Haine şi accesorii pentru început de an şcolar - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Finalul lunii august, începutul lunii septembrie înseamnă, inevitabil, goana după cele necesare pentru şcoală. Mii şi mii de părinţi încep să dea iama prin magazine după rechizite, haine şi accesorii pentru început de an şcolar. Sigur, lista e alta în funcţie de buget, vârsta copilului sau perioadă, căci pandemia ne-a arătat anul trecut că pe lista de lucruri necesare pentru educaţie trebuia să se afle şi un calculator, tabletă sau măcar un telefon mobil.

Ce haine şi încălţăminte ar trebui cumpărate pentru începutul şcolii

Dacă la şcoala copilului tău este impusă o anumită uniformă, atunci lucrurile se simplifică brusc la acest capitol. Pe lângă elementele impuse de şcoală – fuste, pantaloni, tricouri, poate şi veste – copilul va mai avea nevoie echipament sportiv, asta în cazul în care nu există şi aici unul bătut în cuie. Un pantalon de trening sau colant de sport, un tricou, un hanorac şi o pereche de adidaşi ar trebui să fie de ajuns pentru orele de sport de la şcoală.

Dacă nu există uniformă, poate exista un cod vestimentar. Sunt destule şcoli care îl impun, iar în cele mai multe cazuri acesta pretinde:

  • fustă/pantalon de culoare închisă, bleumarin sau negru;
  • tricouri/bluze albe, de obicei de tip polo.

Sigur, sunt şcoli care optează pentru alte culori reprezentative, aşa că înainte să dai fuga în magazine, e bine să le ştii. Dacă ai lămurit misterul sau şcoala la care merge copilul tău nu are nicio pretenţie în această privinţă, sigur vei mai avea nevoie să treci pe lista de cumpărături şi o pereche de pantofi de toamnă – eu nu ştiu pe nimeni atât de norocos încât să poarte copilul acelaşi număr de la un an la altul, echipamentul sportiv menţionat mai sus, 1-2 hanorace sau 1-2 pulovere, unul mai subţire şi unul ceva mai călduros, ca să ai cu ce să jonglezi în funcţie de temperaturi.

Eu sunt mare fan al cizmelor de ploaie şi al pelerinelor, aşa că dacă nu faci parte din categoria care îşi duce copilul cu maşina la şcoală şi îl dă jos chiar în faţa porţii, ar putea fi o investiţie pe cât de bună, pe atât de necesară.

Acum, de obicei, pe listele cu haine şi accesorii pentru început de an şcolar apar menţionate şi perechile de şosete şi numărul de chiloţi necesari. Eu n-am înţeles niciodată schema asta, că doar nu-l ţii pe copil, în restul anului, fără ele. În plus, ca să nu faci o gaură prea mare în buget, eu zic ca înainte să pleci la cumpărături să verifici în dulapul copilului ce haine i se mai potrivesc şi ce nu. S-ar putea să ai surpriza plăcută să nu aibă nevoie de atât de multe lucruri pe cât îţi imaginai.

Citeşte şi: Leonard, băiatul care a sfidat moartea și a ajuns unul dintre cei mai buni elevi din Barboși, învățând singur de pe patul de spital – LIFE.ro

Accesorii necesare pentru noul an şcolar

Dacă la haine lucrurile pot fi mai lejere, mai ales dacă nu vorbim de elevii de pregătitoare, în privinţa accesoriilor mereu e loc de mare cheltuială. Şi ca să eviţi să cumperi lucruri inutile, sfatul meu este să aştepţi prima săptămână de şcoală, pentru că fiecare învăţător sau profesor are propria viziune asupra a ceea ce este nevoie în anul respectiv, mai ales când vine vorba de caietele de lucru. Ce rost are să cumperi 5 dictando şi 5 de matematică dacă copilul va avea nevoie doar de 2?

De principiu, însă, lista cu accesorii se va învârti în jurul următoarelor lucruri:

  • ghiozdan – asta dacă nu ai noroc şi copilul l-a păstrat întreg în anul şcolar trecut;
  • caiete – dar insist încă o dată să aştepţi lista de la şcoală;
  • coperte pentru cărţi şi caiete – pe cât de tare m-au enervat pe mine copertele în anii mei de şcoală, pe atât de tare m-a enervat lipsa lor în primul an de şcoală al propriului copil. Praf s-au făcut caietele şi cărţile pentru că, vreau, nu vreau, trebuie să recunosc că pentru cei mai mulţi copii nu este o prioritate aranjatul lor frumos în ghiozdan.
  • creioane grafice, creioane colorate, carioci, pix, stilou – şi insist şi aici să verifici înainte ce mai are pe acasă funcţional, ca să nu dai banii aiurea pe lucruri deja existente prin sertarele biroului, prin ghiozdanul de anul trecut, pe sub covor sau poate chiar prin patul copilului;
  • acuarele şi pensule;
  • lipici şi foarfecă;
  • gumă de şters şi pastă corectoare
  • ascuţitoare.

Tot aici aş adăuga şi alte câteva lucruri care nu ar trebui să lipsească din ghiozdan: şerveţelele uscate şi umede, gelul dezinfectant şi sticla reutilizabilă pentru apă.

Citeşte şi: Simo, învățătoarea de pe Youtube ce predă cele mai amuzante și interesante lecții de mate și română. Sau Simona Florea, dascălul care folosește la maxim tehnologia într-o școală primară dintr-un cătun din Bihor – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO