Lenea reprezintă un semn al unei inteligenţe superioare - LIFE.ro
Mergi la conținut

Un studiu recent pare să dovedească faptul că lenea reprezintă semnul unei inteligenţe superioare, întrucât cercetarea a arătat că oamenii inteligenţi sunt mai puţin activi decât semenii lor care au un stil de viaţă activ, informează independent.co.uk, citat de News.ro.

Descoperirile făcute de un recent studiu american par să sprijine ideea că oamenii care au un coeficient de inteligenţă (IQ) ridicat au tendinţa de a se plictisi foarte uşor, iar acest fapt îi determină să petreacă mai mult timp gândindu-se la diverse alte lucruri.

Oamenii activi efectuează mai multe activităţi fizice, deoarece au nevoie să îşi stimuleze minţile cu activităţi externe, fie pentru a scăpa de gândurile lor, fie pentru că se plictisesc repede.

Cercetătorii de la Florida Gulf Coast University au prezentat un test clasic – inventat în urmă cu trei decenii – unui grup de studenţi.

Chestionarul „Nevoia de cunoaştere” îi invită pe participanţi să precizeze cât de mult sunt de acord cu afirmaţii precum „Îmi place cu adevărat o sarcină de lucru ce implică inventarea unor noi soluţii pentru o problemă” şi „Eu gândesc doar atât cât îmi trebuie”.

Studiul, coordonat de Todd McElroy, a selectat 30 de „gânditori” şi 30 de „non-gânditori” din rândul candidaţilor.

Pe parcursul următoarelor şapte zile, ambele grupuri au purtat la încheieturile mâinilor un dispozitiv care a urmărit mişcările şi activităţile lor, oferind un flux constant de date ştiinţifice despre nivelurile lor de activitate fizică.

Rezultatele au arătat că „gânditorii” au fost mult mai puţin activi în timpul acelei săptămâni în comparaţie cu „non-gânditorii”.

În schimb, weekendurile nu au arătat nicio diferenţă între cele două grupuri, iar oamenii de ştiinţă nu au putut să explice acest fapt.

Studiul, publicat în Journal of Health Psychology, a fost considerat „profund semnificativ” şi „robust” în termeni statistici.

Însă dezavantajul de a fi inteligent – şi leneş -, avertizează profesorul McElroy, constă în impactul negativ al unui stil de viaţă sedentar. El afirmă că oamenii mai puţin activi, indiferent de nivelul lor de inteligenţă, ar trebui să îşi crească nivelul de activităţi fizice, pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora