Mezzosoprana Judit Kutasi din Timișoara, culege aplauze pe marile scene ale lumii, dar e aproape necunoscută în România - LIFE.ro
Mergi la conținut

Personalitate muzicală complexă, a fermecat publicul pe care l-a cucerit, cu ocazia numeroaselor sale apariții. A interpretat roluri cu mare greutate și a ajuns să fie admirată de iubitorii de operă la Scalla din Milano, Opera din Budapesta, la Londra, Hanovra, Hamburg, Paris, Verona și Barcelona. A ajuns și la Opera din Las Palmas-Insulele Canare, la Modena, Toulouse, Roma, Piacenza, Berlin, München și Genova. Și spectatorii din Padova, Edinburgh, Geneva, Amsterdam, Rotterdam, Stockholm, s-au bucurat de prezența Juditei Kutasi, care a mai cântat și în afara Europei: la Tel Aviv, în Israel, respectiv la Santiago, Chile.

Sunt ani de muncă în spate, sunt eforturi inimaginabile, voință și putere, dar și talent. În toamna trecută, în luna octombrie, a debutat strălucitor dincolo de ocean, la Opera din San Francisco. Revista americană de operă „Parterre Box”, nota despre mezzosoprana Judit Kutasi, originară din Timișoara, că debutul ei a fost unul dintre cele mai remarcabile debuturi din America ultimilor ani! A fost răsplătită de public și a cules ropote de aplauze la încheierea evoluției sale pe scenă, așa după cum se poate vedea și în filmarea postată pe Facebook, pe pagina de artist:

Este publicul american mai special decât cel european sau oamenii sunt oameni, se manifesta similar sub imperiul emoțiilor?

„Ei, bine, da, până acum am observat o oarecare diferență. Publicul american pare să fie mai entuziast decât cel european. Sigur că asta depinde și de opera sau spectacolul care este prezentat. Dacă le place vor arăta asta prin aplauze și numeroase rechemări la rampă”

 Nu doar publicul a fost fermecat de felul în care solista româncă a interpretat rolul personajului Ortrud din opera „Lohengrin” de Wagner ci și lumea criticii. Au curs cronicile pozitive.

Judit Kutasi, recunoscută internațional și ignorată în România

O singură dată a fost invitată să cânte la Timișoara și asta s-a întâmplat la un spectacol al Operei Naționale, în anul 2019. Mărturisește că a avut câteva apariții cândva, demult, în timpul studenției, la Filarmonica din Iași, la Ateneul Român, la Opera maghiară din Cluj, dar și la Filarmonica din Târgu Mureș.

Judit Kutasi
Mezzosoprana Judit Kutasi din Timișoara, culege aplauze pe marile scene ale lumii, dar e aproape necunoscută în România

Judit Kutasi s-a născut la Timișoara, unde a studiat pianul și violoncelul la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu“, până pe la sfârșitul gimnaziului. Pasiunea pentru voce a descoperit-o ceva mai târziu, după ce o problemă medicală semnalată la încheietura mânii drepte, a împiedicat-o să mai exerseze la instrumente. A absolvit Facultatea de Muzică din Oradea, după care și-a desăvârșit studiile cu un master la Academia „Gheorghe Dima” din Cluj.

În prezent locuiește în Germania, după ce nevoile profesionale au determinat-o să plece din țară. Inițial, în stagiunea 2013-2014, a reușit să ocupe un onorant loc în Studioul Internațional de Operă al Operei din Zürich, iar mai apoi, a devenit membru permanent al ansamblului. Acesta a fost punctul de pornire în cariera mezzosopranei, care a început să se dezvolte fulminant. Ulterior a fost bursier Walter Sandvoss al Förderkreis der Deutschen Oper Berlin în sezonul 2016-2017 și de atunci a fost invitată permanent la Deutsche Oper. Aici a interpretat multe roluri,  inclusiv Laura și La Cieca din „La Gioconda“, Maddalena în „Rigoletto“ și Fenena în „Nabucco“. Anul 2015 i-a adus debuturi importante precum Ulrica din Un Ballo in Maschera, Erda din Siegfried de R.Wagner, la Teatro Massimo din Palermo şi în rolul titular Carmen de G. Bizet în cadrul Festivalului Castle Munot Schaffhausen(Elveţia). Mezzosoprana a câștigat, printre altele, Concursul Internațional de Muzică Vox Artis 2012. Repertoriul ei de operă include roluri precum Ulrica în Un ballo in maschera și Maddalena în Rigoletto (ambele de Verdi). 

 „Cred că Dumnezeu mi-a deschis această cale spre a cânta și mi-a trimis oameni extraordinari ca să mă dezvolt de la început în această direcție și să mă îndrăgostesc de operă”

Un palmares în permanentă dezvoltare

Numeroasele personaje interpretate la nivel de excelență, o fac pe solistă să strălucească nu doar pe scenă ci și în afara ei. Despre rolurile din palmares adunate de-a lungul anilor, artista dezvăluie pe pagina sa biografică:

 Iar dacă ar fi să numească un rol preferat din toată cariera de până acum, spune că „da, dintre toate cel mai drag rol mi se pare Amneris din opera „Aida” de G.Verdi. Și cred că este și unul dintre rolurile pe care le-am cântat cel mai frecvent. Majoritatea rolurilor la care am visat le-am obținut deja, dar mai urmează noi debuturi pe care mi le-am dorit. Sigur că toate rolurile îmi plac, pentru toate am pus câte o bucățică de suflet, dar, de departe, Amneris, mi-e parcă mai aproape.”

Judit Kutasi
Judit Kutasi, Opera Ovideo, Spania

De ceva vreme, mai bine spus de câțiva ani, artista se regăsește în postura de freelancer, adică trece de la un contract la altul și are libertatea de a călători de la o operă la alta, de la o țară la alta, de pe un continent pe altul. Asta înseamnă că aceste contracte pe care le onorează, le obține prin intermediul unui agent personal. Mărturisește că nu este ușor, dar astfel reușește să-și organizeze viața după un program care să-i fie bun și familiei sale.

Judit Kutasi
Judit Kutasi, mămică

Este căsătorită iar soțul său, tenor, îi este coleg. A devenit mămică de curând și din acest motiv alege să cânte în funcție de distanțe, și desigur, de ritmicitatea spectacolelor. Spune că sunt multe aspecte organizatorice de rezolvat, chiar și cu 3-4 ani înainte din momentul în care i se confirmă contractele. Este vorba despre spațiul de locuire, personal de asistență, procurarea biletelor de avion. În plus sunt aspectele profesionale legate de repetiții zilnice, dimineața și seara.

Citește și: Povestea unei mame cu 9 copii, cel mare are 23 de ani, cel mai mic are 9. Magdalena Vasile și-a imaginat viața cu 2 copii, soțul său cu 7, dar soarta i-a făcut să aibă o familie mult mai mare

 „De multe ori ajung acasă noaptea târziu, iar a doua zi o iau de la capăt dimineața devreme. Publicul nu vede aceste aspecte, dar munca din spatele unui spectacol este uriașă. Sunt zeci, chiar sute de oameni care lucrează împreună ca să pună în scenă un spectacol.” 

Intervin orele de studiu personal, dar și împreună cu pianistul, apoi repetițiile de regie și cele muzicale cu dirijorul. Judit Kutasi spune că este vorba despre o pasiune care a devenit un stil de viață. „Nu este ușor să fii solist de operă, dar este superb!” 

Judit Kutasi și timpul retrospectivelor și planurilor de viitor 

„Sărbătorile m-au prins în sfârșit acasă, cu familia, în Germania. Momentan pregătesc rolul Laura din opera „La Gioconda” de A. Ponchielli, pe care o voi cânta la Deutsche Oper din Berlin, în luna ianuarie. La Salzburg voi fi de Paști, pentru Requiem de Verdi. Mai am în pregătire și Preziosilla din „La Forza del Destino” de Giuseppe Verdi, ce va fi pusă în scenă la Metropolitan Opera din New York, în februarie-martie. Am numeroase proiecte pentru anul viitor. Sunt bucuroasă să anunț că voi cânta la Amsterdam, la Berlin, Salzburg, Aida de Verdi, din nou la Budapesta, o întoarcere în America, la New York și St. Louis. Urmează multe proiecte minunate pentru care sunt foarte fericită.”

Teatro alla Scala
Judit Kutasi la Teatro alla Scala | Foto: Oana Vedinas

După cum nu aduce anul ce aduce ceasul, pentru mezzosoprana Judit Kutasi, veștile bune vin de la București! Duminică, 14 ianuarie, de la ora 19, sala mare a Ateneului Român, va găzdui cea de-a II ediție a Galei Premiilor Musicrit, unde mezzosoprana a fost invitată fiind cap de afiș al acestui eveniment muzical.  

Citește și: Chef de rang, românca Andreea Anastasia Ciobanu cucerește inimile turiștilor din Alpi


Articolul de mai sus face parte din noul proiect LIFE.ro, „Povestea mea” și a fost de Adriana Baghiu, un om frumos care face parte din comunitatea LIFE.ro.


Toată lumea are o poveste, ne lipsește doar imboldul să o împărtășim

Într-o lume care se află mereu în mișcare, îți oferim un loc în care să te bucuri de lucrurile și, mai ales, de oamenii care contează cu adevărat. Descoperim împreună povești incredibile de viață care să ne inspire înspre o viață mai bună. „Povestea mea” devine spațiul în care vorbim onest și deschis despre orice.

Fii parte din comunitatea LIFE.ro. Spune-ți povestea și lasă-ne să te cunoaștem, să învățăm împreună și să-i motivăm pe ceilalți să fie schimbarea de care avem nevoie.

Ai trăit câțiva ani în străinătate, acum te-ai întors și vrei să ne spui de ce. Ai învins o boală și acum vrei să fii inspirație pentru oamenii care se luptă cu aceeași situație. Ți-ai schimbat job-ul. Ai trecut printr-o despărțire sau trăiești o mare iubire. Spune-ne povestea ta în noul proiect LIFE.ro„Povestea mea”.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora