Căutare

Share this article

Voi cum vă amintiţi Revelioanele de altădată? Care era „reţeta” de succes care ne ţinea treji aproape toată noaptea? Un meniu de Revelion bine ales avea „contribuția” sa aparte la atmosferă.

Noaptea de Anul Nou, aşa cum mi-o amintesc, avea neapărat haz (nu doar scenetele din programul de la tv ne amuzau) şi era neapărat un eveniment festiv. Era musai să purtăm îmbrăcăminte nouă, să ne schimbăm şi noi (în bine) odată cu Noul An.

Pe lângă celebra salată boeuf, nu lipseau de pe masa de Revelion peştele (să trecem prin noul an ca peştele prin apă), paharele de şampanie sau vin spumant (ca să speriem relele cu pocnitura dopului) şi o plăcintă cu răvaşe făcută de mama pentru prima zi din an. Tata nu uita niciodată să cumpere lozuri, ca să ne încercăm norocul la bani. N-am privit toate aceste „ritualuri” ca pe nişte superstiţii, ci ca pe un meniu complet (de gânduri şi feluri de mâncare) cu care merita să intrăm în Noul An.

Am fost curioasă ce alte obiceiuri se îmbină cu masa festivă de Anul Nou şi în alte colţuri ale lumii. Mai toate mâncărurile „tradiţionale” pentru noaptea dintre ani sunt gândite în raport cu prosperitatea, fie că se perpetuează ideea peştelui nelipsit de la masa de Revelion sau că fac referire directă la bani prin monede sau bobi. Dar ce feluri de mâncare sunt specifice fiecărei ţări?

Meniu de Revelion în Grecia: Vasilopita

Grecii mănâncă o pâinică rotundă, numită Vasilopita, în seara de Anul Nou. Probabil poartă numele sfântului Vasile (prima zi din an). Este o pâine dulce, coaptă de obicei cu migdale. Însă de Revelion, Vasilopita are înăuntru o monedă. Cel ce o găseşte va fi norocos tot anul.

Meniu de Revelion în Japonia: Toshikoshi Soba

Meniu de Revelion Japonia Toshikoshi Soba

Japonezilor nu le lipseşte de pe masa de Revelion un bol cu toshikoshi soba. Este un fel de mâncare bazat pe tăiţei de hrişcă. Lungimea tăiţeilor simbolizează urările de viaţă lungă. Se mai spune că tăiţeii fierţi se pot tăia uşor cu lingura, ceea ce înseamnă că cei ce se află la masă pot lăsa în urmă greutăţile anului precedent.

Meniu de Revelion în Irlanda: Pâine cu unt

meniu de Revelion paine irlandeza

În Irlanda trecerea de la un an la altul este celebrată cu pâine şi unt (însă nu doar cu pâine şi unt). Tradiţia aminteşte de vremurile grele ale foametei, unii istorici spunând că cei care lasă pe treptele casei pâine şi unt în noaptea de Revelion, anunţă faptul că în acea casă nu domneşte sărăcia. Copii sunt bineveniţi să mănânce tot ce găsesc în faţa uşilor.

Meniu de Revelion în Statele Unite (în Sud): Black Eyed Peas (Fasolea cu „ochi negri”)

meniu de Revelion Statele Unite Black Eyed Peas

Se spune că americanii din sud mănâncă acest tip de fasole în noaptea de Anul Nou ca să le aducă noroc. De ce? Se pare că acest tip de fasole nu era pe placul soldaţilor Unionişti în timpul Războiului Civil. Iar asta îi ţinea pe soldaţii Confederaţi în viaţă, fiind singurul fel de mâncare care le mai rămânea.

Meniu de Revelion în Suedia şi Norvegia: Budincă de orez

meniu de Revelion Suedia Norvegia budinca

De Anul Nou, suedezii şi norvegienii pun o singură migdală în budinca de orez. Se spune că cel care o va găsi se va bucura de prosperitate tot anul.

Meniu de Revelion în Argentina: Fasole

Şi în Argentina se mănâncă fasole de Anul Nou în speranţa că asta îi va ajuta să îşi păstreze jobul sau să îşi găsească unul mai bun, mai bănos.

Meniu de Revelion în Germania: Berliner

meniu de Revelion Germania Berliner

Berliner sau (Krapfen) este numele unor gogoşi germane care se prepară de Anul Nou. Aceste gogoşi dulci sunt de obicei umplute cu diverse magiunuri, însă germanii se ţin de glume. Aceştia schimbă umplutura gogoşilor şi le oferă musafirilor Berlineri cu muştar.

Spania: Struguri

Imediat ce ceasul bate de miezul nopţii în noaptea de Revelion, spaniolii se grăbesc să mănânce 12 boabe de strugure reprezentând cele 12 luni ale anului. Dacă nimeresc boabe gustoase şi dulci, asta înseamnă că lunile respective vor fi bune, dacă se nimeresc şi boabe acre înseamnă că lunile acelea nu vor fi aşa de blânde.

Scoţia: Whisky

Nu e chiar un fel de mâncare, însă whisky-ul este nelipsit de pe masa scoţienilor de Anul Nou. Aceştia celebrează Hogmanay pe 1 ianuarie. După ce ciocnesc la miezul nopţii scoţienii pleacă prin vecini pentru a face „prima vizită” din an şi îşi duc unii altora mâncare şi băutură

Meniu de Revelion în Polonia: Hering marinat

meniu de Revelion hering polonia

Peştele este popular pe masa de Revelion în multe ţări, însă polonezii se bucură să mănânce hering marinat, alături de alte soiuri de peşte în saramură sau afumate. Se spune că dacă mănânci peşte vei avea un an prosper, plin de bunăstare.

Meniu de Revelion în China: Jiaozi (găluşte)

meniu de revelion in china

De Anul Nou Chinezesc (care se serbează la final de ianuarie) se mănâncă jiaozi, un soi de găluşte care simbolizează bogăţia şi longevitatea. Adesea aceste găluşte au forma unor cerculeţe ca să se asemene vechilor bani japonezi.

Meniu de Revelion în Italia: Linte

Pe lângă mâncărurile cu peşte, italienilor le place să mănânce linte în noaptea de Revelion. Asta pentru că boabele de linte se aseamănă monedelor, deci duc cu gândul la noroc şi bogăţie în noul an.

Meniu de Revelion în Cuba şi Austria: Purceluş la proţap

În ambele ţări purceluşul de lapte la proţap este nelipsit de pe masa de Revelion. Ca şi în multe alte ţări  purceluşii de lapte sunt simbolul bogăţiei, norocului, prosperităţii.

Meniu de Revelion în India: Orez şi linte

În India, Noul An se sărbătoreşte în primăvară, iar de pe masă sunt nelipsite lintea şi orezul. Aşa cum vă spuneam boabele sunt simbolul prosperităţii.

Meniu de Revelion în Turcia: Rodia

meniu de revelion cu rodieŞi rodia, sau boabele de rodie simbolizează fertilitatea şi abundenţa în Noul An. Cel puţin aşa cred turcii, care aduc aceste fruct pe masa de Revelion.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO