10 cele mai mari business-uri din istorie - LIFE.ro
Mergi la conținut

10 cele mai mari business-uri din istorie

Indiferent de domeniu, țară sau epocă, curajul unor oameni de a-și face cunoscute propriile idei de business-uri a dus, nu de puține ori, la un succes colosal. Evident, succesul se discută în funcție de mai mulți factori, însă aici vorbim de profitabilitate.
Share this article

Indiferent de domeniu, țară sau epocă, curajul unor oameni de a-și face cunoscute propriile idei de business-uri a dus, nu de puține ori, la un succes colosal. Evident, succesul se discută în funcție de mai mulți factori, însă aici vorbim de profitabilitate. Afaceri personale sau de stat, business-uri în care au crezut la început doar fondatorii, cele mai profitabile business-uri din lume sunt exemple năucitoare de reușită, dovada clară a forței pe care o au viziunea, curajul, încrederea, loialitatea. Lista cu cele mai mari afaceri din istorie nu este deloc mică însă noi propunem pentru început un top 10 cu cele mai profitabile dintre ele. Majoritatea sunt, poate cum era de așteptat, din domeniul bancar, însă avem și exemple de business-uri din domenii precum telefonie mobilă, online sau extracție de gaze naturale. Priviți mai jos!


Apple este printre cele mai profitabile business-uri din lume care se dezvoltă fulgerător încă de la înființare iar asta datorită unui lanț de produse ce a început să se lanseze cu peste un deceniu în urmă și care include smartphone-ul iPhone, computerul comprimat iPad, computerul personal Mac, playerul iPod portabil, smartwatch-ul Apple Watch, playerul media digital Apple TV și difuzorul inteligent HomePod. Fondată de Steve Jobs, Steve Wozniak și Ronald Wayne în 1976, compania (ce are ca servicii online iTunes Store, iOS App Store și Mac App Store, Apple Music și iCloud) a raportat, în trimestrul al treilea al anului 2014, câștiguri de aproximativ 18 miliarde de dolari (cel mai mare trimestru al profitului din istoria corporației) și venituri de aproape 40 miliarde de dolari. Anul acesta, compania rămâne cea mai profitabilă companie din lume, cu un profit de 45,687.0 dolari.

Banca Industrială și Comercială a Chinei. Este cea mai mare bancă din lume în ceea ce privește profitul și capitalizarea. A fost fondată în 1984 și este una dintre cele mai mari bănci comerciale din China „Big Four” (celelalte trei fiind Banca Chinei, Banca Agricolă a Chinei și China Construction Bank). În 2013 a fost plasată pe locul întâi în topul Forbes al celor mai profitabile 2000 de companii publice din lume. Profitul pe ultimul an fiscal este de 41,883.9 dolari.

Exxon Mobil Corporation. Fondată în 1870 cu alt nume, Exxon Mobil este astăzi cea mai mare companie petrolieră din lume. Ca în cazul competitorilor săi, veniturile și câștigurile sunt afectate în mod substanțial de prețurile petrolului însă Exxon este mai diversificată decât multe alte companii energetice. În plus față de explorarea, producerea și rafinarea petrolului, Exxon operează, de asemenea, în domeniul energiei chimice și al energiei alternative. În 2014, s-a situat pe locul al doilea după Apple, în topul realizat de publicația Fortune cu cele mai profitabile businessuri, cu o valoare estimată la 405 miliarde de dolari.


Samsung. Este cunoscut pentru smartphone-urile sale, care concurează direct cu iPhone-ul Apple, potrivit unor companii de cercetare de piață, telefoanele Samsung chiar depășind iPhone-ul în Statele Unite la începutul anului 2014. Dar Samsung este mult mai mult decât un producător de smartphone-uri, cea mai mare companie din Coreea de Sud producând, de asemenea, televizoare, aparate de uz casnic, calculatoare și produse de iluminat. În ultimle trei decenii, grupul s-a diversificat în domenii precum prelucrarea produselor alimentare, textile, asigurări, valori mobiliare și comerțul cu amănuntul. Samsung a intrat în industria electronică la sfârșitul anilor 1960, iar industria construcțiilor și a construcțiilor navale la mijlocul anilor ’70 (domenii care au contribuit la creșterea sa ulterioară) Conform revistei Fortune, compania a înregistrat în ultimul an un profit de 19,316.5 doalri.

Berkshire Hathaway este compania emblematică a renumitului imperiu al investitorului american Warren Buffett. Acesta deține acțiuni în companiile publice pe care Buffett le-a cumpărat ca investiții, iar portofoliul său include și corporații deținute integral, cum ar fi compania imensă de cale ferată BNSF, Kraft Heinz, GEICO Auto Insurance și Heinz. Berkshire deține și câteva companii mici, inclusiv Buffalo NEWS și Nebraska Furniture Mart. Începând cu anul 2016, compania a achiziționat participații mari în marile companii aeriene americane și este în prezent cel mai mare acționar al companiilor United Airlines și Delta Air Lines și un prim acționar principal în Southwest Airlines și American Airlines. Compania a avut anul trecut un profit de 24,074.0 dolari.

Wells Fargo. Fondată în 1852 de către Henry Wells și William Fargo, având ca obiect de activitate servicii bancare și de curierat, Wells Fargo este unul dintre cele mai longevive și profitabile business-uri din lume. Cu o istorie care a cunoscut prosperitatea și declinul, Wells Fargo a câștigat o reputație incredibilă datorită, în primul rând, atenției și loialității față de clienți. Este cea de-a doua bancă din lume în ceea ce privește capitalizarea de piață (numai în 2008, capitalizare era de peste 125 miliarde dolari) și cea de-a treia bancă din S.U.A. privind totalul de active. Profitul înregistrat anul trecut a fost de 21,938.0 dolari.


Alphabet. Puțini știu că în spatele Google se află compania mamă Alphabet, un conglomerat multinațional american cu sediul în Mountain View, California, avându-i la bord pe cei doi fondatori ai Google (1996), Larry Page, în calitate de CEO și Sergey Brin, în calitate de președinte. Portofoliul Alphabet cuprinde mai multe industrii, inclusiv tehnologia și cercetarea iar printre filialele sale se numără Google, Calico, Chronicle, GV, CapitalG, Verily, Waymo, X, Loon [8] și Google Fiber. Anul trecut a avut un profit de 19,478.0 dolari.

Bank of America Corporation. Cea mai mare bancă din Statele Unite și cea de-a cincea cea mai mare bancă din lume privind capitalizarea de piață, Bank of America a cunoscut cel mai mare succes înainte de criza financiară 2007-2008 (venitul net total al băncii pentru 2007 ajungând la 21 miliarde de dolari). Profitul înregistrat în ultimul an a fost de 17,906.0 dolari, Euromoney Institutional Investor numind-o cea mai bună bancă din lume. Începând cu luna august 2018, Bank of America are o capitalizare de piață de 313,5 miliarde de dolari, fiind cea de-a 13-a companie din lume.

Gazprom, companie rusească fondată în 1989, care desfășoară activități de extracție, producție, transport și vânzarea de gaze naturale, este cel mai mare extractor de gaze naturale din lume, cu un volum de peste 500 milioane metri cubi pe an. Gazprom a fost creat în 1989, când Ministerul sovietic al Industriei de Gaze a fost transformat într-o corporație, între 1993 și 1997 trecând printr-un proces de privatizare în urma căruia statul a primit 50,01%, restul fiind împărțit între oligarhii Rusiei.Compania are filiale în sectoare industriale, inclusiv finanțe, media și aviație, și participații majoritare în alte companii. Profitul întregistrat în umtilul an a fost de 14,222.6 dolari.


Walmart, giganticul lanț de supermarketuri există din 1962, când a fost fondat de Sam Walton, astăzi fiind cea mai mare companie din lume cu venituri – peste 500 de miliarde de dolari în conformitate cu lista Fortune Global 500 în 2018 – și cel mai mare angajator privat din lume cu 2,3 ​​milioane de angajați.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora