanele încep să aibă domensiuni mai mici și să acopere o arie mai mare. Dacă în prezent se folosește tehnologia digitală pentru efectuarea convorbirilor, atunci transmisia se făcea în sistem analog, iar convorbirile nu erau tocmai “de calitate”.

 

Telefon mobil din anii ’80 realizat de AEG (sursa: wikipedia)

În anii ’90 a fost lansată a doua generație de telefoane mobile, transmisia făcându-se în sistem digital. Astfel, convorbirile scăpau de interferențe, iar conectarea cu rețeaua se făcea mai rapid.

Telefoanele sunt mai mici si devin mai usor de purtat.

Telefoane mobile din 1991, sursa: wikipedia

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO