fbpx

Căutare

Share this article

La ce să fii atent când cumperi un apartament? Achiziționarea unui apartament este o decizie importantă: este locul în care poate vrei să îți petreci următorii ani din viață și contează să te simți bine din toate punctele de vedere. În plus, este și o investiție financiară majoră, așa că trebuie să fii atent la toate detaliile înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare.

Iată la ce e să fii atent când cumperi un apartament:

  1. Analizează în detaliu blocul în care este locuința

Dacă vrei să cumperi un apartament într-un bloc, este foarte important să cunoști detaliile despre imobil. Uită-te cu atenție la fațadă, la felul în care arătă scara, la acoperiș –  în cazul în care apartamentul se află la ultimul etaj.

Este foarte important anul în care a fost construit blocul, pentru a nu se afla pe lista imobilelor cu risc seismic. Pentru blocurile din București, lista e disponibilă online pe site-ul primăriei capitalei. În general, e bine să eviți construcțiile de dinaintea cutremurului din 1977. Specialiștii recomandă și evitarea clădirilor în cadre, construite înainte de ’91, și blocurile cu spații comerciale la parter.

E important și dacă blocul e izolat termic sau nu, pentru că acest aspect îți va influența factura de la întreținere.

Cere detalii despre materialul din care este construit blocul  – cărămidă sau BCA. Cărămida asigură un grad mai mare de termoizolare.

  1. La ce să fii atent când cumperi un apartament: Analizează bine zona în care e amplasată locuința

Înainte să cumperi un apartament sau o casă, gândește-te la ce este important pentru tine: să ajungi repede la job, să ai o școală sau o grădiniță în apropiere, să aibă în vecinătate magazine sau un spital. Alege locuința în funcție de aceste priorități, pentru ca apoi să nu îți pară rău ca pierzi ore în trafic.

  1. Calitatea vecinilor

Este important să ai vecini buni, mai ales când stai la bloc. Ca să îți dai seama lângă cine vei locui, poți face câteva vizite în zonă înainte să cumperi apartamentul sau casa, să vezi dacă vecinii sunt gălăgioși sau scandalagii. Verifică și facturile de întreținere afișate la avizier, pentru a vedea dacă sunt mulți restanțieri în bloc. Nu ți-ar plăcea să te trezești cu curentul său căldura oprite pentru neplată. E important dacă blocul are apometre sau repartitoare, pentru a evita astfel de probleme.

  1. Fii atent la modificările compartimentale

Este foarte important ca modificările compartimentale prin care a trecut apartamentul să fie trecute în acte. În caz contrar, dacă vei vrea să îl vinzi, nu vei putea obține acordul de la bancă. Va trebui să obții tu autorizație de construire și să modifici cadastrul – bani în plus și timp pierdut pe drumuri.

  1. Verifică documentele casei

La ce să fii atent când cumperi un apartament? E esențial să verifici documentele, ca să te asiguri că este totul în regulă și să nu ai probleme mai târziu. Pentru a afla toate detaliile despre viitoarea ta casă, cere proprietarului sau dezvoltatorului certificatul de urbanism, autorizația de construcție, procesul verbal de recepție, extras carte funciară. E bine să verifici și  PUG-ul, PUZ-ul și PUD-ul din zona unde e construit imobilul.

Este foarte important ca, până la recepția apartamentului, cartea tehnică a construcției să fie gata. Cere-o neapărat vânzătorului.

  1. Analizează cât de bine e întreținut apartamentul în interior

Când treci pe listă la ce să fii atent când cumperi un apartament, trebuie să ai în vedere și starea acestuia. În funcție de cât de bine a fost întreținut îți poți calcula viitoarele cheltuieli. Renovarea te va costa mult mai mult dacă apartamentul este într-o stare foarte proastă. Analizează și instalațiile sanitare, panoul electric, starea parchetului etc.

  1. Orientarea apartamentului

Dacă vrei o casă luminoasă și mai călduroasă, orientarea este un alt lucru la care trebuie să te gândești când cumperi un apartament. Locuințele orientate spre nord sunt mai reci și întunecoase.

  1. Creditul

Dacă nu ai bani cash pentru a cumpăra un apartament, va trebui probabil să făci un credit bancar. Analizează cu mare atenție ofertele băncilor și alege cea mai bună variantă. Mare grijă la moneda în care se face creditul, precum și perioada pe care semnezi. Ideal ar fi să semnezi pe o perioadă cât mai mică posibil, pentru a evita dobânzile foarte mari.

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO