Căutare

Share this article

Peter Morgan, creatorul serialului „The Crown”, anunța încă de la începutul proiectului că distribuția acestuia se va schimba odată la două sezoane, tocmai pentru a ilustra perioadele definitorii ale lumii din Buckingham Palace. Atunci toată lumea a fost sceptică. Cine i-ar putea lua locul lui Claire Foy? Și cum se va reface chimia incredibilă a distribuției primelor două sezoane? Ei bine, Morgan a reușit să învingă toate aceste obstacole, iar Olivia Colman te cucerește încă de la prima scenă din film, atunci când se face trecerea dintre cele două perioade.

Sezonul al treilea, acum disponibil integral pe Netflix, reușește să păstreze spiritul serialului. Povestea continuă s-o urmărească pe Regina Elizabeth a II-a care trece acum în perioada Space Age (perioada care începe odată cu lansarea primului satelit artificial al pământului – Sputnik 1 în 1957). Acum, regina trece într-o nouă epocă, una în care nu mai este o tânără care încearcă să învețe să vorbească, să se comporte sau să ia deciziile importante pentru țară, ci o mamă a patru copii care trebuie să aducă echilibru în familie și alinare în regat.

În acest sezon din „The Crown” este ilustrată perioada dintre 1964 și 1977 între alegerea lui Harold Wilson ca premier și aniversarea a 25 de ani sub Elizabeth a II-a. Și în toată această perioadă, regina se confruntă cu paranoia Războiului Rece, cu o lume în care Winston Churchill nu mai există, cu un soț care trebuie ajutat să depășească criza bărbatului ajuns la a doua tinerețe, cu o soră alcoolică care are probleme amoroase și cu un fiu care se identifică mai degrabă cu tinerii din afara palatului, decât cu regulile monarhice.

După Oscar urmează Emmy: Olivia Colman își arată talentul și în povestea Reginei Elizabeth a II-a

După ce a câștigat Oscarul pentru Cea mai bună actriță spunând povestea Reginei Anne în filmul „The Favorite”, Olivia Colman joacă magistral rolul celui mai cunoscut monarh din lume. Iar talentul său poate fi admirat mai ales în episodul „Aberfan”, atunci când regina vizitează orașul Aberfan în urma catastrofei petrecute acolo în 1966 – atunci când au murit 144 de oameni (28 adulți și 116 copii). Aici camera lui Benjamin Caron („Sherlock”) ne-o prezintă pe regină arătându-și emoțiile în fața străinilor, surprinzând o latură a sa pe care nu am mai văzut-o niciodată până acum.

Și tot nouă este și abordarea pe care o alege Colman pentru acest rol. Spre deosebire de mulți actori care interpretează un personaj în viață, Colman nu este deloc unul care să se pregătească studiind zi și noapte, ci mai degrabă încearcă să-l interpreteze într-o notă personală. Dacă Sarah Paulson povestea că se dădea cu același parfum folosit de Marcia Clark atunci când lucra la American Crime Story: The People vs. O.J. Simpson, Colman declară că nu a putut nici măcar să meargă ca regina:

O distribuție impresionantă pentru „The Crown” și un duo mult așteptat: Olivia Colman – Helena Bonham Carter

Dacă Olivia Colman reușește să o facă uitată pe Claire Foy, distribuția din jurul ei este incredibilă. Iar Helena Bonham Carter este, ca de obicei, minuantă în rolul Prințesei Margaret.

Alcoolică, pierdută emoțional și răzvrătită amoros, Carter reușește să-ți atragă atenția și să nu te lase niciun moment să îți iei ochii de la ea. Iar ce face în episodul „Margaretology” este cu adevărat încântător. Fără să dăm prea multe spoilere, Carter aduce aici cea mai fină latură comică a serialului, asta în timp ce viața prințesei atinge cote tragice.

Iar atunci când Margaret nu se luptă sau nu suferă din cauza soțului său sau, mai bine spus, a absenței acestuia (Tony este jucat aici de actorul Ben Daniels care îl înlocuiește pe Matthew Goode), se luptă cu sora sa. Și chiar dacă scenele în care apar cele două nu sunt atât de multe în sezonul al treilea, Colman și Carter alcătuiesc un duo dinamic, încărcat emoțional, cu un echilibru foarte fin între tragic și comic.

Era de așteptat ca Helena Bonham Carter să joace bine. Talentul său a fost recunoscut și admirat de toată lumea. Însă, ce era mai puțin așteptat era ca actrița să primească aprobarea Prințesei Margaret și chiar sfaturi despre cum să o interpreteze. Actrița a declarat că a vorbit cu prințesa prin intermediul unui clarvăzător, iar aceasta a sfătuit-o să aibă grijă la modul în care va fuma, astfel încât să fie cât mai apropiat de felul în care o făcea ea. Dacă aprobarea sau sfaturile au venit chiar de la Margaret sau au fost doar ideile clarvăzătorului, nu știe nici măcar Carter, însă cert este că recomandările au ajutat-o pe actriță să facă o treabă minunată în acest sezon din „The Crown”.

The Crown

Un alt plus al sezonului vine odată cu apariția Prințului Charles, jucat de actorul Josh O’Connor („Les Misérables”). Aflat acum la vârsta adolescenței, Charles este elementul care aduce o altă lumină asupra vieții de la Buckingham Palace. Foarte diferit de mama și tatăl său, prințul vorbește despre schimbare, dar și despre cât de grea este responsabilitatea pe care trebuie să și-o asume în familie, iar aceste două teme sunt foarte bine ilustrate în episodul „Tywysog Cymru”.

Ar fi fost interesant să-l vedem pe Charles mai mult implicat în acest sezon, însă O’Connor se va întoarce anul viitor și să sperăm că va avea un rol mai important în poveste. La fel ca Charles ar fi fost interesant să o vedem și pe Prințesa Anne mai mult. Un personaj foarte interesant, intepretat de actrița Erin Doherty, care ar fi meritat mai mult.

The Crown

Cu toate astea, creatorul Peter Morgan reușește să dea impresia că niciun personaj nu este neimportant. Și tocmai de aceea, serialul pare că pune accent pe oamenii din spatele evenimentelor istorice și mai puțin pe acestea. Distribuția este, ca și în primele două sezoane, minunată. Și, în ciuda schimbării actorilor, chimia nu s-a pierdut deloc.

The Crown

„The Crown” rămâne unul dintre cele mai bine scrise povești de pe micul ecran. Iar decorurile, costumele și imaginile sunt minunate. Poate că nu o mai vedem pe Claire Foy, însă Olivia Colman sau Helena Bonham Carter reușesc să conducă magistral o distribuție plină de nume de primă clasă.

Iar Josh O’Connor ne stârnește interesul pentru sezonul următor pentru că abia așteptăm să vedem cum va evolua povestea Prințului Charles în dinamica familiei regale. Și, alături de O’Connor abia așteptăm să le vedem pe Emma Corrin în rolul Prințesei Diana și pe Gillian Anderson în rolul lui Margaret Thatcher în sezonul patru din „The Crown”.

Vestea bună este că producția pentru sezonul patru a început deja, așa că nu va trebui să mai așteptăm atât de mult pentru a ne bucura de continuarea poveștii. Însă până atunci, să ne uităm la sezonul trei.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO