Franco Gatti, membru al grupului italian Ricchi e Poveri şi tragedia care i-a marcat ultimii ani din viaţă - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Franco Gatti, unul dintre cei 4 membri ai trupei italiene Ricchi e Poveri, înfiinţată în urmă cu 55 de ani, s-a stins din viaţă pe 18 octombrie, la vârsta de 80 de ani. Artistul se retrăsese din activitatea publică de aproape 10 ani, după ce şi-a pierdut fiul de numai 22 de ani, din cauza unul amestec letal de alcool şi droguri. Franco Gatti a murit în locuinţa sa din Genova, sub ochii soţiei care i-a stat alături mai bine de 30 de ani şi i-a dăruit cei 2 copii, Alessio şi Federica.

Franco Gatti, celebru, dar mereu discret

Născut pe 4 octombrie 1942 la Genova Franco Gatti a fost pasionat de muzică încă din primii ani de viaţă, aşa că şi studiile le-a făcut în acelaşi domeniu. A urmat cursuri de canto, dar şi de compoziţie muzicală. Iar după ce a absolvit a încercat ani de zile să se facă cunoscut în industrie.

Avea 25 de ani când, împreună cu Angela Brambati, Angelo Sotgiu şi Marina Occhiena a pus bazele trupei Ricchi e Poveri. Iar compozitorul Franco Califano a fost cel care a venit cu ideea numelui, spunând despre membrii trupei că sunt „bogaţi în idei, săraci în bani.”

Foto: Facebook Ricchie e Poveri

Şi-au câştigat destul de repede popularitatea în Italia, iar de la începutul anilor `80 au devenit cunoscuţi în întreaga lume. Tot atunci Marina Occhiena a decis să părăsească grupul pentru o carieră solo, iar ei şi-au văzut mai departe de concerte în varianta trio.

Au scos hituri unul după altul – Sarà perchè ti amo”, „Che sarà”, „Se m’innamoro”, „La prima cosa bella”, „Mamma Maria” şi „Voulez vous danser” – au lansat 17 albume de studio şi au vândut peste 20 de milioane de discuri. Franco Gatti a rămas însă la fel de modest şi discret. Nu şi-a dorit niciodată o carieră solo şi nici nu a simţit nevoia să iasă în faţă mai mult decât o făcea oricum, pe scenă. Este motivul pentru cae se şi ştiu atât de puţine lucruri despre viaţa sa personală. Până şi numele părinţilor şi fraţilor săi au rămas necunoscute presei.

Pe Stefania Picasso a cunoscut-o când era deja celebru, iar tânăra absolventă de arhitectură l-a cucerit pe viaţă. S-au căsătorit şi, deşi nu s-au ferit niciodată de apariţiile publice, viaţa lor a rămas la fel de discretă. În 1990 s-a născut primul lor copil, Alessio, apoi au avut şi o fetiţă, Federica. Fiica le-a preluat modelul de discreţie, aşa că singurele lucruri cunoscute despre ea sunt faptul că a absolvit Facultatea de Drept, că profesează în domeniu, este căsătorită şi are la rândul ei 2 copii.

Tragedia care i-a întunecat finalul vieţii

Alessio, în schimb, le-a adus părinţilor săi cea mai mare durere posibilă, aceea de a trăi moartea propriului copil. Avea numai 22 de ani când a fost găsit fără suflare. Cântăreţul a încercat să-l protejeze până la final, însă raportul autopsiei a fost clar: o combinaţie letală de droguri şi alcool. Legiştii au confirmat însă şi faptul că Alessio nu era consumator de droguri, ci că analizele au arătat că era prima ingestie de heroină din organism. Cantitatea şi faptul că a fost combinată cu alcool i-au cauzat însă un atac de cord fatal.

Am avut dreptate, fiul meu nu era dependent de droguri, iar rezultatul acestor investigaţii confirmă acest lucru. Fiul meu a făcut un… , primul din viaţa lui, cu droguri şi într-un moment în care nu era bine. El a plătit-o aşa. – Franco Gatti, înr-un interviu pentru il Secolo XIX

Franco Gatti, foto: Facebook Ricchi e Poveri

Artistul n-a putut să îndure durerea. A mai urcat pe scenă de câteva ori după moartea lui Alessio, dar până la urmă a decis să se retragă din trupa în care a cântat aproape 5 decenii.

Este nefiresc că un fiu de 22 de ani a murit când un tată de 70 de ani, plin de boli, este încă în viaţă. Încerc să-mi păstrez durerea înăuntru, dar sunt disperat, disperat. Ştiu, spectacolul trebuie să continue chiar şi cu moartea în inimă, dar spune-mi cum să o fac. Le-am spus celorlalţi 2 (n.r.: Angelo Sotgiu şi Angela Brambati) să meargă mai departe fără mine, din respect pentru publicul care ne iubeşte.

Franco Gatti a mai urcat o singură dată pe scenă alături de Ricchi e Poveri, la Sanremo, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la formarea trupei.

Citeşte şi: Viața lui Toto Cutugno. De la tragedia copilăriei ce i-a marcat întreaga viață, la iubirea pentru o singură femeie și titlul de unul dintre cei mai mari artiști ai lumii – LIFE.ro
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO