Căutare

Share this article

Cunoscutul muzeu al artelor şi design-ului, Victoria and Albert Museum din Londra, a fost desemnat cel mai bun muzeu al anului în cadrul ceremoniei organizate de Art Fund Museum prezidate de Catherine, Ducesă de Cambridge, anunţă bbc.com, citată de News.ro. Art Fund Museum premiază anual acel muzeu care a dat dovadă de imaginaţie, inovaţie şi reuşite excepţionale cu un an înainte.

Foto: Hepta

Victoria and Albert Museum a primit un premiu de 100.000 de lire sterline – cea mai mare astfel de recompensă primită de o instituţie muzeală. Directorul muzeului, Martin Roth, a spus că se simte „copleşit” şi că premiul este un compliment adus muncii echipei muzeului. „Există o mulţime de muzee mai mici care fac lucruri uimitoare. Ne-am gândit că este minunat să ne aflăm pe lista scurtă, dar alţii sunt cei care merită premiul şi banii”, a spus Martin Roth, la ceremonia din sala Hintze a Muzeului de Istorie Naturală. Directorul instituţiei a anunţat că banii din premiu vor fi folosiţi pentru redeschiderea departamentului prin care se stabilesc şi menţin colaborările cu muzee şi galerii din Marea Britanie.

Victoria and Albert Museum a fost ales din cinci finalişti. Celelalte patru muzee de pe lista scurtă sunt Arnolfini din Bristol, Bethlem Museum of the Mind din London, Jupiter Artland din West Lothian şi York Art Gallery din Yorkshire.

„Experienţa de la V&A este nepreţuită”, a spus preşedintele juriului, directorul ArtFund, Stephen Deuchar. „Era deja unul dintre cele mai iubite muzee din ţară, anul acesta, a devenit, indiscutabil, unul dintre cele mai bune muzee din lume”, a adăugat el, la ceremonia la care au luat parte 370 de personalităţi din lumea culturală, a artei şi politicii.

În 2015, Victoria and Albert Museum a fost vizitat de 3,9 milioane de persoane, iar online, de 14,5 milioane de internauţi. Acest succes s-a datorat unei restaurări majore a galeriei, dar şi expoziţiei dedicate creatorului de modă Alexander McQueen, „Savage Beauty”, care a atras 493.043 de vizitatori din 87 de ţări.

Din juriul care a stabilit către ce instituţie merge titlul anul acesta au făcut parte cinci personalităţi din lumea artei şi culturii – curatori şi istorici de artă, editori, profesori de cultură vizuală şi artişti.

În 2015, titlul a fost acordat muzeului Whitworth din Manchester.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO