Împreună cu cei trei copii și câinele salvat de pe coclauri au plecat în lume. Povestea unei familii călătoare: de doi ani trăiesc într-o autorulotă și fac worldschooling cu cei mici. Cine sunt Haioșii, românii care se bucură de „o curte mare care se schimbă în fiecare zi” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Haioșii înseamnă părinții Oana și Attila, gemenii Arun și Evan, fiul cel mare David și cățelușa Blue. De doi ani locuiesc într-o autorulotă și descoperă lumea. Au o viață minimalistă, dar foarte interesantă, plină de curiozități și descoperiri și se bucură în fiecare zi de cea mai mare curte: natura. 

Haioșii au ales să facă worldschooling cu cei mici. Ce înseamnă asta? Oana ne spune că tot acest mod de învățare înseamnă „să ai contact cu diferite culturi, să explorezi diferite zone climatice, munți, plaje, deșert, păduri, peșteri, vulcani”. Dar această experiență nu este doar pentru Arun, Evan și David, ci pentru întreaga familie care astfel reușește să creeze împreună „amintiri prețioase alături de cei dragi și să înveți răbdarea, compasiunea, toleranța”.

Ce le spun Haioșii celor care se gândesc să plece în aventura vanlife? Simplu „mergeți încet, aveți lucrul cel mai de preț din lume: TIMP”. Cum arată viața unei familii care descoperă lumea într-o autorulotă și de ce au ales Oana și Attila să facă worldschooling cu cei 3 băieți ai lor? Vă invităm să descoperiți în interviul de mai jos: 

Cine sunt Haioșii… povestiți-ne puțin despre voi 😃

Suntem o familie călătoare, 2 adulți (mama și tata), 3 copii (gemenii Arun și Evan de 9 ani și David, fiul cel mare de 12 ani) și un câine salvat de pe coclauri, Blue. Locuim de doi ani într-o autorulotă și ne plimbăm prin diferite țări, învățând în stilul worldschooling.

Cine sunt Haioșii: familia care de doi ani locuiește într-o autorulotă și vizitează lumea, învățând în stilul worldschooling

Cum este să locuiți, de aproape doi ani, într-o autorulotă? Ați fost deja în șapte țări până acum. Cum arată viața voastră de nomazi?

Viața de nomad este lentă, fără grabă, minimalistă și plină de lucruri interesante și noi descoperiri. Poate părea intimidant să locuiești full time într-un spațiu atât de mic, dar ne descurcăm foarte bine și în plus avem o curte mare care se schimbă în fiecare zi. 

Când v-ați hotărât să vă mutați într-o autorulotă și să plecați în lume? Și ce v-a determinat să luați această hotărâre?

Am făcut mai multe teste înainte, am avut și rulotă, plecam câteva săptămâni sau luni, în vacanțe. Attila este fotograf și are nunți în străinătate, așa că am zis să ne plimbăm cu toții, nu doar el 😃 

În plus, doream să fim apropiați ca familie, să ne vedem la propriu copiii crescând, să avem o relație strânsă cu ei.

Haioșii
Oana, Attila, Arun, Evan, David și cățelușa Blue trăiesc o aventură incredibilă de doi ani

Oana și Attila, ce faceți voi și cum reușiți să vă organizați și să munciți când sunteți mereu într-o continuă aventură?

Eu sunt ilustratoare și Attila fotograf. Avem diverse proiecte și ne organizăm foarte bine în sensul în care reușim să lucrăm, să facem școala cu copiii, să vizităm, toate într-un ritm lejer.

Faceți worldschooling cu David, Arun și Evan. Ce înseamnă acest lucru? 

Worldschooling înseamnă să înveți plimbându-te prin lume. Înseamnă să ai contact cu diferite culturi, să explorezi diferite zone climatice, munți, plaje, deșert, păduri, peșteri, vulcani. Să înveți istorie vizitând muzee și locuri. Să creezi amintiri prețioase alături de cei dragi și să înveți răbdarea, compasiunea, toleranța.

Haioșii
Oana și Attila fac worldschooling cu băieții lor David, Arun și Evan

Cât de mult contează în dezvoltarea lor?

Noi considerăm că acest tip de învățare este extrem de important în viața copiilor. Când informația este livrată ca un text de învățat pe de rost, el nu va fi reținut. Dar când vezi, atingi, trăiești, atunci înveți cu toate simțurile. În plus, aceste experiențe vor deveni în timp amintiri prețioase, un motiv în plus să nu le uite. Pe lângă copii, și noi, adulții, am învățat foarte multe din călătorii și faptul ca și noi suntem curioși și dornici de a explora și a afla mai multe, este un exemplu pozitiv pentru ei.

De ce ați luat această decizie?

Am luat această decizie pentru că ni s-a părut ceva extraordinar, natural. Să vezi Pământul și să înveți astfel e o șansă nemaipomenită. Am avut această ocazie și cu mult curaj am profitat de ea.

Citește și

▶️ Și-au cumpărat o veche dubiță Volkswagen T3 pe care au numit-o Eni. Și-au dat demisiile și au plecat să exploreze lumea. Ce înseamnă vanlife pentru Dorina și Ionuț

▶️ „Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este că putem să trăim simplu.” Cum arată viața trăită într-o casă pe patru roți? Și de ce ar trebui să privim realist mitul vanlife

Oana, cum v-ați cunoscut tu și Attila? 

Noi ne-am cunoscut în ultimul an de facultate, eram amândoi la Universitatea de Arte și Design din Cluj.

Cât de mult s-a schimbat viața voastră odată cu apariția băieților David, Arun și Evan?

Cred că orice părinte știe că viața ți se schimbă complet odată cu apariția copiilor. Dar noi nu am luptat împotriva acestei schimbări, ci am ales să ne bucurăm de noua familie, chiar dacă uneori e foarte greu cu atâția membri. Am luat totul ușor și cu mult haz.

Haioșii
Haioșii de doi ani locuiesc într-o autorulotă și descoperă lumea

Care este relația pe care fiecare dintre voi, Oana și Attila, o aveți cu cei mici?

Noi suntem destul de uniți și ne place să ne petrecem timpul împreună, să facem diverse activități. Ne place să ne jucăm și de multe ori și părinții o dau în mintea copiilor.

Și cât de mult vi s-a schimbat relația de când v-ați decis să plecați în lume cu autorulota?

Relația nu s-a schimbat foarte mult, pot spune doar că vedem mai bine copiii. Îi putem urmări mai îndeaproape, avem timp să ducem discuții complexe, să-i înțelegem și să ne înțelegem.

Ce le recomandă Haioșii celor care se gândesc să facă worldschooling cu cei mici: „să vă grăbiți, să nu mai stați pe gânduri. Va fi totul foarte bine”

Alături de voi este mereu și Blue, fetița familiei voastre. Cât de mult înseamnă în viața și în dinamica voastră Blue, cățelușa voastră?

Blue a fost găsită într-o pădure de lângă Cluj. O avem deja de 5 ani și e cel mai blând și bun câine. Nu puteam să o lăsăm acasă, fiind parte din familie, așa că am luat-o cu noi. Îi place să alerge pe plajă, pe zăpadă și în pădure. Când e prea cald se refugiază sub mașină și o păzește. Nu-i place aglomerația și când vizităm orașe ea rămâne de pază. Sunt diverse situații când aș putea spune că e greu cu ea, dar ne-am descurcat.

Haioșii
Haioșii descoperă lumea

Ce sfat ați avea pentru părinții care se tem să călătorească cu cei mici?

Este distractiv să călătorești, cred că orice copil e încântat. Încercați să bifați locuri care le stârnesc curiozitatea, informați-vă despre ele înainte, povestiți-le câteva istorioare, copiii adoră poveștile. Explorați cu ei plaja, pietrele. Fiți prezenți.

Dar celor care se gândesc să facă worldschooling cu cei mici?

Dacă deja vă gândiți să începeți acest stil de viață, atunci vă spun doar să vă grăbiți, să nu mai stați pe gânduri. Va fi totul foarte bine. 

Și pentru cei care ar vrea să-și facă o rulotă și să plece într-o aventură pe roți, dar încă nu se încumetă?

Van life-ul înseamnă organizare și o oarecare disciplină. Dar în același timp îți oferă o libertate extraordinară și experiențe unice. Celor care doresc să pornească pe acest drum le zic doar atât: mergeți încet. Aveți lucrul cel mai de preț din lume: TIMPUL.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora