Biografia lui Toto Cutugno este tradusă în peste 55 de limbi, lucru care ne îndreptățește să ne îndreptăm puțin atenția asupra unuia dintre cei mai mari muzicieni ai Italiei și, de ce nu, ai lumii.
În plus, concertul programat pentru data de 8 mai la Sala Palatului din București, a fost anulat din cauza problemelor de sănătate ale artistului. La finalul lunii aprilie, starea lui de sănătate s-a degradat, a fost internat în spital, iar medicul i-a refuzat orice formă de efort, obligându-l să-și anuleze toate concertele programate pentru anul 2022.
Cu emoția nostalgiei anilor 1990, am încercat să aflu cât mai multe informații despre viața lui Toto Cutugno și să vi le împărtășesc și vouă.
Viața lui Toto Cutugno – Copilăria
Compozitorul și cântărețul italian Toto Cutugno s-a născut în 1943, pe data de 7 iulie, în micul orășel Fosdinovo din Toscana, fiind botezat Salvatore. Tatăl viitorului compozitor era marinar și știa să cânte la tubă, prin urmare, fiului său i-a transmis dragostea pentru muzică și mare.
La vârsta de cinci ani, familia Cutugno a ajuns în La Spezia, unde băiatul a fost dus la școala de muzică, urmând cursuri de trompetă. Dar dezvoltarea muzicală completă a copilului a dus la faptul că a decis să învețe să cânte la tobe, acordeon și chitară. Acest lucru a fost facilitat de exemplul tatălui său, care a adunat o trupă și l-a luat pe fiul lui de șapte ani drept baterist.
La vârsta de cinci ani băiatul suferea de un stres sever, care i-a influențat întreaga viață. Dintr-un accident, sora lui a murit sufocată cu mâncare. O tragedie atât de impresionantă pentru un copil, a făcut ca acel băiat vesel și lipsit de griji, Toto să devină chinuit de stres. Râdea foarte puțin, iar acest lucru se vede clar în fotografiile sale făcute la orice vârstă. Pentru cei mai mulți dintre apropiații lui, Toto era mereu gânditor și trist.
Ideea de a scrie cântece i-a venit în La Spezia, unde aproape tot timpul liber și-l petrecea înotând în mare și visând la ținuturi necunoscute. O astfel de stare de spirit romantică l-a condus la decizia de a-și exprima emoțiile și sentimentele prin muzică.
De asemenea, pasiunea pentru muzică s-a materializat și într-o colecție de discuri, pe care Toto Cutugno a început să o strângă încă din anii ‘50 , colecție ce azi numără peste 3.500 de exemplare.
Începutul carierei lui Toto Cutugno
Lui Toto Cutugno i-au plăcut întotdeauna fetele cu muzicalitate și romantism, dar prima dată s-a îndrăgostit la 14 ani. Această perioadă a vieții a coincis cu scrierea primei piese „La strada Dell’amore”, pe care a dedicat-o iubitei sale.
Cariera cântărețului a început la 13 ani, când a participat la concursul de acordeonişti, ocupând locul 3. Având în vedere că majoritatea participanților au fost mai în vârstă decât el, pentru tinerele talente a fost un succes.
Îmbunătățindu-și treptat abilitățile, Toto începe să realizeze că setul de tobe și acordeonul său atrag mult mai puțin decât un pian. Îi place jazz-ul, iar orchestra de jazz G Manusardi «G-Unit» pleacă într-un turneu prin Scandinavia. Toto avea 19 ani. Concertele au fost impresionante pentru tânărul muzician, iar acesta se asigură că vrea să-și conecteze viața cu muzica.
După ce se întoarce dintr-un turneu, Toto își face o formație, „Toto și Tati”, în care își invită fratele și trei prieteni. Repertoriul lor conținea hituri cunoscute. Acest repertoriu a fost popular în pub-uri, discoteci, restaurante, așa că timp de câțiva ani «Toto și Tati» au călătorit în aproape toată Italia. În concerte au inclus și cântece originale scrise de Cutugno.
Compozitorul Toto Cutugno
Ascensiunea rapidă a lui Toto Cutugno ca compozitor a început în 1974, când s-a întâlnit cu poetul Sfântului Pallavicini. Rezultatul colaborării lor este unul dintre cele mai faimoase hituri din secolul al XX-lea – «Africa», cântat de francezul Joe Dassin.
Succesul a fost atât de uimitor încât Dassin l-a rugat pe Toto să scrie un alt hit și astfel a apărut „Et si tu n‘existais pas”, care a fost un succes și mai răsunător.
După aceea, Toto a avut o mulțime de oferte de la cântăreții francezi Mireille Mathieu, Johnny Hallyday, Dalida, Michel Sardoux. Cutugno a început să intre în listele trupelor P. Mauriat, F. Purcell, D. Lasta.
Cariera de muzician
Succesul său ca compozitor nu a fost suficient și Toto Cutugno și-a încercat norocul ca interpret. Grupul „Toto și Tati”, care exista încă, este redenumit în cel mai sonor nume – „Albatros”. Toto trimite o cerere la festivalul «San Remo- 1976». Băieții au ocupat locul 3, iar piesa «Volo AZ 504» a apărut doar în Franța cu un tiraj de 8 milioane de discuri.
În 1977, în San Remo, «Albatross» cu piesa «Gran premio» este doar pe locul 5. În ciuda faptului că Cutugno nu se aștepta să câștige, acest rezultat a fost o lovitură, dar o serie de necazuri tocmai a început. Trupa s-a despărțit, Toto a avut o ceartă cu Pallavicini, acesta din urmă a început să afirme că succesul Cutugno este doar meritul lui. Lovitura era atât de puternică, încât Toto nu reușea să se aşeze din nou la pian.
O carieră istorică
La sfârșitul anilor 70, compozitorul a început să-și recapete încrederea. A continuat să scrie cântece pentru muzicieni francezi și italieni. Printre clienții săi s-au numărat Ornella Vanoni, Marcella, D. Nazzaro, «‘Ricchi e Poveri» , și a compus coloana sonoră a filmelor de succes «The taming of the shrew».
În 1980, Cutugno călătorește la San Remo și câștigă locul 1 cu piesa «Solo noi». După aceea, el continuă să participe în mod regulat la competiție, ocupând locurile de la primul până la al cincilea, cântând el însuși melodii sau dându-le altor interpreți. La nivel internațional talentul lui este tot mai apreciat. În 1980 a luat Marele Premiu al festivalului de la Tokyo.
În 1981, cântăreațul a lansat albumul «La mia musica», în spaniolă, engleză și franceză, deoarece pe lângă Europa, compozitorul a început să concerteze în Argentina, Japonia, Australia, Canada, SUA. „My music” a fost inclus în cele mai bune albume din întreaga sa carieră.
În 1983, Toto Cutugno a scris una dintre cele mai cunoscute piese «l’italiano» (mai bine cunoscută la noi ca «Lasate mi cantare»), care înseamnă «San Remo-83», iar albumul devine unul de «aur» .
În 1984, vine un alt cântec de succes „Serenata” după care dă naștere unei frenezii generale pentru cântărețul italian în URSS. Cântecul începe să răsune în fiecare casă.
În 1990, pentru cântecul „Gli amori” prezent la festivalul de la San Remo, Toto Cutugno a avut un invitat special: Ray Charles. După acel moment a strigat în gura mare că acesta a fost ultimul său festival.
Tot în 1990, Toto a câștigat locul I la Eurovision, interpretând „Insieme”.
În 1993, Toto Cutugno a fost invitat la Cerbul de Aur unde a avut un recital impresionant în care a strecurat melodia românească „Ciobănaș cu 300 de oi”.
Boala, momentul critic din viața lui Toto Cutugno
În 2007, Toto Cutugno a fost diagnosticat cu cancer, a suferit o intervenție chirurgicală majoră, după care a petrecut câțiva ani sub chimioterapie intensivă și reabilitare ulterioară.
Boala s-a retras, iar acum acordă mai multă atenție sănătății, în special înotului și mersului zilnic pe jos.
Viața personală a lui Toto Cutugno
În tinerețe cântărețul a avut mare succes la femei, dar viața i-a ales una singură. Toto Cutugno este căsătorit de 27 de ani cu Carla, pe care a cunoscut-o la clubul «Dragon» din Lignano Sabbiadoro, care a găzduit unul dintre concertele lui.
Cei doi și-au dorit să aibă cel puțin patru copii, dar nu s-a întâmplat așa. Prima sarcină a lui Carla promitea gemeni, dar medicii au descurajat-o pentru că exista un risc mare de moarte. După aceea, nu a mai putut avea copii. Dar pentru Toto, copiii și familia au fost întotdeauna cele mai importante lucruri din viața lui.
Nico este fiul lui Toto, care s-a născut în 1989. Mama lui Nico este o fostă cântăreță care i-a sucit mințile lui Cutugno în timpul unui zbor. La momentul respectiv Carla era conștientă de ceea ce se întâmpla, însuși Toto mărturisindu-i totul. Ca femeie înțeleaptă, nu l-a lipsit de fericirea paternității, iar mai târziu Nico avea să se mute în casa lor.