Matilda Pascal Cojocărița, prima Miss România și-a plâns sufletul pe scenă: „Când a murit tata, l-am îngropat și a doua zi am cântat la Huși” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Matilda Pascal Cojocărița se numără printre cele mai îndrăgite artiste de muzică populară și este cunoscută în întreaga țară ca prima Miss România, după ce și-a câștigat titlul în anul 1979. În cadrul unei apariții televizate, interpreta de muzică populară a dezvăluit, după ani buni și cât a costat-o rochia pe care a purtat-o la 19 ani, când și-a primit titlul.

La doar un an după ce a ieșit învingătoare, s-a căsătorit și a născut un băiețel pe nume Alin, ajuns acum prezentator TV și cântăreț. Când fiul său avea 13 ani, a plecat la Bistrița, la violonistul Ștefan Cigu, pe care îl cunoștea din concertele avute în țară. Cei doi artiști și-au unit destinele la scurtă vreme și au avut grijă de cei trei copii ai lor, proveniți din căsătoriile anterioare. Din doi muzicieni, au crescut fii și o fiică ce au ales aceeași profesie și au ajuns cunoscuți în domeniu.

„Floarea Moldovei” s-a mutat la 17 ani în Transilvania

Născută în zona Moldovei, județul Vaslui, și mutată pe meleaguri transilvănene, de aproape 30 de ani, în Bistrița-Năsăud, Matilda Pascal Cojocărița este una dintre cele mai reprezentative și iubite voci ale folclorului românesc, supranumită de presa din România „Floarea Moldovei”.

Și-a început cariera la Iași, în Ansamblul Firicelul, la Brigada Artistică a Combinatului de fire și fibre sintetice, unde era angajată ca tehnician chimist.

În anul 1978, Matilda Pascal Cojocărița a obținut premiul special al juriului la Festivalul Național Maria Tănase, iar în anul 1985 a obținut prestigiosul trofeu “Floarea din grădină”.

Matilda Pascal Cojocărița s-a născut într-o familie de oameni simpli care aveau deja trei copii. A copilărit în Negrești de Vaslui până la 17 ani.

Studiile liceale le-a urmat la Liceul Emil Racoviță din Iași, cele superioare la Facultatea de Muzică din cadrul Universității Spiru Haret, de curând absolvind și masterul în folclor. După absolvirea liceului s-a angajat la „Combinatul de fire și fibre sintetice” din Iași, s-a înscris în ansamblul combinatului, unde a făcut muzică populară, ușoară și dansuri populare.

Citește și: Alivia Petrea, prima femeie din România care reprezintă țara la Miss Wheelchair World 2022: „E bine ca lumea să rețină că și persoanele cu dizabilități locomotorii au foarte multe abilități”

În 1979 a câștigat echivalentul de atunci al titlului „MISS România” din zilele noastre și anume locul 1 al primului concurs de frumusețe feminină din România sub deviza „Muncă, Tinerețe, Frumusețe”, concurs ce a avut loc la Costinești.

S-a căsătorit pentru prima oară în 1980, căsătorie în urma căreia s-a născut primul ei copil, un băiat. După o perioadă de timp, în urma unor neînțelegeri cu primul soț pleacă, împreună cu copilul în vârstă de 11 ani, la Bistrița, la violonistul Ștefan Cigu, cel cu care se cunoștea din diversele concerte avute în țară. După ceva timp cei doi își unesc destinele și formează una din cele mai frumoase și stabile perechi din lumea muzicii populare.

Cei doi s-au stabilit în Bistrița, unde locuiesc și în acest moment alături de cei 3 copii ai lor, respectiv băiatul Matildei din prima căsătorie și un băiat și o fată ai lui Ștefan dintr-o căsătorie anterioară. Cei trei copii ai familiei au urmat tot cariere muzicale.

Cu o carieră de peste patru decenii, Matilda Pascal Cojocărița face parte din cele mai cunoscute artiste de muzică populară din România.

Artista a fost căsătorită de două ori

Matilda Pascal Cojocărița s-a căsătorit pentru prima dată în 1980, cu Ioan Cojocărița, cu care a făcut un fiu, pe Alin Pascal. Când fiul său avea cinci ani, Matilda Pascal Cojocărița a divorțat de primul său soț.

„La 21 de ani și jumătate, când m-am căsătorit cu el, a fost foarte frumos, a fost o tinerețe frumoasă” „Îi port respectul, acolo unde este, pentru că decedat fiind, acum un an și un pic, pentru că mi-a dăruit cel mai frumos cadou din lume, acest copil, Alin, care îmi este suflet, îmi este grai, îmi este trup, îmi este totul. E un copil foarte bun. La 21 de ani și jumătate, când m-am căsătorit cu el, a fost foarte frumos, a fost o tinerețe frumoasă, un cuplu frumos, admirabil, admirat de lume. Era un om interior, nu se exterioriza, nu mi-a zis niciodată de ce te duci, nu mi-a zis niciodată unde te duci, nu a ținut cont cu cine mă duc, în turnee, în spectacole. Probabil că era un om interiorizat, suferea în interior și, uneori, se exterioriza prin a lovi. O făcea, cel puțin o dată, de două ori pe an, dar o făcea urât. Nu aș fi meritat lucrul acesta, pentru că eram omul corect, a fost primul bărbat din viața mea și nu cred că aș fi meritat lucrul ăsta”, a dezvăluit interpreta de muzică populară într-un interviu.

De multe ori mi-a plâns sufletul pe scenă”

„De câte ori v-a plâns sufletul pe scenă?” Matilda Pascal Cojocărița s-a emoționat în emisiune și când și-a amintit de toți cei dragi pe care i-a pierdut. Deși ea suferea, trebuie însă să apară cu zâmbetul pe buze pe scenă. „De foarte multe ori, dar acestea cred că au fost cele mai crunte momente. Când a murit tata, l-am îngropat și a doua zi am cântat la Huși. Când a murit sora, am plecat de la patul ei spre concert, la Focșani, și în urmă a murit. A trebuit să cânt! Mama a murit într-o noapte de vineri spre sâmbătă și aveam sâmbătă seara eveniment la București. Am lăsat tot, cum se spune, întinsă pe masă, am plecat și mi-am făcut datoria față de oameni. Este foarte important, în viață, să-ți ții cuvântul. E foarte greu, e dureros, dar în momentul în care încep să cânt, sunt numai acolo și uit de tot. Asta este meseria și ăsta este profesionalism, cred”, mai a dezvăluit Matilda Pascal Cojocărița.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora