În ce să investeşti când vine criza. Idei ce te vor pune la adăpost - LIFE.ro

Căutare

Share this article

De când au început să se reaşeze lucrurile în urma crizei economice mondiale din 2008 lumea are în minte aceeaşi întrebare: Când va veni următoarea? Din păcate nimeni nu poate spune cu exactitate momentul în care va lovi. Există semne care pot fi interpretate în contextul global, există inflaţie, conflicte politice, datorii în creştere, războaie. Sunt o mulţime de puncte vulnerabile care nu au nevoie decât de un factor declanşator numit, de obicei, neprevăzutul sau „lebăda neagră”. Şi atunci apare o altă întrebare pe buzele celor care au resurse financiare mai mici sau mai mari: În ce să investeşti când vine criza?

În vreme ce pentru unii aceasta pare ridicolă, pentru că cei mai mulţi oameni se gândesc cum să supravieţuiască în această perioadă, sunt persoane inspirate care în acelaşi timp pun bazele unor afaceri de succes sau reuşesc să le ducă pe cele pe care le au deja la un nivel superior. Dar inspiraţia nu este suficientă. Este nevoie şi de cunoaşterea fenomenului economic ce duce la o prăbuşire economică, dar este vital şi să nu bagi capul în nisip şi să crezi că nu se va întâmpla aşa ceva.

În ce să investeşti când vine criza – Aurul

Suntem convinşi că cei mai mulţi dintre voi aţi auzit de la părinţi, de la bunici vorba aceea că „aurul nu se devalorizează niciodată”. Este, probabil, cea mai cunoscută metodă de a păstra fără riscuri economiile făcute. Doar că trebuie să luăm în considerare faptul că în astfel de cazuri nu vorbim de bijuterii din materialul preţios, ci de monedele sau lingourile din aur. Acestea reprezintă un activ fizic ce poate fi vândut sau cumpărat în orice colţ al lumii.

În perioada de vârf a crizei mondiale din 2008, în timp ce indicele S&P 500, indicele bursier al Standard&Poor`s ce conţine 500 de companii publice mari, scădea cu 30%, aurul creştea cu exact acelaşi procent. Trebuie să luaţi în calcul că preţul aurului este influenţat exact de aceste modificări de pe pieţele financiare. Mai exact, creşte semnificativ în perioadele de criză, dar ulterior e greu de spus care îi va fi evoluţia.

În ce să investeşti când vine criza – Acţiuni

Aici există 2 variabile pe care trebuie să le ai în vedere în funcţie de banii pe care îi ai la dispoziţie pentru investiţii, precum şi de timpul în care te aştepţi să vezi rezultatele. Acţiunile de tip Blue Chip sunt acţiunile companiilor mari, care se bucură de reputaţie în piaţă. Nici acestea nu au cum să nu fie afectate de perioadele greu încercate din punct de vedere economic, aşa că în criză poate fi un moment oportun să cumperi acţiuni la preţuri mult mai mici decât în mod obişnuit.

Înainte de acest pas trebuie să aveţi însă o imagine foarte clară a pieţelor de investiţii şi evoluţia pe termen lung a companiilor pe care le targetaţi pentru achiziţia de acţiuni. Şi ţineţi cont de faptul că nimeni nu poate prevedea impactul pe care îl pot genera mişcările sociale într-o asemenea situaţie. Puteţi face o avere în momentul în care piaţa îşi revine sau puteţi pierde totul în cazul unui faliment, pentru că acţionarii sunt ultimii pe lista celor despăgubiţi într-o asemenea situaţie.

Puteţi viza, pe de altă parte, acţiuni la companii mai mici care trec prin momente grele în timpul unei crize financiare şi cărora, evident, le-a scăzut considerabil cota, dar care au perspective mari de viitor.

În ce să investeşti când vine criza – Imobiliare

Orice criză economică vine cu prăbuşiri impresionante ale preţurilor în imobiliare. De altfel, acestea sunt printre primele preţuri care scad şi continuă să scadă pe tot parcursul acesteia. Iar pentru cine are bani puși deoparte, acesta este un moment oportun pentru investiţii. Fie că vorbim de terenuri, case sau apartamente, toate generează pe termen lung un randament foarte bun, fie că vorbim de veniturile obţinute din chirii sau revânzarea lor la o valoare mai mare, în momentul în care piaţa intră din nou pe trendul de creştere. Luaţi în calcul că orice proprietate de acest gen generează şi cheltuieli considerabile pe care voi va trebui să le acoperiţi în toată această perioadă.

Tot cu ajutorul achiziţiilor din imobiliare din această perioadă se poate pregăti terenul pentru dezvoltările unor afaceri deja prezente pe piaţă. Compania românească Dedeman este un exemplu în acest sens. Fraţii Pavăl au folosit criza în avantajul lor, ajungând de pe locul 3 în topul magazinelor de bricolaj, dominate la acea vreme de grupuri din străinătate, pe primul loc. În timp ce alte companii făceau reduceri de personal şi scădeau salarii ca să se pună la adăpost, Dedeman cumpăra terenuri în zone foarte bune la preţuri demne de o criză financiară. În ultimii ani şi-au extins reţeaua naţională de la 12 la 50 de magazine.

În ce să investeşti când vine criza – Agricultură

Criza poate fi un avantaj major pentru cei care îşi doresc să investească în agricultură. În primul rând, terenurile agricole pot fi cumpărate la preţuri mult scăzute. Apoi, finanţările europene în acest domeniu sunt încă generoase şi încurajatoare. Iar pe timp de criză cresc şansele de a găsi mai uşor forţă de muncă, având în vedere că sunt multe persoane care rămân fără loc de muncă în această perioadă sau sunt afectaţi de tăierile salariale.

În ce să investeşti când vine criza – Artă

Dacă eşti pasionat sau ai un consilier bun, criza este o perioadă excelentă pentru a găsi piese culturale de mare valoare la preţuri mult scăzute. Fie că urmăreşti colecţiile personale ale unor persoane ajunse în dificultate, fie că preţurile unor obiecte scoase la licitaţie sunt acum mult diminuate, este un moment bun pentru investiţii ce-ţi pot aduce venituri considerabile la o revânzare.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO