Fondatorul Acer și lupta personală de a învinge sărăcia. De la copilul orfan la 4 ani, la vânzătorul de ouă la 5 ani și apoi la cel mai bogat om din Taiwan, inventatorul ce a revoluționat industria calculatoarelor - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Un mare om a spus odată: „Dacă te-ai născut sărac nu e vina ta. Dar dacă mori sărac e vina ta”. Cel care se ridică împotriva tuturor șanselor și iese cu succes în cele mai rele momente este obligat să realizeze cele mai mari fapte ale vieții sale. Aceasta este povestea  lui Stan Shih, fondatorul Acer care a reușit să cunoască cel mai mare succes al vieții, iar acum este miliardar.

Născut pe 8 decembrie 1944 în Republica China – Taiwan, Stan Shih s-a confruntat cu o copilărie dificilă. Familia sa era deja foarte săracă și se afla pe marginea dezastrului când Stan, la o vârstă fragedă, la numai patru ani, și-a pierdut tatăl. Deși avea doar patru ani, el s-a pus pe treabă și a încercat să-și ajute mama în afacerea familiei, aceea de comercializare a ouălor. Cu banii câștigați a reușit să-și finalizeze studiile primare.

Dar, visul său a fost mult mai mare. A muncit și mai mult pentru a susține afacerea familiei și cu banii acumulați, a continuat să urmeze programul de licență și apoi de masterat în inginerie electronică de la Universitatea Națională Chiao Tung. De asemenea, și-a finalizat cu succes doctoratul onorific în inginerie electronică în anul 1992.

Stan Shih în copilărie, alături de mama sa

Cine este fondatorul Acer și cum arăta viața lui înainte de a cunoaște succesul?

De la o vârstă fragedă, Stan și-a dedicat tot timpul liber intereselor și pasiunilor sale. El s-a bucurat de fiecare etapă a studiilor sale, care l-au ajutat enorm să lanseze Acer în 1976. Lansarea acestei companii a înregistrat o creștere atât de mare încât, în 2006, a transformat Taiwanul într-o centrală de producție de PC-uri pentru întreaga lume. Astăzi, Acer este a doua cea mai mare companie de producție de computere din lume.

Stan a început compania împreună cu soția sa Carolyn Yeh și alți cinci parteneri și a fost numită inițial Multitech. Shih, a acceptat președinția Multitech în 1987, același an în care au decis să o redenumească în Acer.

Foto: Pinterest

Când și-a început cariera de inginer electronist în 1971, s-a angajat la Unitron Industrial Corp. Acolo Shih a realizat primul calculator desktop de succes din Taiwan. Următoarea sa realizare majoră a fost dezvoltarea primului stilou cu ceas din lume. Această invenție a apărut pe vremea când lucra la Qualitron Industrial Corp. Patronii săi au fost cei care l-au încurajat și l-au ajutat să patenteze această invenție.

Fondatorul Acer a fost cel care a pus bazele a încă două dintre cele mai mari companii de calculatoare din Taiwan: BenQ și Wistron.

În 2004 a decis că este timpul să se retragă din postul de președinte al companiei Acer, însă, în schimb, a continuat să facă parte din consiliul de administrație al celor trei companii înființate de el.

Pornind de la un capital de doar 25.000 de dolari în 1976, valoarea netă a companiei Acer a ajuns la 22,2 miliarde de dolari. Compania ocupă locul 4 în ceea ce privește numărul total de PC-uri și numărul 3 în totalul notebook-urilor din întreaga lume.

Fondatorul Acer și importanța responsabilității sociale

Shih, într-unul din discursurile sale, a spus: „Trebuie să priviți întotdeauna înainte, să fiți întotdeauna pozitivi. Este alegerea voastră, destinul vostru. Trebuie să vă bucurați de viață, dar totuși aveți o responsabilitate socială personală”.

În ciuda faptului că este miliardar, Stan Shih este implicat activ în organizațiile sociale și publice. A fost președinte al Asia Business Council, a stat în consiliul de administrație al Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd și este, de asemenea, președinte al Asociației de Promovare Internațională a Brandului.

Fondatorul Acer și recunoașterea mondială

Anul înființării Acer, adică 1976, i-a adus lui Shih un loc în „Zece tineri cei mai remarcabili” din Taiwan și doar șapte ani mai târziu a fost numit una dintre „Zece cele mai remarcabile persoane din lume” de către Jacees International.

Fondatorul Acer a fost prezentat în reviste remarcabile precum Asiaweek, BusinessWeek, Fortune și a fost prezentat în „60 de ani de eroi asiatici” al revistei Time pentru realizările sale.

Cea mai prețioasă zi din viața lui Shih a fost aceea în care i s-a acordat un titlul de doctor onorific în drept internațional, cea mai înaltă onoare a Thunderbird School of Global Management.

Fondatorul Acer împreună cu soția sa. Foto. Successtory

Shih trăiește acum cu minunata sa soție Carolyn Yeh și cei trei copii ai lor.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO