fbpx

Căutare

Share this article

În România, țară membră UE, anul 2021, Maia Morgenstern a fost amenințată cu moartea în modul cel mai abject cu putință, printr-un mesaj antisemit de o duritate sfâșietoare.

Rețelele de socializare și tot internetul pare să se înroșească la două știri foarte puternice: 1. Protestele din țară împotriva măsurilor restrictive impuse de Guvern. 2. Maia Morgenstern a fost amenințată cu moartea. Proteste am mai văzut, poate și amenințări, însă de o asemenea exprimare abjectă, nu îmi amintesc să fi citit.

Așadar, aș lăsa de-o parte știrea cu protestele și m-aș ocupa de cea în care este implicată Maia Morgenstern. Nu pentru că e om de cultură – deși asta ar trebui să atârne greu -, ci pentru că nimeni, absolut nimeni nu merită asemenea injurii. Iar antisemitismul ar trebui să fie un subiect extrem de sensibil. Nu pot să cred că există oameni care la aproape 80 de ani mai târziu după Holocaust nu au fost în stare să învețe nimic din istorie. Mesajele antisemite, pur și simplu, nu au loc în nici o discuție. Iar amenințările cu moartea trebuie pedepsite.

Să facem totuși un scurt rezumat al întâmplărilor pentru cei care au ratat această știre.

Totul se pare că a pornit de pe urma unui mesaj postat de Maia Morgenstern în urmă cu o săptămână, mesaj care reclama o purtare jignitoare, antisemită, din partea unui om de cultură. Nu a dat nume, nu l-a făcut pe respectivul de rușinea publică, doar și-a exprimat frustrarea și suferința în fața unei asemenea purtări.

„Concret, am fost invitată oficial la o întrunire pentru directori de teatre și instituții publice de cultură, sub genericul: Vocea teatrului licean bucureștean. Lucru mare, oficiali. Chestiuni importante la ordinea zilei. Ajung cu câteva minute mai devreme. Directori, consilieri, reprezentanți… Pășesc zâmbitoare către colegii mai mari, să-i salut, să le dau binețe. Și iată ce-mi aud urechile: „Hai s-o facem așa, jid…” – ooops, eu n-am voie să scriu cuvântul acela (că-mi șterge FaceBook postarea), este permisă doar pronunțarea…Am încremenit. Ce-ați spus? Răspunsul a venit promt, relaxat: „Hai, nu te mai supăra. Am spus așa în glumă…” Nu, nu pot să nu mă supăr! Nu când îl pronunță oameni de cultură. Nu când este pronunțat într-un cadru oficial. Și nimeni n-a părut deranjat. În afară de mine, căci am ajuns, normal, să mă simt eu deplasată că m-a lovit o scîrbă fără margini. Nu. Nu accept! E grav. E urât. Sunt rănită. Tremur”, a scris Maia Morgerstern.

Repet, Maia Morgenstern nu a dezvăluit identitatea acestui om, coleg de breaslă, deși, dacă mă întrebați, nu ar strica să mai știm câteva nume, doar așa ca să ne facem o idee. Am spus o răutate, recunosc.

Câteva zile mai târziu, pe toate adresele de email ale actriței Maia Morgenstern și pe cele ale Teatrului Evreiesc de Stat, sosea un mesaj abject, de amenințare cu moartea, plin de cuvinte urâte la adresa ei și a familiei ei. Acest mesaj era semnat din partea partidului AUR și era scris în așa fel încât să vină în sprijinul acestui om de cultură, pe care îl numea „prieten”, care fusese „terfelit” de Maia Morgenstern pe rețelele de socializare, după ce acesta adresase cuvinte antisemite.

Mesajul prin care Maia Morgenstern a fost amenințată

Cine a amenințat-o Maia Morgenstern?

Știm cu toții, nu trebuie să ne prefacem că nu, că discursurile antisemite sunt cumva la liber la noi. De fapt orice fel de discurs șovin, rasist nu este aproape niciodată pedepsit. Suntem liberi să spunem ce ne trece prin cap, uneori și public, pe rețele sociale, dacă asta ne dorim.

Discursul ce incită la ură este aproape la liber.

Din fericire, Maia Morgenstern fiind persoană publică, cu o susținere incredibil de mare din partea artiștilor și a consumatorilor de cultură, a avut un cuvânt de spus.

În seara aceleiași zile a depus o plângere la poliție, iar după ce toată lumea și-a exprimat solidaritatea, oamenii legii au fost cumva împinși să-și facă treaba, să-l identifice pe autor și să-l rețină.

Reprezentanții partidului AUR s-au dezis imediat de acest mesaj, victimizându-se că au ajuns în mijlocul unei conspirații. Dacă are sau nu vreo legătură, este extrem de puțin important. Ceea ce e cu adevărat important este că există astfel de oameni care se pot exprima astfel.

Conform datelor oferite de poliție, cel care a fost capabil de așa ceva este un tânăr de 21 de ani, cunoscut cu afecțiuni psihice. La audieri, conform surselor furnizate de evz.ro, a fost și mama lui care a rămas șocată de mesajul scris de fiul ei. El a fost reținut pentru acuzația de „amenințarea unei persoane sau a unui grup de persoane, prin intermediul unui sistem informatic (…)>, faptă prevăzută de articolul 6 indice 1 din O.U.G. 31/2002, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”, scrie comunicatul autorităților. Tânărul a fost reținut și ulterior pus sub control judiciar pentru 60 de zile.

Cum sună vocea solidarității?

Așa cum spuneam, oamenii nu s-au sfiit să-și exprime emoțiile și solidaritatea față de Maia Morgenstern. Există un # pe Facebook, de susținere, pe care l-au folosit extrem de mulți oameni: #alaturideMaiaMorgenstern. Iată câteva dintre mesajele de susținere:

Acum 2 zile ne pregateam de “G53 impreuna”, de Ziua Mondiala a Teatrului, eveniment pe care l-am dedicat constructiei…

Posted by Chris Simion-Mercurian on Monday, March 29, 2021


Solidaritate!
Alături de doamna Maia Morgenstern și colegii de la TES ❤️

Posted by Ada Condeescu on Monday, March 29, 2021


Fasciști de ieri și de azi, arătați-vă! Ieșiți din beciurile internet-ului și din spatele adreselor fictive, ca să știm…

Posted by Alexandru Solomon on Sunday, March 28, 2021


Mesajul cu amenințări incalificabile antisemite adresat marii noastre actrițe Maia Morgenstern și teatrului evreiesc de…

Posted by Dacian Cioloş on Saturday, March 27, 2021

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO