Căutare

Share this article

Peste 60 de artişti din opt ţări vor prezenta artele viitorului la cea de-a patra ediţie a InnerSound New Arts Festival. Bucureştiul îi primeşte pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional „George Enescu”, în perioada 28 septembrie – 1 octombrie, la.

„Touch” este tema festivalului care provoacă publicul să reflecteze asupra atingerii: ca graniţă între tehnologie şi simţire, ca punct de întâlnire între artist şi spectator, ca prim pas concret de la sentiment la materie, într-un mix de acţiune şi reverie.

Prima zi de festival, în 28 septembrie, la The Ark, de la ora 19.30, îi aduce în concert pe membrii cvartetului de coarde Ad Libitum: Alexandru Tomescu – vioara I, Şerban Mereuţă- vioara a II-a, Bogdan Bişoc – violă şi Filip Papa- violoncel. Cvartetul este o prezenţă rară pe scenele bucureştene, iar ocazia va fi cu atât mai specială cu cât cei patru muzicieni vor interpreta compoziţia câştigătoare din competiţia InnerSound, piesa „Glances of Memories” a tânărului compozitor Sebastian Androne.

La ora 21.00 va avea loc vernisajul expoziţiei de instalaţii sunet-multimedia şi al expoziţiei foto-video „Touch”, cu participarea artiştilor Svetlana Maras (Serbia), Matei Bejenaru, Livia Mateias, Marius Jurca, Minim (Diana Dulgheru), Syntax (Laurian Bardos), Gabriel Kelemenn şi Ioana Vreme.

În a doua zi de festival, joi, 29 septembrie, la ora 18.30, va avea loc Silent Film Night, la Cinema Elvira Popescu, un eveniment unic în România: 10 scurtmetraje contemporane mute, narative, experimentale şi de animaţie, intrate în competiţia pentru Trofeul InnerSound,  vor fi acompaniate de o coloană sonoră compusă pe parcursul lunii august de 10 tineri compozitori români, în interpretarea ansamblului SonoMania, dirijat de Alexandru Mija.

InnerSound este singurul festival din România care dedică o seară filmului mut contemporan acompaniat de muzică de cameră live.

Invitatul special al evenimentului este David OReilly, artist irlandez stabilit în Los Angeles. El este cunoscut pentru animaţiile sale multipremiate internaţional, video games şi artă digitală. David OReilly este şi cel care semnează efectele speciale din filmul „Her”, în regia lui Spike Jonze, cu Joaquin Phoenix în rolul principal. În cadrul InnerSound va fi proiectată animaţia sa intitulată „Black Lake”, în afara concursului, însoţită de muzica orginală semnată de compozitoarea Sabina Ulubeanu.

Seara a treia, intitulată Touch The Keys, propune, de la ora 19.00, la ARCUB trei recitaluri de pian cu sonorităţi ce parcurg un traseu fascinant, de la muzica secolului XX şi pian până la improvizaţii însoţite de live electronics. Mihai Măniceanu, Gabi Sultana (Malta) şi Cătălin Creţu face o demonstraţie cu clape în secolul XXI.

Festivalul se încheie sâmbătă, 1 octombrie, cu o seară electro-contemporană la The Ark. Începând cu ora 19.30, acordeonistul Ghenadie Rotari, olandezii de la Project 128 şi DJ Lukatoyboy vor îmbina muzica clasică contemporană cu ritmuri electronice, tehno acustic şi dj experimental.

Totodată, juriile formate din Andrei Ujică, Claudiu Mitcu şi Cătălin Cristuţiu – secţiunea film – şi Cosmin Bumbuţ, Nicu Ilfoveanu  si Şerban Mestcăneanu – secţiunea foto-video -, vor dezvălui câştigătorul Trofeului InnerSound pentru scurtmetraj mut  şi al premiului ”Teodora Maftei” pentru cel mai bun proiect foto-video.

În paralel cu evenimentele muzicale, vor avea loc workshop-uri pentru copii şi tineri susţinute de artiştii prezenţi la festival, precum şi prezentări ale unor proiecte de artă contemporană.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO