Odată ca niciodată, o prințesă pre-adolescentă a cunoscut un prinț elegant. Ea nu și-a pierdut condurul de cleștar, dar și-a lăsat inima în voia iubirii pentru el. Cum arată adevărata poveste de dragoste dintre Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Prințul Philip?
Povestea de dragoste dintre Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip este una demnă de un basm modern și nu multă lume o știe.
În 1926 s-a născut o mică prințesă pe care toată familia o alinta „Lilibet”, pe numele ei adevărat Elisabeth Alexandra Mary. Era fiica cea mare a celui de-al doilea fiu al regelui Angliei și prin urmare, șansele ca ea să devină regină erau extrem de mici.
Philip s-a născut ca prinț al Danemarcei și al Greciei în 1921, fiind nepotul regelui Greciei. La vârsta de doi ani, unchiul său a fost înlăturat de la tronul Greciei, iar familia sa a fost exilată în Franța.
Chiar dacă Elisabeta și Philip erau veri prin alianță, viața lor nu ar fi putut fi mai diferită atunci când s-au întâlnit pentru prima dată, la nunta prințesei Marina a Greciei și a Danemarcei cu prințul George, ducele de Kent.
Prima dată când s-au întâlnit…
Micuța prințesă Elisabeta în vârstă de 8 ani, era membră a familiei regale britanice și locuia împreună cu părinții și sora sa într-un palat, fiind educată acasă.
Philip avea 13 ani și deși prin vene îi curgea sânge regal din partea ambilor părinți, se află într-o situație destul de instabilă: tată său abandonase familia pentru a trăi cu amanta sa în Monte Carlo, iar mama sa era internată într-un spital de boli mintale, fiind diagnosticată cu schizofrenie.
Din punct de vedere financiar, Philip era la mila membrilor familiei sale mai bogate care îl înscriseseră la un internat, alegând astfel varianta mai puțin costisitoare.
A doua oară când s-au întâlnit…
Trei ani mai târziu, în mai 1937, Elisabeta și Philip au participat la încoronarea tatălui prințesei, Regele George al VI-lea, care în mod neașteptat a devenit rege după moartea tatălui său, Regele George al V-lea și un an mai târziu, după abdicarea fratelui său mai mare, Regele Edward al VII-lea care a lăsat tronul Angliei de dragului frumoasei americance Wallis Simpson.
La momentul acela viețile celor doi prinți aveau să ia o altă turnură. Elisabeta se regăsea dintr-o dată în postura de urmasă a tronului Marii Britanii, iar Philip se găsea probabil in cea mai grea perioadă a vieții sale. Sora sa, Cecile, împreună cu soțul ei, cei doi copii și cu bebelușul pe care îl purta în burta, dar și cu soacra sa, muriseră într-un accident aviatic, iar cel care avea grijă de el, lordul Milford Haven, murise din cauza unui cancer osos. Philip ajunsese cumva prințul nimănui la o vârstă foarte fragedă.
Când s-au îndrăgostit…
A fost doar un concurs de împrejurări când Elisabeta și Philip s-au întâlnit din nou, în iulie 1939. Ea avea acum 13 ani și vizita Colegiul Naval Regal în Dartmouth, Devon, împreună cu părinții și cu sora ei. Philip avea 18 ani și se înrolase cu doi ani mai înainte la această școală.
În timpul vizitei regale, Philip a fost cel care a asigurat turul colegiului, dar asta pentru că ceilalți doi cadeți propuși făcuse oreion.
A fost dragoste la prima vedere, în special pentru tânăra Elisabeta care acum deschidea ochii în lume și care după această vizită a început să-i scrie scrisori lui Philip și să păstreze o fotografie a chipeșului cadet lângă patul său.
Chiar dacă Philip coresponda cu Elisabeta, el nu se gândea la această poveste decât ca la o „diversitate amuzantă”, cel puțin inițial.
La petrecerea de Crăciun organizată de familia regală în 1943 la Windsor Castle, Philip a fost invitat.
Regina Elisabeta și Prințul Philip: orice poveste de dragoste trece peste niște obstacole…
Ca orice poveste de dragoste în care prințul și prințesa trebuie să treacă peste anumite obstacole ca să trăiască fericiți până la adânci bătrâneți, și povestea dintre Elisabeta și Philip a întâmpinat niște cumpene până a ajunge la happy end, chiar dacă nu a fost vorba de lupte cu balauri sau zmei.
Regele George al VI-lea nu își dorea nimic altceva decât fericirea micuței lui Lilibet, așa că avea mici îndoieli asupra lui Philip. Iar prințul nu doar că nu avea o stabilitate financiară, dar era considerat și puțin „necioplit”
Cu toate acestea, în 1947, Philip a primit permisiunea regelui George de a o cere de soție pe Elisabeta. Totul s-a întâmplat în Scoția, iar inelul a fost creat de însuși prințul Philip care a renunțat chiar și la titlul său, devenind Philip Mountbatten. Bineînțeles că Elisabeta a răspund: „Da!”.
Cu o noapte înainte de nuntă, regele George al VI-lea i-a acordat o serie de titluri precum cel de duce de Edinburgh, conte de Merioneth și baron de Greenwich.
70 de ani mai târziu, căsătoria dintre cei doi continuă, cu 4 copii și o flotă de nepoți și strănepoți, fiind considerată cea mai lungă căsnicie regală din istorie.
Printul Philip a fost rudă și cu Regele Mihai de Hohenzollern.