Prințul Philip și povestea sa: dragoste, datorie, secrete întunecate și zvonuri niciodată comentate. Vor veni prințul Harry și Meghan Merkle la înmormântare? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Prințul Philip și povestea sa: dragoste, datorie, secrete întunecate și zvonuri niciodată comentate. Vor veni prințul Harry și Meghan Merkle la înmormântare?

Prințul Philip și povestea sa: dragoste, datorie, secrete întunecare și zvonuri niciodate comentate. Cum a fost dragostea sa de 73 de ani?
Share this article

99 de ani de viață. 73 de datorie. Prințul Philip a fost stânca familiei regale a Marii Britanii. A fost soțul Reginei Elisabeta a II-a încă de la vârsta de 26 de ani (cei doi s-au căsătorit în 1947 pe când ea avea doar 21 ani). După 70 de ani Ducele de Edinburgh s-a retras oficial din funcțiile sale regale. Cunoscut pentru activitatea sa ca militar naval, Prințul Philip nu a avut deloc o viață ușoară.

Relația sa cu Regina Elisabeta a II-a nu a fost bine primită de britanici. Prințul Greciei avea, într-adevăr, o moștenire regală, venea dintr-o familie așa cum se cerea, însă trecutul său nu era deloc pe placul tuturor. Și au fost suficient de multe secrete întunecate care să dea motive cârcotașilor.

Prințul Philip a avut patru surori, toate mai mari decât el și toate căsătorite cu germani aristocrați, unii dintre ei naziști. Așa că, atunci când Prințul Philip și Regina Elisabeta a II-a s-au căsătorit, la puțin timp după cel de-Al Doilea Răzvoi Mondial, niciunul dintre membrii familiei sale nu a primit o invitație la nunta regală.

O viață începută în exil

Născut în 1921, Acesta a fost copilul Prințesei Alice de Battenberg și al Prințului Andrew al Greciei și Danemarcei, fratele Regelui Greciei. Însă, la doar un an, unchiul său a fost îndepărat de la tron, iar familia sa a fost obligată să fugă din țară. Prințul Philip a fost cărat din casă ascuns într-un coș de fructe.

Citește și: Supraviețuitoare a două războaie, erou al Holocaustului și soacră a Reginei Elizabeta a II-a. Cine a fost Prințesa Alice de Battenberg

Ca toate personajele regale, Prințul Philip nu a avut niciodată un nume de familie. Așa că, atunci când a ajuns la boarding school, a fost numit Philip of Greece, iar acesta a fost doar unul dintre motivele pentru care s-a confruntat cu bullying-ul. O traumă pe care a încercat să o rezolve ani mai târziu atunci când a devenit cetățean britanic și a luat numele de familiei al unchiului său matern, respectiv Dickie Mountbatten.

Tot aici, în școala Gordonstoun din Scoția rurală, Prințul Philip a învățat ce înseamnă disciplina spartană, respectul și… umilința. Se trezea la șase dimineața, făcea dușuri reci, alerga și citea întins pe spate timp de o oră în fiecare zi. A reușit să termine această școală și să intre la Royal Naval College, unde a devenit cel mai bun cadet al generației sale și a devenit cel mai tânăr om care să fie numit first lieutenants în the Royal Navy.

Deși experiența din Scoția a fost una cel puțin traumatizantă, Prințul Philip și-a trimis ulterior fiul, pe Prințul Charles, la aceeași școală, în ciuda obiecțiilor Reginei Elisabeta. Iar această poveste poate fi văzută în sezonul al doilea din The Crown.

Citește și: 5 lucruri pe care le-am învăţat din The Crown despre monarhia britanică

Prințul Philip și o familie complicată

După ce au fost forțați să plece din Grecia, Prințul Andrew și-a abandonat familia și și-a petrecut restul zilelor împreună cu amantele sale în sudul Franței. Cei doi nu s-au văzut, și-au vorbit extrem de rar, iar Prințul Philip și-a promis să nu o să fie niciodată ca tatăl său. De aceea a fost extrem de implicat în viața copiilor săi.

Dacă relația cu tatăl său a fost una destul de complicată, cea cu Prințesa Alice Battenberg a fost recâștigată. Prințesa era nepoata Reginei Victoria, făcându-i pe Prințul Philip și pe Regina Elisabeta a II-a verișori îndepărtați. Aproape surdă, aceasta a învățat să comunice cu oamenii citindu-le cuvintele pe buze. Atunci când Prințul Philip avea doar nouă ani, a fost internată într-un spital pentru boli psihice și diagnosticată de celebrul Sigmund Freud cu o maladie numită afecțiune „libidinoasă nevrotică-pre-psihotică”. La cererea sa a fost subiect al expunerii la raze X, pentru a accelera menopauza. Și ulterior a fost diagnosticată cu schizofrenie. Dar moștenirea sa a fost una marcată de compasiune și dăruire. Prințesa Alice și-a dedicat întreaga viață pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie. Iar acest lucru s-a întâmplat și în timpul ocupației naziste din Grecia, atunci când aceasta a adăpostit familii de evrei în palatul său din Atena. De altfel, se spune că s-a folosit de faptul că era surdă pentru a opri trupele Gestapo să îi cerceteze casa în nenumărate rânduri.

Prințul Philip și Prințesa Alice de Battenberg
Prințesa Alice de Battenberg împreună cu fiul său, Prințul Philip

După ce a înțeles că mama sa nu l-a abandonat niciodată, din contră, că fusese o victimă, cei doi se împacă. Și se reunesc abia în 1967, atunci când Prințul Philip a adus-o la Buckingham Palace pentru a-i fi alături în ultimele sale zile.

Prințul Philip și tragediile care i-au marcat viața

Pe când era la școala Gordonstoun din Scoația, Prințul Philip își petrecea vacanțele în Germania, la sora sa preferată, Cecile. Din nefericire însă, atunci când avea doar 16 ani, Cecile împreună cu soțul său și cei doi copii au murit într-un accident aviatic.

La doar câteva luni după moartea surorii sale, Cecile, Prințul Philip mai primește o nouă lovitură. Unchiul său, George Mountbatten, moare de cancer. Cei doi au fost întotdeauna foarte apropiați, Prințul Philip locuind cu unchiul său și soția acestuia, Nada – stră-strănepoata poetului rus Alexander Pushkin. Nada era o figură excentrică – Gloria Morgan Vanderbilt îi era amantă, iar odată a cerut o cadă întreagă cu șampanie pentru a-și înmuia picioarele după ce câștigase o competiție de charleston în Cannes. După ce unchiul său, George Mountbatten, moare, Prințul Philip este crescut de alt unchi, Dickie Mountbatten. Dar relația pe care a avut-o cu Mountbatten i-a marcat viața, de altfel, ani mai târziu Prințul Philip îi ia numele de familie.

O relație de 73 de ani: dragoste, datorie, dar și controversă

Cei doi s-au cunoscut în 1939 atunci când Prințul Philip le-a escortat pe cele două prințese. Au început să schimbe scrisori de dragoste până în 1946 atunci când Prințul Philip i-a cerut Regelui mâna Elisabetei a II-a. Inițial acesta nu a fost de acord, mai ales pentru că Philip era considerat „sărac” și „nepotrivit” după standardele regale. În cele din urmă, Elisabeta a II-a reușește să-și convingă tatăl, pe Regele George. Dar Philip trebuia să renunțe la titlurile sale regale, să devină cetățean britanic și să se convertească la religia familiei regale. Iar Philip acceptă toate aceste lucruri. Se spune că în ziua nunții, acesta avea 12 pence în cont (astăzi averea lui este estimată la 30 de milioane de lire).

Regina Elisabeta, Prințul Philip și Prințul Charles
Regina Elisabeta, Prințul Philip și Prințul Charles. Foto: Today.com

În cei 73 de ani, Prințul Philip a fost mereu la doi pași în urma Reginei. Și nu doar pentru că acesta era protocolul regal, ci și pentru că relația lor era marcată mai mult de datorie, decât de dragoste. Sigur, acum, uitându-ne în urma celor mai bine de 70 de ani de relație, cei doi par să fi fost făcuți unul pentru celălalt. Poate și faptul că au trăit mereu în camere separate a ajutat. Poate și faptul că un mariaj la acest nivel nu are cum să fie altfel decât perfect… cel puțin în public.

Cu siguranță, însă, au fost foarte multe zvonuri conform cărora Prințul Philip s-a bucurat de compania altor femei în timpul căsătoriei sale cu regina. Povestea este dezbătută și în The Crown. Se vorbea chiar că Prințul Philip a făcut parte dintr-o club cunoscut pentru petrecerile excentrice și lipsite de inhibiții. Se zvonea chiar că acesta a servict odată cina unor oaspeți care purtau doar o mască și un șorț mic din dantelă. De atunci a primit numele de „The Naked Waiter / Chelnerul gol”.

Dar, cel mai probabil, nu o să știm niciodată adevărul. Cert este că în timpul celei de-a 50-a aniversări a nunții lor, Prințul Philip a spus că „lecția principală pe care am învățat-o este că toleranța este singurul ingredient esențial în orice căsătorie fericită … puteți lua relația mea ca exemplu, Regina are calitatea toleranței din abundență”.

Citește și: O poveste de dragoste cu regi și regine: cum s-au îndrăgostit Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip?

Prințul Philip și relația cu Prințesa Diana și apoi cu Harry și Meghan

Deși în The Crown vedem cum pare că Prințul Philip este singurul membru al familiei regale care pare cumva că îi înțelege durerea Prințesei Diana, tot în serial vedem și că acesta îi spune că datoria față de monarhie și față de familie este mai presus de orice sentiment, durere sau traumă.

De altfel, după moartea Prințesei Diana în accidentul rutier din 1997, tatăl omului de afaceri egiptean, Dodi Fayed, Mohamed, l-a acuzat pe Prințul Philip că a fost cel care a ordonat moartea acestora. În pofida acestor zvonuri însă, istoricul Carolyn Harris dezminte aceste zvonuri, spunând că „au existat ample investigații cu privire la moartea Prințesei Diana și acele acuzații nu au fost niciodată justificate”.

Cât despre relația lui cu Prințul Harry și Meghan Markle, se spune că acesta nu a fost de acord cu relația lor. De altfel, The Sunday Times susține că Ducele de Edinburgh i-a spus nepotului său: „One steps out with actresses, one doesn’t marry them / Poți să ieși cu o actriță, dar nu să te căsătorești cu ea”. Mai mult, scriitoarea Ingrid Seward a spus pentru Vanity Fair că Ducele o compara pe Meghan cu Wallis Simpson, Ducesa de Windsor, soția Ducelui de Windsor, fostul Rege Edward al VII-lea, cel care a abdicat din funcție în decembbrie 1936 pentru a se căsători cu „the woman I love / femeia pe care o iubesc”.

Pe de altă parte, oficialii de la Buckingham Palace, așa cum era de așteptat, nu au confirmat sau comentat niciodată aceste speculații. Dar cuplul, acum mutat în America, a vorbit mereu frumos de Prințul Philip și de Regina Elisabeta a II-a, trimițându-i acestuia un mesaj emoționant de ziua sa de naștere.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora