Mika, cântărețul care a avut curajul să-și scrie viața în muzică, să ridice în picioare o lume întreagă, dar care s-a sfiit ani de zile să recunoască faptul că e gay - LIFE.ro
Mergi la conținut

Primul lucru pe care îl afli despre Michael Holbrook Penniman Jr. (născut pe 18 august 1983) și cunoscut sub numele său de scenă Mika, este acela că este un cântăreț și compozitor britanic născut în Liban.

După ce a înregistrat prima sa piesă, Dodgy Holiday, Mika a fost numit descoperirea numărul unu, din anul 2007 într-un sondaj anual BBC al criticilor muzicali, Sound of 2007. Mika a lansat primul său album de studio, Life in Cartoon Motion, la Island Records în 2007, care s-a vândut în peste 5,6 milioane de exemplare în întreaga lume și l-a ajutat să câștige un Brit Award, dar și să primească o nominalizare la premiul Grammy. A ajuns pe primul loc în UK Singles Chart în ianuarie 2007 cu „Grace Kelly”. De atunci, a continuat să înregistreze încă patru albume de studio (cel mai recent, My Name is Michael Holbrook, lansat în octombrie 2019), și a servit ca jurat/mentor atât în ​​versiunea franceză a The Voice, cât și în versiunea italiană a X Factor. Mika a jucat și în propria sa emisiune de televiziune din Italia, Stasera Casa Mika, care a câștigat Premiul Rose d’Or pentru divertisment, în 2017.

Mika

Copilăria și începutul carierei lui Mika

Mika s-a născut la Beirut, al treilea dintre cei cinci copii ai părinților săi, mama fiind libaneză născută în America și tatăl american născut în Israel. Tatăl său era bancher și s-a născut la Ierusalim, unde propriul său tată – bunicul patern al lui Mika, William Frederick Penniman III – a fost diplomat. Bunicul matern al lui Mika, John Mouakad, era sirian (din Damasc).

Când Mika avea un an, familia sa a fost forțată să părăsească Libanul sfâșiat de război și s-a mutat la Paris, Franța. Prima piesă pentru pian pe care a învățat-o să o cânte Mika a fost „Les Champs-Élysées”, de Joe Dassin. La vârsta de 7 ani și-a scris prima melodie, o compoziție de pian numită „Angry”, pe care a descris-o drept „îngrozitoare”. Familia s-a mutat la Londra când el avea 9 ani. Acolo, a urmat cursurile Lycée Français Charles de Gaulle, unde a suferit un bullying grav. A avut si probleme cu dislexia. Ca răspuns la aceste experiențe, Mika a fost școlarizat acasă de mama sa, timp de opt luni. Apoi a urmat cursurile Școlii Sf. Filip din Kensington, unde a fost șeful Schola Cantorum (Corul Sf. Filip). Mai târziu a urmat cursurile Westminster School și Royal College of Music, pe care le-a părăsit pentru a înregistra primul său album la Casablanca Records. În copilărie, Mika a fost instruit de Alla Ardakov (Ablaberdyeva), o profesoară de operă rusă.

Mika
Mika bebeluș, alături de familia sa

Viața personală a lui Mika

Mika a negat acuzațiile conform cărora se îndepărtează de tabuurile sexuale pentru a atrage piața din SUA, arătând spre piesa „Billy Brown”, care este despre un bărbat căsătorit care are o aventură cu un alt bărbat. El este citat spunând: „Dacă aș fi fost îngrijorat de tabuurile sexuale, cu siguranță nu aș fi făcut înregistrarea pe care am făcut-o. Nu are nimic de-a face cu asta. Are mai mult de-a face cu respectul de sine.” – citat dintr-un interviu apărut în revista americană pentru persoane gay, Out, în care el a declarat că „există o modalitate de a discuta despre sexualitate fără a folosi etichete”.

Mika
Mika în copilărie

Într-un interviu din septembrie 2009 în Gay & Night, Mika a comentat despre sexualitatea lui: „Nu m-am etichetat niciodată. Dar spunând asta, niciodată nu mi-am limitat viața, nu am limitat niciodată cu cine dorm… Spune-mi oricum vrei. Spune-mi bisexual, dacă ai nevoie de un termen pentru mine…”. Mai târziu, el a declarat într-un interviu pentru This Is London „Mă consider lipsit de etichetă pentru că m-aș putea îndrăgosti de oricine – la propriu – orice tip, orice corp. Nu sunt pretențios.”

În martie 2010, Mika a fost numit în Franța Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor pentru serviciile aduse muzicii.

Într-un interviu din august 2012 pentru revista Instinct, cântărețul a confirmat că este gay.

Mika
Poză surprinsă de paparazzi, Mika și iubitul său

Life in Cartoon Motion

În ianuarie 2007, Mika a fost în topul sondajului Sound of 2007 al site-ului BBC News. Single-ul său „Grace Kelly” a fost lansat de Universal Music pentru descărcare digitală pe 8 ianuarie 2007. A ajuns pe primul loc în UK Singles Chart pe 21 ianuarie 2007.

Albumul de debut al lui Mika, Life in Cartoon Motion a fost lansat pe 5 februarie 2007 și a adus comparații cu artiști precum Freddie Mercury, Scissor Sisters, Elton John, Prince, Robbie Williams și David Bowie. „Grace Kelly”, de fapt, face referire la Mercury în versuri: „I try to be like Grace Kelly/But all her looks were too sad/So I try a little Freddie/I’ve gone identity mad.”

„Comparațiile cu Freddie Mercury sunt bune. Au început cu mult înainte să fac albumul – chiar m-am referit la el în Grace Kelly. O comparație cu Freddie este un compliment. Este un geniu și unul dintre cei mai buni care au existat vreodată”, spunea Mika într-un interviu pentru BBC în 2007.

Citește și: Viața lui Freddie Mercury: de la un copil timid la un zeu dezlănțuit pe scenă

Albumul său de debut Life in Cartoon Motion are o temă de majorat și se ocupă de tranziția sa de la copilărie la prezent, deși el a declarat că nu toate piesele sunt autobiografice. Cântecele sale tratează adesea subiecte dificile. De exemplu, în „Big Girl (You Are Beautiful)” este explorată tema femeilor mai mari care suferă de discriminare. Mika a spus că faptul că mama lui era o femeie mare și că el a văzut prejudecățile împotriva ei, l-a ajutat să scrie cântecul. Într-un alt exemplu de abordare a unui subiect mai dificil, în piesa „Billy Brown”, Mika scrie despre un bărbat căsătorit care are o aventură homosexuală.

Pe 20 februarie 2008, Mika a deschis premiile BRIT 2008 cu o interpretare live a piesei „Love Today”, „Grace Kelly” și un duet, „Standing in the Way of Control”, cu Beth Ditto. Ulterior, a primit premiul BRIT pentru cel mai bun artist britanic.

The Boy Who New Too Much

Cel de-al doilea album de studio al lui Mika, The Boy Who Knew Too Much, a fost lansat pe 21 septembrie 2009. Mika a înregistrat majoritatea albumului în Los Angeles cu producătorul și muzicianul Greg Wells, care a produs și albumul său de debut Life In Cartoon Motion. Albumul a fost descris ca fiind confruntarea lui Mika cu anii adolescenței și „într-un fel este o parte a doua” a primului său album.

Albumul a fost inițial intitulat We Are Golden după primul single de pe album. La 20 iulie 2009, într-un interviu în direct cu DJ Jo Whiley la BBC Radio 1, Mika a dezvăluit că se gândește să redenumească albumul, deoarece dorea „ceva puțin mai ridicol”.

Au urmat alte două albume, precum și implicarea sa ca jurat la The Voice Franța și X Factor Italia.

Anul acesta a prezentat concursul Eurovision și, chiar dacă a făcut o treabă excelentă, rămâne cel mai discutat și controversat concurs la care a fost prezent.

Citește și: Celebrităţi cu copii gay

În 2021, Mika a fost mai deschis cu privire la viața sa de familie și relația sa personală cu regizorul Andreas Dermanis, care este iubitul său de mai bine de 10 ani.

Mika a fost implicat de-a lungul anilor în organizația caritabilă franceză Imagine for Margo/Children without Cancer. În 2014 și 2015, Mika și regretatul fotograf Peter Lindbergh au lucrat împreună la o campanie de publicitate pentru organizația de caritate. Imaginea lui Mika continuă să fie folosită în reclame și azi.

În decembrie 2015, Mika a vizitat Libanul cu ICNUR, Agenția ONU pentru Refugiați, și a petrecut timp cu refugiații care au fost forțați să-și părăsească casele în timpul conflictului în curs din Siria. De atunci, a făcut mai multe mesaje video în sprijinul acestei organizații, iar în noiembrie 2017 a fost un invitat special la un eveniment caritabil UNHCR desfășurat la Milano.

Din 2013, a petrecut mult timp în Italia, unde are o casă și o garsonieră în Toscana, în provincia Florența.

Mika
Mika și partenerul său, Andreas Dermanis

Fotografiile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora