fbpx

Căutare

Share this article

Marilyn Monroe, sex simbolul anilor ’50, rămâne și în prezent un adevărat etalon de frumusețe și feminitate. Femeile încă o copiază, iar bărbații o admiră în continuare. Dar Marilyn nu a fost doar o femeie frumoasă, ci și o actriță talentată: filmele sale au avut încasări de peste 200 de milioane de dolari. Deși era pe culmile succesului, Marilyn a încetat din viață la numai 36 de ani, în urma unei supradoze. Au existat o mulțime de speculații în urma morții ei neașteptate, mai ales că se zvonea că Marilyn ar fi avut o legătură cu președintele John F. Kennedy și/ sau cu fratele acestuia, Robert, în acea perioadă.

Marilyn Monroe, o copilărie tristă: abandonată în orfelinat și abuzată sexual

Născută pe 1 iunie 1926 în Los Angeles, Statele Unite, Marilyn Monroe, pe numele ei real Norma Jeane Mortenson, a depășit dificultățile trăite în copilărie și a ajuns un adevarat sex simbol. Marilyn nu și-a cunoscut niciodată tatăl, iar mama sa, Glays, avea grave probleme psihice, ajungând în final să fie intrenată într-un centru de boli mintale. Ca adult, Marilyn a mărturisit că își aduce aminte un moment din copilărie când mama sa a încercat să o sufoce în pătuț cu o pernă.

sursa foto: HEPTA

După ce mama sa a fost internată, Marilyn și-a petrecut copilăria între orfelinat și diverse familii adoptive. Pentru câțiva ani, copila a ajuns în grija unor prieteni de familie, care erau plătiți cu 25 de dolari pe săptămână de mama sa ca să aibă grijă de ea. Noua ei “familie” era extrem de religioasă și îi interziceau micuței diverse activități, inclusiv să meargă la cinema.

sursa foto: HEPTA

S-a căsătorit la 16 ani

La numai 7 ani, Marilyn s-a întors la orfelinat, unde a fost victima unor abuzuri sexuale. Actrița a mărturisit ulterior că a fost violată când avea 11 ani. La 15 ani a renunțat la liceu, iar la 16 ani Marilyn s-a căsătorit cu iubitul ei, Jimmy Dougherty, care curând a plecat cu jobul sau în Oceanul Pacific, fiind membru al marinei americane. Marilyn s-a angajat într-o fabrică de armament, unde a fost descoperită de un fotograf. În momentul în care soțul i s-a întors acasă, tânăra era deja un model de succes și își schimbase numele din Norma Jean în Marilyn, în așteptarea unei cariere în cinematografie.

Un model de succes și o actriță talentată

În 1945, Marilyn Monroe a semnat un contract cu agenția de modele Blue Book, s-a vopsit blondă și a început să apară pe copertele revistelor și în reclame. A urmat o perioadă în care a început să se zbată pentru a obține roluri, concentrându-se exclusiv pe cariera sa. Între timp a divorțat de Dougherty, iar în 1948 a reușit să semneze un contract cu  Columbia Pictures. Au urmat câteva apariții minore în filme, însă rolurile din Gentlemen Prefer Blondes și How to Marry a Millionaire au transformat-o pe Marilyn Monroe într-un adevărat superstar.

A doua căsătorie eșuată

În 1954, Marilyn s-a căsătorit cu o legendă a baseball-ului, Joe DiMaggio, însă mariajul lor a durat mai puțin de un an. DiMaggio își dorea o soție clasică, care să se ocupe de casă și de copii, însă Marilyn a pus cariera pe primul loc. În plus, sportivul nu a putut gestiona prea bine statutul de sex simbol al soției sale și faptul că aceasta era în permanență în atenția altor bărbați.

sursa foto: HEPTA

În 1955, Marilyn Monroe a apărut în comedia The Seven Year Itch, cu ocazia căreia a fost făcută celebra poză cu ea în rochia albă ridicată de vânt. Sătulă de rolurile de blondă naivă din comediile romantice în care era distrubuită, Marilyn visa la roluri mai serioase, dramatice. Este perioada în care Marilyn apelează la psihoterapie, pentru a gestiona mai bine problemele din viața sa.

sursa foto: HEPTA

Al treilea mariaj a destabilizat-o psihic

În 1956, actrița l-a cunoscut pe celebrul dramaturg și eseist Arthur Miller, pe care aproape că îl venera. Educat și respectat, Miller a introdus-o pe Marilyn în cercul său literar de prieteni famoși: Truman Capote, Carl Sandburg și Saul Bellow.

Marilyn s-a convertit la iudaism, religia lui Miller, și s-a căsătorit cu el în iunie 1956, într-o ceremonie intimă. Ulterior, Marilyn a marturisit că momentele petrecute cu Miller în 1957 au fost cele mai frumoase din viața ei: era fericită, îndrăgostită și primea, în sfârșit, rolurile pe care și le dorea.

sursa foto: HEPTA

Totuși, lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură în momentul în care Marilyn a găsit jurnalul soțului ei: acesta scria că este dezamăgit de căsătoria lor și că Marilyn l-a făcut de râs în diverse ocazii, pentru că nu era la fel de inteligentă ca persoanele din anturajul lor.

Marilyn a fost devastată, însă a luptat pentru căsnicia ei. A mers din nou la psiholog, însă a început mai mult să își găsească alinarea în alcool și droguri.

sursa foto: HEPTA

În 1959, Marilyn Monroe a apărut în mega succesul Some Like It Hot cu Tony Curtis și Jack Lemmon. Deja actrița pierduse câteva contracte importante, din cauza stilului ei de viață: întârzia mereu și era extrem de dificilă pe platourile de filmare. Pe măsură ce relația cu soțul ei se răcea și mai tare, în 1960 Marilyn a început o aventură cu Yves Montând, alături de care a jucat în Let’s Make Love.

Între timp, Miller a început să scrie un scenariu de film special pentru ea, The Misfits, în care să joace alături de with Clark Gable, Montgomery Clift, Thelma Ritter și Eli Wallach. Filmările au început în 1960, iar Marilyn a asistat neputincioasă la momentul în care soțul său s-a îndrăgostit de altă femeie, pe platoul de filmare. Trei luni mai târziu și-au anunțat oficial despărțirea.

Actrița a început filmările la Something’s Got to Give cu Dean Martin și Cyd Charisse, dar a fost concediată pentru că nu ajungea niciodată la timp.

Legături cu familia Kennedy și o moarte neașteptată

Pe 19 mai 1962, Marilyn și-a făcut apariția la un eveniment caritabil la Madison Square Garden, unde i-a cântat “La mulți ani” președintelui John F. Kennedy.

Trei luni mai târziu, Marilyn Monroe a murit în urma unei supradoze, la numai 36 de ani. A fost găsită în reședința ei de către menajeră. Legătura ei cu familia Kennedy a născut o mulțime de suspiciuni în momentul morții ei, existând voci care au susținut că actrița ar fi fost ucisă sau că s-ar fi sinucis.

 

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO