Fondatorii Warner Bros. Cum au ajuns patru frați ce proiectau imagini în mișcare pe un aparat cu manivelă, să creeze cel mai mare imperiu de producție media din America - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fondatorii Warner Bros. Cum au ajuns patru frați ce proiectau imagini în mișcare pe un aparat cu manivelă, să creeze cel mai mare imperiu de producție media din America

În istoria de 100 de ani a companiei, peste 6800 de filme au început cu acel logo WB. În clasamentul box office, 13 dintre cele mai apreciate 50 de filme din istorie, au fost produse de Warner Bros.
Share this article

Warner Bros este inclusă în cea mai mare corporație mass media din America, iar acest lucru se datorează celor patru frați Warner, fondatorii acestei mari case de producții de film.

Warner Bros a dăruit lumii toată experiența sa de 100 de ani de călătorii în jurul mapamondului, lucru care a schimbat radical modul tradițional în care erau văzute filmele până atunci.

Cui datorăm Casa Blanca? Cui datorăm primul film cu Supereroi? Compania Warner Bros și cei patru frați, fondatorii ei pot fi „culpabilizați” pentru asemenea capodopere. Ca să nu mai vorbim de seria Harry Potter.

În istoria de 100 de ani a companiei, peste 6800 de filme au început cu acel logo WB. În clasamentul box office, 13 dintre cele mai apreciate 50 de filme din istorie, au fost produse de Warner Bros. Unele dintre cele mai cunoscute filme ce poartă semnătura creată de fondatorii Warner Bros sunt francizele Harry Poter, Batman, The Hobbit, Unexpected Journey sau Inception.

Azi, compania are mai mult de cinci case de producție active ce lucrează cu animații, seriale de televiziune, desene animate sau muzică.

Dar să vedem cine au fost fondatorii Warner Bross și cum au reușit ei această performanță.

Fondatorii Warner Bros și începuturile unor vieți de vizionari

Așa cum spuneam, cei patru frați Warner sunt fondatorii Warner Bros, iar numele companiei a fost dat, evident, după numele lor de familie. Ei au format organizația pe 4 aprilie 1923. Jack Warner, Sam Warner, Harry Warner și Albert Warner este numele lor. Biroul central al companiei se află în Burbank, California.

Cei patru erau fiii unui imigrant polonez ce-și câștiga traiul din cizmărie ambulantă. Tot cu o meserie ambulantă au început și ei, zorii carierei lor arătându-i călătorind prin Pennsylvania și Ohio și proiectând imagini în mișcare.

Unul dintre primele filme proiectate de ei a fost „The Great Train Robbery” al lui Edwin S. Porter, primele imagini în mișcare menite să spună o poveste certă.

Până în 1907, fondatorii Warner Bros ajunseseră să opereze într-un fost magazin pe care l-au transformat într-o sală de cinema improvizată, în New Castle, Pennsylvania, și căruia i-au pus numele Cascade Theater. Afacerea mergea foarte bine cu Albert și Harry vânzând bilete, cu Sam manevrând proiectorul cu manivelă în timp ce Jack interpreta melodii cu care să ilustreze secvențele filmelor, acompaniat la pian de sora lor, Rose. În mai puțin de un an au mai deschis două astfel de teatre în New Castle.

Până în 1908, frații Warner achiziționaseră 200 de titluri de film, distribuiau filme în vestul statului Pennsylvania și, mai târziu, deschideau alte centre de schimb în Norfolk, Virginia, Atlanta și Georgia.

Realizând că profitul mare nu vine doar din distribuirea și prezentarea de filme, ci mai degrabă din producție, frații Warner s-au mutat în California unde au clădit o mică bază de producție pe strada principală din Culver City.

Foto: Shutterstock

Primul lor film, „My Four Years în Germany”, pe baza celei mai vândute cărți de ambasadorul Americii la curtea lui Kaiser Wilhelm, a avut premiera în 1918 și a avut încasări de 1,5 milioane de dolari, ceva absolut impresionant pentru perioada respectivă.

Spre finalul acelui an, frații Warner au cumpărat o proprietate pe Sunset Boulevard pentru suma de 25 de mii de dolari și astfel s-a născut compania Warner Bros. West Coast Studios.

Harry era președinte, Albert finanțistul ce avea grijă de banii companiei, în timp ce Sam și Jack se concentrau pe producția de film.

Proiectele lor au inclus „The Beautiful and Damned”, pentru care l-au angajat pe tânărul scriitor pe nume F. Scott Fitzgerald, ce și-a adaptat romanul pentru marele ecran.

În 1927 au lansat primul film vorbit, iar până în 1930, compania producea aproape 100 de filme pe an. În 1928 au lansat primul lung metraj cu sunet, iar în 1929 au introdus filmul color.

Controverse legate de fondatorii Warner Bros

The Weinstein Company a dat în judecată Warner Bros pentru un film al cărui nume este „Majordomul” ca o controversă rasială. Frații Warner au câștigat mediere împotriva organizației Weinstein pentru titlul filmului „Majordomul”.

Apărătorii drepturilor islamiste au fost nemulțumiți atunci când a fost lansat filmul cu titlul „Towelhead” (cap de prosop), acuzând că este un nume discriminator și revoltător.

Lucruri neștiute despre fondatorii Warner Bros

James Dean a făcut doar trei filme, toate alături de frații Warner: „east of Eden”, „Rebel without a cuase” și „Giant”.

Warner a creat primul plan pentru filmele cu super eroi din ziua de azi, prin Superman în 1980 și Batman în 1989,  ambele bazate pe titlurile de benzi desenate apărute în DC Comics, o divizie a Warner Bros.

Fiecare film în care a apărut Clind Eastwood în ultimii 45 de ani, a fost produs de Warner Bros.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora