fbpx

Căutare

Share this article

George Nicolescu este unul din cântăreții care umplea sălile de spectacol în perioada comunistă. Cunoscut pentru faptul că era orb, dar și pentru vocea sa frumoasă, Nicolescu nu a lăsat cel mai mare dezvantaj al său să îi stea în cale: a avut o carieră de succes chiar dacă era nevăzător. Piesa care l-a transformat într-un artist faimos în “Epoca de aur” a fost “Eternitate”, compusă de George Grigoriu. Artistul avea numai 23 de ani a lansat acest “șlagăr” emoționant.

 George Nicolescu s-a născut orb

Născut în 1950 la Ploiești, Nicolescu a fost orb din naștere. Mama sa a făcut tot ce este omenește posibil pentru a-i redea vederea fiului ei, a mers la toți medicii specialiști, însă nu s-a putut face nimic. Artistul a povestit într-un interviu că la patru ani a fost operat pe creier, deoarece specialiștii credeau că are acolo un nerv optic care nu îl lăsă să vadă. Nici această operație nu l-a ajutat.

George Nicolescu a studiat la școli cu profil special pentru nevăzători: a fost mai întâi la Şcoala pentru pacienţii cu ambliopie din Bucureşti, după care a făcut gimnaziul și liceul în Cluj, la Școala Pentru Orbi. Elev eminent, Nicolescu a ajuns și student: a absolvit Facultatea de Limbi Romanice, secţia română-franceză, la Universitatea din București. După ce a terminat studiile, a predat o perioadă limba franceză la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Buzău.

Piesa “Eternitate” a fost lansată în 1973

1970 este anul în care George Nicolescu a debutat în muzică: chiar atunci a câștigat și premiul întâi la Festivalul „Tinereţe pe portative”. Trei ani mai târziu avea să devină cunoscut în toată țara datorită melodiei “Eternitate”, care a devenit un adevărat hit la Cenaclul Flacăra. A urmat apoi o carieră de succes, cu multe premii, festivaluri și spectacole.

“Păstrez în minte și în suflet o amintire deosebită. Era februarie ’82, prima dată când apăream cu Cenaclul Flacăra, la Ploiești și am rugat-o pe mama să vină la spectacol. L-am rugat pe Adrian Păunescu, Dumnezeu să-l odihnească, să-i spună ceva mamei mele, care era în sală. Dumnealui i-a spus așa: «Doamna Nicolescu, vă felicit pentru că aveți un băiat premiant!». Băiatul premiant avea 32 de ani atunci și primise cu un an înainte marele premiu al Cenaclului Flacăra pentru debut. A fost ceva senzațional, ca și cum aș fi primit încă zece premii. Toată lumea se uita după mama mea, să o recunoască din marea de oameni, mama însă își vedea de treaba ei, în scăunelul ei, fără ca cineva să o poată recunoaște. Cred că asta înseamnă modestie”, a povestit George Nicolescu într-un interviu.

Activ și după Revoluție

Deși după Revoluție popularitatea artiștilor din perioada comunistă a scăzut, George Nicolescu nu a fost uitat. El a primit diverse solicitări din partea artiștilor momentului, cu care a lansat piese de succes, difuzate la radio. În 2010, în toate cluburile din țară se auzea celebru refren “Mai avem nevoie și de iarbă”, al lui George Nicolescu cu trupa Unu. A urmat apoi o colaborare cu Shift și încă una cu Jorge.

În ultimii ani, spectacolele lui s-au rărit și apare doar ocazional pe scenă. Taboidele au scris că ar fi dezvoltat o fobie de mulțime.

Este căsătorit cu iubita din liceu

George Nicolescu își împarte viața cu aceeași femeie încă din anii ’70: soția sa, Georgeta, i-a fost colega de liceu. Împreună au doi copii, care s-au stabilit în străinătate și pe care îi vede rar. Cei doi soți locuiesc în prezent în casa lor din Ploiești.

“Ea este cea mai frumoasă femeie din lume, deşi nu am văzut-o niciodată. O simt după voce, dacă are o zi bună. Toată viaţa m-a ajutat, fără ea nu m-aş fi descurcat, ea lucrează ca îngrijitor, pentru mine”, a povestit artistul, într-un interviu, la Acasă TV.

George Nicolescu a mărturisit că cel mai grav moment din viața lui s-a petrecut în 2000, când a suferit un accident vascular, care îi putea fi fatal.

Cum își petrece timpul cântărețul ? ”Ascult radio, mai ies la plimbare, însoţit de soţia mea. Pe lângă asta, am un obicei, de mai bine de zece ani stau cu un coleg pe Skype în fiecare dimineaţă şi povestim, lucru care mă încărcă cu energie pozitivă”, a  spus artistul la începutul lui 2018 într-un interviu.

 

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO