Glamping: campează în natură, dar nu uita luxul acasă!
Tendinţele în materie de travel spun că omul modern se apropie din ce în ce mai mult de natură. Atunci când avem ocazia, preferăm să lăsăm deoparte oraşul (oricât de tentante ar fi city-break-urile), să luăm o pauză de mail, telefon, facebook şi să petrecem cât mai mult timp în natură.
Însă liniştea, serenitatea şi prospeţimea peisajelor vin, adesea, la pachet cu lipsa de confort. Şi când vorbim despre confort în acest caz ne referim la câteva elemente de bază: o pernă sub cap, o toaletă decentă şi (măcar) un duş pe zi.
Desigur, nu sunt puţini cei care îşi asumă până la capăt ideea de camping în natură, cu toate minusurile confortului cu care ne-am obişnuit zi de zi. Însă nu sunt puţini nici cei care adoră să petreacă timp în natură dar (cu riscul de a fi consideraţi snobi) le place să aibă o pernă moale seara la culcare şi să facă o baie cu apă caldă (sic!).
Tocmai din această nevoie s-a născut un „travel trend” cu un nume cât se poate de concludent: glamping sau, alltfel spus, „glam camping”. Oricât de ciudat ar părea pentru „haiducii” care urcă pe munte cu rucsacul plin de conserve şi spirtiera pregătită pentru un ceai cald, există campinguri (sau mai bine spus resorturi cu corturi) care sunt gata să îţi ofere, pe lângă porţia de Rai, şi desfătările unui restaurant, ale unei băi şi un loc de dormit… într-un cort încălzit.
Glamping-ul azi se referă nu doar la corturile de lux. Glamping Hub, spre exemplu, propune şi alte modalităţi de a „locui” în natură, fie că vorbim despre case în copaci (tree houses), despre rulote (camp vans), despre corturi safari, iurte, tipi-uri şi alte „năzdrăvănii”.
Tot pe site-ul de mai sus găsiţi şi o serie de recomandări cu destinaţii care surprind atât prin localizare, cât şi prin nivelul ridicat de confort.
Bine, în unele cazuri „confort” este un „understatement”, căci, de exemplu, resortul Paws Up din Montana (SUA) pune a dispoziţia turiştilor… un majordom! Resortul beneficiază de numeroase corturi de lux, de toate formele şi mărimile, care au curent electric şi podele încălzite, are un spa propriu şi un restaurant gourmet şi pregăteşte pentru invitaţi o serie de activităţi outdoor precum călăritul, pescuitul sau o zi petrecută în stilul cowboy. Pentru o noapte în acest resort cu room service (la uşa cortului) aşteptaţi-vă să plătiţi peste 2.000 de dolari.
În resortul Whitepod din Elveţia vă recomandăm să mergeţi iarna şi să vă cazaţi într-unul dintre cele 15 corturi în formă de dom, care vă oferă o privelişte asupra satului Les Cerniers. Aici vă puteţi bucura de toate sporturile de iarnă, dar şi de confortul pe care l-aţi avea în orice hotel din Alpi.
Şi pentru pasionaţii de safari există soluţii! Spre exemplu, resortul high end Greystoke Mahale, din Tanzania (un resort avant la lettre, deschis încă din 1988) combină ideea de izolare, cu luxul şi conexiunea cu natura. Corturile sunt de-a dreptul afundate în natură (nu sunt drumuri prin apropiere) şi oferă o privelişte spectaculoasă către Lacul Tanganika. Nu are rost să mai enumerăm toate facilităţile, atâta vreme cât aici puteţi practica chimp trekking-ul, adică să urcaţi în copaci şi să observaţi cum îşi duc viaţa de zi cu zi cimpanzeii! Un sejur de 4 zile depăşeşte preţul de 4 mii de dolari.
Deşi deschis abia în acest an, resortul Ursa Mica Glamping Resort din Nucşoara (Argeş), primul de acest gen de la noi, dovedeşte faptul că trendul ajunge să fie apreciat şi în România. Aici puteţi beneficia de un sejur în inima Carpaţilor, cu drumeţii pe poteci nebătătorite şi mountain biking, fără să renunţaţi la confortul urban. Corturile beneficiază de patru paturi şi o sobă cu lemne ca în căsuţa bunicii. Priveliştea, masa la restaurant şi sauna sunt incluse în preţ (250 de lei/zi pentru adulţi).
Pentru cei cărora le surâde ideea de a avea propriul cort luxos, le recomandăm să îşi cumpere unul. Poartă numele de Autonomous Tent şi poate fi folosit ca structură permanentă sau se poate dezasambla fără să strice armonia peisajului din jur. Este un cort ideal pentru proprietăţile private aflate în mijlocul naturii şi, deşi se bucură de toate facilităţile unei case (dimensiunile interiorului ating 65 de metri pătraţi), nu are nevoie de fundaţie. Dar, atenţie – este astfel clădit încât poate rezista unor vânturi de peste 90 km la oră!
Acest cort poate fi utilat cu panouri solare şi cu un sistem eco-friendly pentru apa curentă. Preţurile unei astfel de „reşedinţe” în natură ajung la 100 de mii de dolari cu tot cu instalare.