De la telefoane vechi, la smartphones. Cum a evoluat telefonul mobil în ultimii 20 de ani? Și care au fost cele mai populare modele? - LIFE.ro
Mergi la conținut

De la telefoane vechi, la smartphones. Cum a evoluat telefonul mobil în ultimii 20 de ani? Și care au fost cele mai populare modele?

Sunt puțin mai mult de 10 ani de când a apărut pe piață primul smartphone. Mai exact, în 2007, Apple a introdus primul model de iPhone. Oare ce am făcut până atunci? Cum ne-am descurcat?
Share this article

Telefoanele mobile reprezintă azi niște componente cruciale ale vieții noastre de zi cu zi, dar cine își mai amintește acele telefoane vechi cu ajutorul cărora am descoperit comunicarea fără fir?

Astăzi toată lumea, de la puști de 7-8 ani, până la bunicii noștri au telefoane mobile și, mai mult decât atât, toată lumea pare că are smartphone. Ne-am obișnuit atât de tare cu noile modele de telefoane inteligente încât, în urmă cu câteva luni, când am ținut în mână și chiar am vorbit la un telefon cu tastatură, mă simțeam ca în epoca de piatră. Cu toate acestea sunt puțin mai mult de 10 ani de când a apărut pe piață primul smartphone. Mai exact, în 2007, Apple a introdus primul model de iPhone. Oare ce am făcut până atunci? Cum ne-am descurcat?

Acesta este motivul pentru care am decis să fac o cercetare și să-mi amintesc cum arătau acele telefoane vechi și cum s-au transformat ele în tehnologia de azi. Așa că am ales cel mai popular model de telefon mobil al fiecărui an, din 1995 și până în 2012. De ce până în 2012? Pentru că de atunci și până azi, schimbările nu au fost atât de dramatice iar o cameră în plus sau o amprentă vocală nu prea mai fac diferența. Mă întreb totuși cum vor arăta telefoanele mobile peste 20 de ani?

Telefoane vechi din 1995

1995, dacă nu mă înșel, este anul în care au început să apară și în România telefoanele mobile și arătau cam ca cel din imaginea de mai jos: de dimensiuni uriașe și cu o antenă urâtă și lungă. Sunt similare cu telefoanele fixe de azi, dar fără fir.

Telefoane vechi din 1996

În 1996 designul telefoanelor mobile a început să fie puțin mai definit și să arate mai bine. Antenele au fost scurtate, dar și caracteristicile îmbunătățite. Țineți minte Nokia 9000? Era poate cel mai popular model al acelor vremuri și bateria ținea până la 10 zile. Bine, cine avea telefonul acesta mai mult se lăuda cu el, altfel nu prea îl suna nimeni.

Telefoane vechi din 1997

În 1997 antenele au dispărut, lucru ce le conferea telefoanelor mobile un look îmbunătățit. Această îmbunătățire a economisit și spațiu și a marcat introducerea antenelor interne în telefoanele mobile. Iată un model AT&T din 1997.

1998

Deși antenele au fost înlăturate de către majoritatea companiilor producătoare de telefoane mobile, au fost unii care le-au păstrat însă, în schimb, au schimbat acele carcase negre cu unele colorate frumos. Imaginea de mai jos arată un Nokia 5120, lansat în 1998, disponibil într-o varietate de culori. Cei de vârsta mea își amintesc și acum acest telefon, probabil cel mai bun model de la Nokia.

1999

În 1999 telefoanelor mobile li s-a oferit un look mai compact. Imaginea de mai jos este a unui Nokia 3210 ce are niște culori cool, o antenă internă și o grafică mult mai bună, toate într-un ambalaj mai mic decât cele de până atunci.

Telefoane vechi din anul 2000

În anul 2000 a apărut primul telefon din lume cu touchscreen. Deși nu avea o tehnologie touchscreen foarte avansată, așa cum se întâmplă azi, era totuși o schimbare incredibilă, o nebunie ce introducea o tehnologie promițătoare. Imaginea de mai jos înfățișează un telefon Motorola ce avea un ecran simplu, alb-negru, ce permitea un acces mai ușor către anumite funcții disponibile și înainte.

2001

2001 este anul de naștere al primului telefon mobil cu un display monocromatic și atunci ne luam la revedere de la vechiul și plictisitorul display negru.

În imaginea de mai jos este un Nokia 8250 ce avea un singur display color. De exemplu, fundalul nu mai era același gri plictisitor, putea fi albastru sau altă culoare, ceea ce parcă a înnebunit lumea și a făcut să se vândă milioane de unități într-un singur an.

Telefoane vechi din 2002

În 2002 tehnologia a făcut din nou o schimbare imensă în istoria telefoanelor mobile, punând un display full color și integrând o cameră foto într-un telefon. Ce-ți puteai dori mai mult? Nokia 7650 era un model glisant, cu un display color fantastic și o cameră de 0,3MP ce-ți permitea să faci fotografii în mișcare.

2003

În 2003 a fost introdus telefonul ce semăna foarte bine cu o scoică, precum acest Samsung S300. De atunci telefoanele mobile nu au mai fost limitate la un singur ecran. Acest model avea un ecran mic la exterior ce anunța apelurile și mesajele SMS și un ecran mare la interior ce-i permitea utilizatorului să scrie mesaje și să folosească funcțiile telefonului.

2004

2004 este anul de naștere al celui mai subțire telefon mobil, creat de Motorola. Imaginea de mai jos înfățișează un Motorola V3 care făcea parte dintr-o clasă proprie, cu aspect uimitor, o formă subțire, ecran dual, aparat foto VGA și o mulțime de alte funcții interesante. Telefoanele mobile au parcurs un drum lung, de la cărămizi voluminoase, la cele elegante, care se puteau purta în buzunarul cămășii. Ce ne puteam dori mai mult? Credeam că am ajuns în vârful evoluției.

Telefoane vechi din anul 2005

Însă a venit anul 2005 și Sony dezvăluia primul Walkman phone din lume, modelul W800i, un telefon cu adevărat uimitor, definitoriu pentru seria sa. Sony W800i era construit pentru a oferi o super muzică și chiar avea un buton dedicat pentru muzică de fundal. În plus, avea un suport Memory Stick ce-l transforma într-un super gadget de muzică portabilă oricând. Dar să nu uităm de scopul lui principal: era un telefon mobil.

2006

În 2006 telefoanele mobile au devenit gadget-uri tot mai stilate. Începeau să-și joace rolul de accesorii ce definesc personalitatea proprietarului și era un fel de statement pentru preferințele și subaprecierile celui care îl avea. LG Chocolate a fost un exemplu perfect că designerii de telefoane mobile au ales să folosească stilul într-un astfel de gadget.

Telefoane vechi din anul 2007

În 2007 s-a schimbat lumea. Apple Inc a lansat Apple iPhone, primul smartphone din lume cu touchsceen avansat. Era primul telefon care avea un sistem de operare, iOS și care datorită faptului că permitea rularea aplicațiilor pe telefon, făcea ca telefoanele mobile să devină principalul dispozitiv mobil de utilizare. Cine avea un iPhone putea fi cel mai mândru om.

2008

În 2008, pe măsura ce dependența de laptop ca unealtă absolut necesară pentru job creștea, telefoanele mobile ajung să se transforme în niște dispozitive pe care să le ai tot timpul la îndemână, chiar și pentru business. Așa a apărut HTC G1, un telefon glisant cu o tastatură Qwerty în spatele ecranului uriaș, ce folosea sistemul de operare Android. Era un mini computer de buzunar.

2009

În 2009 telefoanele mobile încă încăpeau în mână, însă ecranul devenea tot mai mare și afișa o rezoluție tot mai bună pentru un display performant. Motorola Milestone avea un touchscreen mare, o tastatură full Qwerty și funcționa cu sistemul de operare Android, furnizând caracteristici avansate cu care puteai lucra.

Telefoane vechi din anul 2010

În 2010 telefoanele mobile au fost transformate în ceva ca cel de mai jos. Ți-ai fi imaginat vreodată că un telefon mobil va evolua astfel din acele cărămizi uriașe/ Imaginea de mai jos arată un Motorola Backflip, cu o formă inovativă ce-i permite utilizatorului să gliseze ecranul în spatele telefonului pentru a lucra mai ușor.

2011

2011 marchează întoarcerea ecranelor cu touch ce au dominat scena gadgeturilor mobile cu hardware-ul său puternic și aspectul elegant. Iată mai jos un Samsung Galaxy SII ce are aproape toate lucrurile pe care le are un telefon mobil și de care are nevoie utilizatorul său în epoca modernă. Avea o cameră de 8MP și un display AMOLED, folosea sistemul Android, avea mai puțin de 1 centimetru grosime, îți oferea posibilitatea să navighezi pe internet, să dai telefoane și mai aveai și un GPS încorporat.

Telefoane vechi din anul 2012

În 2012 avem Nokia Lumia 800 care opera cu Windows 7 Mobile Edition. Nimeni nu și-a imaginat vreodată că în numai 17 ani telefoanele mobile puteau face saltul de la o alternativă la telefonul fix, la un mic computer cu funcții GPS, radio, internet și totuși să încapă în buzunar.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora