Fondatorul Allview. Povestea brașoveanului care a abandonat facultatea ca să pună bazele primei companii românești care a dezvoltat un smartphone și o tabletă made in Romania - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Românii, la fel ca mai toate popoarele din lume, sunt mari fani ai gadget-urilor de ultimă generație, iar telefoanele mobile și tabletele sunt nelipsite din casele multora dintre noi. În timpul în care cei mai mulți descopereau cu interes minunile noilor tehnologii alții se gândeau cum să dezvolte ei unele. Fondatorul Allview, Lucian Peticilă, este printre cei care a înțeles cum va evolua piața și că poate fi o mișcare bună să intre în această zonă. N-a fost ușor, dar acum produsele Allview se găsesc pe piețele din 20 de țări europene.

Fondatorul Allview – A lăsat facultatea ca să intre în afaceri

Lucian Peticilă a fost de foarte mic pasionat de electronică și electrotehnică. Născut, crescut în Brașov, puștiul a fost mai interesat să desfacă și să refacă diverse dispozitive decât să bată mingea în fața blocului. La 10 ani punea cap la cap piesele pentru un telefon pe care îl folosea ca să vorbească cu un vecin, așa că a fost alegerea firească să meargă la un liceu cu profil electrotehnic. La fel de firesc a fost și să înceapă studiile universitare în același domeniu, dar în anul II și-a dat seama că drumul obișnuit nu era tocmai ce își dorea de la viață. Îndrăgostit de zona de cercetare și inovație, s-a gândit că tot ce îi va oferi facultatea va fi un post călduț de inginer, fie în țară, fie în străinătate și chiar dacă avea șanse la un salariu mai mult decât mulțumitor, ideea de a face doar ceea ce i se cerea nu era chiar visul lui din copilărie.

Așa că la 20 de ani a abandonat studiile și și-a anunțat părinții că vrea să fie propriul stăpân și să-și dezvolte propria afacere. Lipsa diplomei de inginer nu-l încurca cu nimic, așa cum nimic nu-l oprise până atunci să experimenteze și să testeze orice idee îi venea. La acel moment a fost însă mult mai ușor să pornească un business în agricultură. Câștiga bine, dar tot la electronice îi stătea capul, așa că a început să facă comerț cu produse electronice și electrocasnice aduse din Germania. Cum pasiunea era tot mai arzătoare a decis să le facă el însuși. Prin urmare a dezvoltat linii de asamblare pentru televizoare și DVD-uri. A avut mare noroc și cu sprijinul părinților, care au crezut în el și și-au pus apartamentul gaj pentru ca el să poată lua un credit, dar și cu sora sa, care s-a aventurat alături de el într-o lume nouă și necunoscută.

Lucian Peticilă, foto: allview.ro

Fondatorul Allview – Drumul de la primul televizor la smartphone-uri și tablete românești

Primele televizoare asamblate de Lucian Peticilă la Brașov au ieșit direct sub numele de Allview. Numele găsit nu venea doar ca să sune bine în urechile cumpărătorilor, ci și pentru că integra o viziune: să aducă în fața clienților toate produsele necesare pentru o locuință inteligentă, în care cât mai multe lucruri să fie automatizate.

Au urmat DVD-uri, sisteme de navigație cu GPS, telefoane mobile, apoi tablete. Nu erau produse aici, ce-i drept, ci în China, după specificațiile tehnice trimise de către români, menite să transforme produsele într-unele adaptate pieței autohtone, cu softuri și servicii care să răspundă mai ușor utilizatorilor români.

Allview s-a poziționat de la bun început drept o companie care oferă produse ieftine, dar a trecut prin mai multe momente complicate. Primul – fiind vorba de produse ieftine, a fost foarte complicat ca numele Allview să ajungă să fie cunoscut de publicul larg. Și la capitolul încredere a fost mult de lucrat pentru că unele dintre produse au fost puternic contestate de utlilizatori. Lucian Peticilă a vorbit în repetate rânduri despre faptul că a folosit fiecare remarcă pentru a îmbunătăți produsul. Și ca să poată face asta a cumpărat și o firmă de software, tot din Brașov, cu ajutorul căreia a lărgit plaja de cercetare și dezvoltare. Și pare că lucrurile au funcționat. Atât de bine încât compania din Brașov a fost menționată de Bursa de la Londra pe lista business-urilor cu o prezență promițătore pe piața europeană.

Scoaterea pe piață a singurului asistent vocal în limba română, AVI, capabil să interacționeze cu utilizatorul și chiar să răspundă la întrebări a fost o altă mișcare ce a sporit popularitatea Allview. Producția de tablete și telefoane dual-sim a continuat să crească renumele, dar și încasările, iar mai apoi modelele de smartphone, care au încercat să țină pasul cu cerințele și pretențiile clienților, păstrând însă și prețul redus.

Compania și-a extins apoi portofoliul pentru smarthome cu becurile inteligente și comutator wireles. Becurile permit schimbarea automată a iluminatului în locuință, iar comutatorul, înlocuirea întrerupătoarelor din casă cu ajutorul unor scene presetate.

Fondatorul Allview – O cădere abruptă a adus o idee câștigătoare

În  momentul în care compania a încercat să intre în zona de lux, lucrurile au luat-o pe o pantă descendentă. Anul 2018 a găsit firma într-un impas, cu o cifră de afaceri de 4 ori mai mică decât cu un an înainte. Vânzarea de smartwatch-uri nu mai era cea de odinioară, iar fondatorul Allview s-a văzut nevoit să găsească o soluție. Era nevoie de o altă strategie și de idei noi, iar Lucian Peticilă s-a întors, într-un fel, la originile companiei.

A readus în prim plan producția de televizoare, dar de data aceasta este vorba de modele inteligente, adaptate vremurilor, iar producția de smartphone-uri a revenit în gama de produse cu prețuri medii. Anul 2019 a dus la o creștere a cifrei de afaceri, inclusiv pe piața externă, tendință ce s-a păstrat și în 2020, iar reprezentanții companiei țintesc acum locul I în zona de televizoare smart cu sistem de operare Android TV și Google Assistant integrat.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO