fbpx

Căutare

Share this article

Dulce, acrișoară, amăruie sau parfumată – iată câteva atribute care nu au nicio legătură cu ce adăugați în ceașca de cafea dimineață, ci cu povestea unui bob de cafea și a măiestriei producătorilor de cafea, generație după generație.

Savoarea, parfumul sau aroma depind de detalii pe care le stăpânesc marii creatori de cafea ai lumii și care ne fac alegerile mai dificile, dar mai responsabile. Columbia sau Indonezia? Soare sau umbră? Dulce sau acrișor?

Indonezia este unul dintre cele mai potrivite pământuri pentru cultivarea cafelei: aproape de ecuator, cu multiple depresiuni intramontane, care creează un microclimat tocmai potrivit pentru dezvoltarea cafelei. Bobul de Indonezia crește la umbră, ceea ce îl face mai dulce la maturitate.

Cafeaua din Sumatra este renumită pentru finețea și dulceața aromei și s-a făcut cunoscută mai ales pentru metoda de procesare, după o uscare minimală, în urma căreia bobul păstrează o culoare albăstruie, o aciditate redusă și aroma specifică indoneziană. Sumatra este echilibrată în vreme ce Sulawesi este înțepată și cu arome de nucă spartă, apropiată de savoarea scorțișoarei.

Este produsă în special în ferme mici, iar poporul care o cultivă, din Tana Toraja, este tradiționalist și păstrează ritualurile străvechi, inclusiv cele ce țin de producerea cafelei.

Cafeaua Master Origin Indonesia de la Nespresso cu Arabica decojită în stare umedă este o cafea exotică precum jungla tropicală din care provine, cu o corpolență ridicată și o textură mătăsoasă. Indonesia conține boabe de cafea 100% Arabica, prelucrate cu ajutorul unei tehnici de îndepărtare a pulpei cireșelor de cafea, cât timp acestea sunt încă fragede și delicate, apoi acestea trec prin procesul de spălare. Această tehnică asigură un buchet aromatic corpolent, îmbogățit de note de frunze de tutun și note lemnoase.

Geografia, tradiția dar și metoda de procesare umedă a boabelor i-au creat cafelei indoneziene faima de a fi parfumată, dulceagă, deloc acidă și albăstruie.

Columbia este între primii patru cei mai mari exportatori de cafea ai lumii. Boabele din Columbia, care au cucerit America dar și Franța și apoi Germania, sunt aromate, cu note de nucă sau arome fructate, aproape tropicale.

Celebrul „triunghi al cafelei”, zona rurală în care se află fermierii producători de cafea, a intrat în patrimoniul mondial UNESCO. Triunghiul cuprinde trei zone, Caldas, Quindio și Risaralda care nu ocupă mai mult de 1,2 procente din teritoriul țării. Aici însă se produce cea mai mare parte a cafelei columbiene.

Caldas este regiunea în care se află Cenicafe, (National Coffee Research Centre), cea mai mare instituție de cercetare a producției de cafea la nivel mondial. Multe dintre soiurile unice în Columbia au foste create în Cenicafe.

În trecut în Caldas se producea cea mai bună cafea, acum însă s-au dezvoltat și alte zone competitive.

Quindio se află în vestul Bogotei și multă vreme comunitatea s-a bazat pe producția de cafea.

Aici se află Parcul Național al Cafelei și este locul unde în fiecare an, din 1960 încoace, la sfârșitul lunii iunie se organizează Petrecerea Națională a Cafelei. Caldas, Quindio și Risaralda sunt trei dintre cele mai mari producătoare de cafea columbiană, străbătute de o rețea de drumuri care trebuie să faciliteze transportul mărfurilor, rețea ce se numește Autostrada Cafelei.

Cafeaua Master Origin Colombia de la Nespresso conține cafea Arabica produsă prin metoda recoltei târzii, practicată de către un număr restrâns de fermieri curajoși. Fermierii lasă cireșele de cafea mai mult timp pe ramurile arborilor de cafea decât în mod obișnuit. Rezultatul în urma acestui proces este o ceașcă de cafea de specialitate puternic aromată, notele de fructe roșii, ca de vin roșu fiind mult mai evidente. Acest sortiment de cafea este surprinzător de expresiv și vibrant, o cafea excepțională ce dezvăluie o aciditate plăcută, amintind de fructe roșii și fructe de pădure.

Indoneziană sau columbiană, oricare ar fi opțiunea, cele două cafele s-au rafinat în cele 200-300 de ani de producție locală și de tradiție moștenită dintr-o familie de fermieri în alta. Iar rezultatul acestui rafinament merită testat.

 

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO