fbpx

Căutare

Share this article

Betty Goedhart este femeia care la 78 de ani a învățat să zboare. Iar la 85 (mai exact la 84 de ani și 249 de zile) a aterizat direct în ghidul Guiness World Records. Mai precis, Goedhart a obținut, pe 1 iulie 2017, titlul de cea mai vârsnică artistă la trapez din lume, reușind astfel să-și îndeplinească visul din copilărie.

În perioada 1930 toată America era obsedată de artiștii de circ. Iar familia Goedhart nu era deloc diferită. Așa că, micuța Betty era captivată de circari. De altfel, americanca își amintește, într-un interviu pentru Shape, că atunci când i-a văzut prima dată pe artiștii de trapez, la un spectacol în Kansas City, a fost impresionată de frumusețea fetelor care păreau că zboară fără absolut niciun efort și le-a spus părinților: „într-o zi o să fac și eu asta”.

Betty Goedhart
Foto: Guinness World Records

Cu toate astea, a așteptat această întâlnire destul de mult timp. Iar de ziua ei, atunci când a împlinit 78 de ani, un prieten i-a oferit drept cadou un voucher la o școală locală care oferea lecții de acrobație la trapez. Iar americanca nu a stat deloc pe gânduri. Chiar dacă foarte mulți s-ar fi îndoit de calitățile sale fizice, Betty știa că va reuși. De altfel, în cei 38 de ani petrecuți în Anglia a prins foarte mult drag de sport. Iar lecțiile de călărie și de polo pe care le-a luat împreună cu copiii i-au prins de minune în noua sa aventură … de data aceasta în aer.

„Pentru mine, eșecul era ceva normal. Însă, în timp mi-am dat seama că dacă muncești foarte mult și îți dorești la fel de mult, o să reușești. Iar astăzi, la 85 de ani, în sfârșit simt că am reușit”, a declarat Betty Goedhart pentru Guinness World Records.

Betty Goedhart nu este deloc străină de sport și nici de lumea divertismentului. A început să patineze la șapte ani, iar la 18 ani a intrat în echipa Holiday on Ice cu care a avut show-uri de patinaj în toată America. Însă, deși iubea să fie în lumina reflectoarelor și adora libertatea pe care o cunoștea de fiecare dată când intra pe gheață, atunci când l-a cunoscut pe viitorul său soț, Skee Goedhart, a renunțat la Holiday on ice.

„Nu e amuzant să reușești imposibilul”, a declarat Betty Goedhart pentru Guinness World Records.

Atunci când la 78 de ani a pus prima dată mâna pe trapez a simțit ce înseamnă frica. Deși tatăl său o învățase că totul este posibil, că orice obstacol poate fi întrecut, la primul antrenament Betty a simțit că nu poate face asta. Povestește că atunci când a urcat scările până la platforma trapezului și s-a uitat în jos, a simțit cum i se înmoaie picioarele și inima i-o luase la trap. Dar nu putea să renunțe, era visul pe care îl avea de mai bine de 70 de ani. Și, deși spune nu a fost deloc extraordinară la primul antrenament, acel moment i-a schimbat definitiv viața.

Betty Goedhart
Foto: Guinness World Records

Astăzi se antrenează de patru ori pe săptămână și face aerial yoga pentru a-și crește flexibilitatea și a-și relaxa tensiunea din oase și mușchi. În felul acesta Betty încearcă să-și crească puterea corpului, în special din partea superioară, pentru a putea face exerciții și mai complicate la trapez.

Reușita sa îi este datorată și antrenorului Dave Ayers care i-a dat încredere. Betty susține că îi aducea aminte de tatăl ei, așa că s-a simțit în siguranță și motivată să continue. Iar astăzi, Ayers spune că este inspirat de perseverența și de curajul lui Goedhart. De altfel, acesta susține că a învățat de la americancă să nu mai spună niciodată că este prea bătrân să mai facă un anumit lucru.

Poate că a așteptat 78 de ani să își găsească pasiunea, dar Betty Goedhart este dovada vie că nu este niciodată prea târziu să faci ceea ce îți place. Așa că, pentru toți cei care se gândesc să sunt prea bătrâni să încerce ceva nou sau, chiar, să dărâme un record, Betty are un mesaj foarte simplu: „Pentru toți cei care încearcă să își îndeplinească un vis: nu uitați că un învingător este doar un pierzător care a mai încercat odată”.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO