Martine Claessens, despre design cu o belgiancă îndrăgostită de România - LIFE.ro
Mergi la conținut

Designul face parte din viaţa noastră într-un mod mai profund şi mai extins decât ne dăm seama la prima vedere. Designerul Martine Claessens, o belgiancă îndrăgostită de România, predă cursuri de design interior care te ajută să înţelegi mai multe despre lumea în care trăieşti, dar şi despre tine. Ce are de spus despre Bucureşti, felul în care românii se raportează la design şi cum anumite culori pot să devină parte din ADN-ul cuiva în interviul de mai jos.

Eşti din Belgia, ai trăit in Italia câţiva ani, dar mi-ai spus că ţi-ai găsit locul aici, în România. Ce te-a făcut să te îndrăgosteşti de ţara noastră?
Mi-a luat câţiva ani până când mi-am dat seama că aici este locul meu, timp în care am călătorit mult, am văzut viaţa la ţară, capitala care se schimbă continuu şi am realizat că aici am foarte multe oportunităţi pentru cariera mea. Toate acestea, împreună cu prietenii pe care mi i-am făcut trăind aici, m-au făcut să mă îndrăgostesc de România.

Care sunt locurile tale favorite din Bucureşti? Dar cele mai frumoase?
Îmi place să rătăcesc prin oraş şi am câteva străduţe pe care rămân mereu uimită. Îmi place să văd aleile din preajma Ateneului, mai ales o stradă mică, ascunsă de priviri, în apropiere de Sala Palatului, Cişmigiul dis de dimineaţă. Seara, mă bucur de clădirile de pe Calea Victoriei, în apropiere de bulevardul Regina Elisabeta, care, iluminate fiind, au o anumită grandoare. Poţi observa în anumite zone ale oraşului de ce i se spunea în anii ’30 Micul Paris. Nu prea merg la restaurante, pentru că îmi place să gătesc şi să-mi invit prietenii pe la mine. Dar îmi place M60, locul meu favorit de băut cafeaua dimineaţa cu un amic. Şi restaurantul La Vitrine e pe lista mea (dar asta probabil pentru că eu i-am gândit designul), îmi plăcea restaurantul Divan din Centrul Vechi, dar s-a închis, a rămas doar cel din Floreasca, pentru designul, armonia culorilor şi covoarele de pe pereţi.

Cum ţi se pare că s-a schimbat felul în care bucureştenii privesc designul de când te-ai mutat aici?
Lucrurile s-au schimbat destul de mult. Eu m-am mutat exact când a început „boom”-ul. S-au construit multe clădiri, incinte de lux, a căror calitate nu era extraordinară. Oamenii cheltuiau foarte mult atunci când voiau să îşi decorez  casa. Acum, lucrurile sunt mai aproape de normal. Oamenii se gândesc mai mult la ce îşi doresc şi la bugetul pe care vor să îl cheltuiască. Este o abordare mai sănătoasă decât acum 7 ani. Şi, în plus, sunt mai „educaţi”, deoarece au călătorit mai mult. Au putut să se îndrăgostească de stiluri pe care le-au văzut în străinătate.

Ai experienţă în fashion şi o carieră în design de interior. Care crezi că este rolul designului în viaţa oamenilor?
Este foarte important! Probabil că oamenii vor spune că nu îi interesează, dar designul este oriunde în jurul nostru. Imaginaţi-vă străzile cu vitrinele magazinelor goale sau doar hârtie albă de împachetat, toată lumea îmbrăcată într-o singură uniformă. Viaţa ar fi plictisitoare, fără culoare.

Predai design interior pentru specialişti, dar şi pentru amatorii pasionaţi. Cum influenţează, în opinia ta, designul interior creativitatea celor care îl studiază ca hobby?
Le deschide mintea, pentru că trebuie să se gândească la lucruri cu care nu sunt obişnuiţi. Pe măsură ce studiază diverse stiluri, trebuie să facă teme conform celor învăţate, aşa că descoperă lucruri noi. Îi forţează să iasă din zona de confort şi asta nu poate fi decât o metodă de a te îmbogăţi spiritual.

O zicală românească spune că cizmarul nu va avea niciodată cizme bune. Sunt sigură că nu se aplică unui designer de interior. Care este zona din casa ta pe care o preferi şi de ce?
Spaţiul de lucru unde am o masă mare de 200 x 150 cm. Am găsit-o într-un magazin de vechituri din Belgia. Când am văzut-o, este din lemn greu şi era folosită pentru a tăia materiale pe ea, mi-am dat seama că este perfectă pentru mine. E mai mereu plină de reviste, broşuri, fotografii, lucruri cu care mă ocup, practic este lumea mea care mă inspiră.

În proiectele tale, culoarea joacă un rol important. Ai o culoare favorită, ceva ce te defineşte?
Cred că am o adevărată paletă de culori proprie. La un moment dat, un client care s-a întors de la Anvers – oraşul meu natal, mi-a zis că în sfârşit înţelege felul în care folosesc culorile. Într-un fel, o am în gene. Totuşi, nu am o culoare favorită, totul ţine de scop, concluzie şi moment. Acum am la birou alăturate două bucăţi de material, un roşu portocaliu şi un bej neutru, care îmi fură zilnic ochii. În general, îmi plac culorile neutre peste care vin accente de culoare.

Care este stilul sau epoca ta favorită?
Îmi plac diverse stiluri, poţi să spui că am un stil boem – amestec de modern şi vintage într-un apartament. Colorat.

Ce transformă o casă în acasă?
Atunci când e decorată de aşa natură încât să reflecte personalitatea celor care o locuiesc. Oamenii ar trebui să se întoarcă acasă, nu într-un spaţiu desenat de un designer care arată ca un showroom şi nu îi reflectă pe cei care o locuiesc. Trebuie să conţină obiecte cu istorie, fie că sunt din călătorii sau pur şi simplu ceva cu însemnătate specială, ceva moştenit, ceva care nu are valoare pecuniară, ci sufletească.

Ce înseamnă pentru tine „fine living”?
Viaţa bună stă pentru mine în detalii. Materiale frumoase, capacitatea de a te relaxa într-o încăpere, mâncare făcută în casă, o masă frumos decorată, timp pentru mine, timp să descopăr lucruri noi, timp pentru concerte, filme, muzee, pentru acele lucruri care îmi îmbogăţesc viaţa. Şi mă bucur zilnic de ceea ce fac.

Care sunt obiectele tale favorite la acest moment?
În baie: scrub-uri şi creme făcute în casă. În bucătărie, un slow cooker şi un blender pentru smoothies. Pentru muncă: iPad-ul şi masa mea mare de lemn. Pentru dormitor: cearşafuri de bumbac. Pentru living: un divan LC4 Courbusier, care este perfect pentru mine ca să mă relaxez şi să îmi scriu postările pe blog.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora