fbpx

Căutare

Share this article

Regina aplicaţiilor mobile de mesagerie, WhatsApp, a fost inventată pentru a scuti costurile cu SMS-uri, mai ales cele internaţionale. Dacă în primă fază nu s-a bucurat de prea mult succes, un update făcut de inventatorii săi a transformat-o ca peste noapte într-una dintre cele mai de succes aplicaţii din lume. În fiecare zi sunt peste 60 de miliarde de mesaje expediate prin intermediul ei. Platforma deţinută acum de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost cumpărată în urmă cu 6 ani de acesta. Fondatorii WhatsApp sunt 2 bărbaţi care au lucrat împreună la Yahoo şi au fost respinşi tot împreună atunci când au vrut să se angajeze, în mod ironic, la Facebook.

Fondatorii WhatsApp – Jan Koum, de la asistat social la miliardar în dolari

Născut în 1976 la Kiev, în ceea ce era pe atunci Uniunea Sovietică, Jan Koum a emigrat în Statele Unite ale Americii, împreună cu mama şi bunica sa, pe când avea 16 ani. Ajunşi în ţara tuturor posibilităţilor, au reuşit să obţină cu ajutorul guvernului un apartament mic în care să locuiască, precum şi un ajutor social care însă nu avea cum să le acopere cheltuielile. Koum s-a angajat ca om de serviciu la un supermarket ca să-şi poată ajuta mama, care lucra ca bonă. La 18 ani a descoperit că este tot mai interesat de noile tehnologii, aşa că şi-a cumpărat nişte manuale vechi de la un anticariat, iar după ce le-a parcurs le-a dus înapoi, ca să poată recupera din bani. În 1996 pătrunsese atât de bine tainele computerelor încât s-a alăturat unui grup de hackeri unde nu a făcut decât să-şi dezvolte şi mai mult talentele în domeniu. Tot în acest grup l-a cunoscut şi pe viitorul fondator al Napster, un serviciu de muzică online, Sean Fanning.

Deşi era un autodidact, Koum avea aspiraţii mai mari, aşa că a început studiile la Universitatea din San Jose. A continuat să lucreze în paralel ca să se poată întreţine şi s-a angajat la Ernst & Young pe post de tester de securitate informatică. Acolo l-a cunoscut în 1997 pe cel ce avea să-i devină prieten şi partener de business, Brian Acton. În acelaşi an Koum şi-a pierdut mama, bolnavă de cancer, iar Acton a devenit umărul lui de sprijin. Au părăsit amândoi compania unde s-au cunoscut pentru Yahoo, iar Koum a renunţat la studii ca să se poată concentra mai mult asupra noului job, inginer de sistem. 9 ani a lucrat pentru Yahoo până când a simţit că nu mai e locul lui acolo.

Jan Koum, foto: siliconinvestor.com

Fondatorii WhatsApp – Brian Acton, informaticianul cu veleităţi de om de afaceri

Născut în 1972 în Michigan, Brian Acton a descoperit rapid care sunt interesele şi talentele lui. Aşa că a absolvit Informatica la celebra Stanford University şi în 1992, când Koum abia ajungea în America, el îşi începea cariera. Şi a bifat cele mai mari nume din domeniu la acel moment, lucrând pentru Apple, Adobe şi mai târziu, Yahoo.

Deşi pasionat de informatică, Acton a învăţat şi lucruri importante despre cum se conduce un business de la mama lui, proprietara unei firme de transport marfă, lucru ce avea să-i fie de folos atunci când pornea să lucreze pe cont propriu. Între timp însă avea să piardă milioane de dolari după ce a investit masiv în bursa pe care activau companiile de internet, bursă care s-a prăbuşit în anul 2000 aducând pierderi fantastice aproape tuturor investitorilor.

Brian Acton, foto: businessinsider.com

Fondatorii WhatsApp – Ideea de 19 miliarde de dolari

În 2007 Koum şi Acton au părăsit Yahoo şi timp de un an de zile au călătorit prin Africa de Sud. Au aplicat apoi pentru joburi la Facebook, dar au fost respinşi amândoi. Când Koum şi-a cumpărat un iPhone şi a început să studieze App Store-ul ce avea numai 7 luni vechime, şi-a dat seama că acolo e viitorul. Au început împreună cu Igor Solomennikov, un dezvoltator de aplicaţii pentru mobil, să lucreze la ideea lui Koum, o aplicaţie dedicată transmiterii de mesaje, iar Acton a fost primul investitor în firmă.

Numele a venit şi el rapid şi tot de la Koum, care a decis ca noua aplicaţie să se numească WhatsApp pentru că suna la fel ca una dintre cele mai utilizate sintagme în acel moment, What`s up? De ziua lui, pe 24 februarie 2009, era înfiinţată WhatsApp Inc., iar lansarea aplicaţiei se petrecea în luna mai a aceluiaşi an.

N-a fost cu succes de la început. Aplicaţia dădea o mulţime de erori şi puţinii utilizatori erau tot mai nemulţumiţi. Koum a fost la un pas să renunţe şi voia să se angajaze, dar Acton l-a convins să mai aibă puţină răbdare. Modificarea aplicaţiei astfel încât să devină una pentru transmiterea de mesaje instant, în orice colţ al lumii fără niciun cost a fost măsura care a adus succesul. Popularitatea WhatsApp a crescut ca peste noapte, iar numărul utilizatorilor creştea constant. În 10 ani de la lansare aplicaţia era folosită în 180 de ţări şi avea 1,5 miliarde de utilizatori activi, 1 milion de înregistrări noi în fiecare zi şi 300 de milioane de utilizatori zilnic.

Jan Koum şi Brian Acton, foto: wired.com

În 2014 s-a întors foaia pentru cei doi fondatori ai WhatsApp şi Facebook era cea care îi voia acum. După negocieri îndelungate şi foarte dure, întinse pe parcursul a 2 ani, Koum şi Acton au acceptat să vândă aplicaţia pentru 19 miliarde de dolari. A fost cea mai mare tranzacţie din sectorul IT din ultimii 13 ani.

În urma vânzării, Koum a primit un loc în Consiliul de Administraţie al Facebook, unde a rămas timp de 4 ani. În 2018, nemulţumit teribil de scandalurile legate de protecţia datelor şi furtul de date, a decis să părăsească compania. Atât el, cât şi Acton au fost mereu preocupaţi de protecţia datelor şi complet dezinteresaţi de publicitatea produselor create de ei. Una dintre condiţiile vânzării WhatsApp către Facebook a fost ca aplicaţia să nu devină un loc de promovare a diverselor produse, precum reţeaua lui Zuckerberg. În urmă cu 2 ani Acton chiar îi sfătuia pe oameni să îşi dezactiveze conturile de Facebook.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO