Căutare

Share this article

De numele Oliviei Colman se leagă unul dintre cele mai apreciate, dar și mai controversate roluri feminine de anul acesta. Unii spun că ce a reușit în “The Favourite” a fost pur și simplu incredibil. Alții contracarează spunând că nu se pot uita la o femeie care suferă de gută, care are răni deschise pe tot corpul, care mănâncă și vomită non stop. Cert este că de numele Oliviei Colman se leagă una dintre cele mai frumoase surprize de la Premiile Oscar.

Dar succesul său nu a venit de nicăieri. Rolul său din filmul “The Favourite” i-a adus nu doar Oscarul, ci și premii la BAFTA sau Golden Globe. Iar anul acesta nu doar că a început minunat pentru Colman, dar se pare că o să continue în aceeași notă. Actrița o să joace rolul Reginei Elisabeta a II-a, în sezonul al treilea al serialului The Crown. Așa că, spun doar atât: se anunță alte și alte premii în 2020 pentru Colman.

The Favorite, rolul care adus cea mai frumoasă și mai stresantă surprinză

Olivia Colman s-a născut pe 30 ianuarie 1974 în Norwich, Norfolk. Fata unei asistente, Mary (Leakey) și a unui evaluator, Keith Colman, micuța Olivia a învățat la o școală particulară pentru fete. Primul său rol a fost Jean Brodie în spectacolul “The Prime of Miss Jean Brodie”, atunci când avea doar 16 ani. Mama sa, fostă balerină, a fost idolul adolescenței sale. Faptul că ea a renunțat la visul său de a deveni o balerină profesionistă, a determinat-o pe adolescenta Olivia să își promită că ea nu va face același lucru.


Citește și: Viața lui Glenn Close: femeia care a supraviețuit unui cult și a devenit actrița cu cele mai multe nominalizări la Oscar fără să câștige niciodată


A jucat în filme precum “Twenty Twelve” (pentru care a câștigat un premiu BAFTA), “Accused” (un alt premiu BAFTA) sau alături de Meryl Streep în “The Iron Lady”. Iar în televiziune a jucat în serialul Broadchurch (un alt premiu BAFTA) sau în miniseria “The Night Manager” pentru care a câștigat un Glob de Aur și un Premiu Emmy.

Olivia Colman în filmul rolul Reginei Anna în “The Favourite”

Cel mai nou film al său, “The Favourite” urmărește ce se întâmplă în Marea Britanie în 1708 atunci când Regina Anna se află la conducerea unei țări aflate în război cu Franța. Regina nu era prea interesată de ce se întâmpla în țară, ci mai degrabă să crească gâște sau să se joace cu cei 17 iepuri pe care îi avea. Așa că o avea foarte aproape de ea pe Sarah Churchill (Rachel Weisz), Ducesa de Marlborough, care conducea efectiv țara și cu care avea o aventură romantică. În același timp, la Palat vine Abigail Hill (Emma Stone) care încearcă încet, încet să îi ia locul lui Churchill. Din toate punctele de vedere: politic și sentimental.

Deborah Davis, cea care semnează împreună cu Tony McNamara scenariul filmului, spune că îl avea terminat încă din 1998. Pe atunci filmul se numea “The Balance of Power”. Și Davis admite că înainte să se apuce să scrie acest scenariu, nu știa foarte multe despre Regina Anna și mai ales despre relațiile sale cu Sarah și Abigail. Ce face și curiozitatea asta … scoate filme de Oscar.

Regizat de grecul Yorgos Lanthimos, “The Favourite” s-a bucurat de un succes foarte mare din partea criticilor, fiind, alături de “Roma” lui Alfonso Cuarón cel mai nominalizat la Premiile Oscar (10 nominalizări). În afară de premiile câștigate de Colman la Oscar, Golden Globes, BAFTA sau British Independent Film Awards, actrițele Emma Stone și Rachel Weisz au fost și ele apreciate. Ambele nominalizate la Premiile Oscar, Weisz a câștigat și premiul BAFTA pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar.

Dacă nu ar fi fost actorie, Olivia Colman ar fi putut să fie un șofer de dubă

Inițial Colman nu se gândea la o carieră artistică. Iar înainte de asta s-a pregătit pentru a deveni profesoară, urmând cursurile de la Homerton College, Cambridge. Însă tânăra Colman se pare că nu avea mari așteptări și, prin urmare, nu era nici foarte dedicată. De altfel, după spusele sale, nu ar fi fost mai mult decât “a terrible teacher / o profesoară deloc bună”.

Apoi, a urmat o goană după joburi. Evident, fără să știe ce o să îi pregătească viitorul. Așa că s-a dus la mai multe firme care ofereau consultanță profesională. Iar aici a aflat că ar fi putut fi o foarte bună șoferiță de dubă. Are o orientare foarte bună în spațiu și ar fi putut să parcheze chiar și în locurile foarte strâmte.

În timpul universității a intrat în trupa Cambridge Footlights, unde i-a cunoscut pe David Mitchell și Robert Webb. Ulterior a lucrat împreună cu aceștia în sitcomul “Peep Show”, jucând rolul lui Sophie Chapman.


Citește și: Cei mai tineri actori care au luat Premiul Oscar


După ce a terminat facultatea a lucrat ca secretară și femeie de serviciu. Așa cum spune Colman, nu a fost prea bună la cele două meserii. Însă, perioada aceea se pare că a ajutat-o să își pregătească discursul de la Oscar … sau cel puțin asta a spus actrița atunci când a primit Premiul Oscar pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal din partea lui Frances McDormand și a lui Sam Rockwell.

Pe scurt, 10 despre Olivia Colman

  1. Numele său este Sarah [Caroline Olivia Colman].
  2. În 2013 a pus vocea pentru un spot al companiei Andrex care produce hârtie igienică a cărui imagine este un pui de câine. Actrița a trebuit să spună atunci “be kind to your behind / fii drăguț cu posteriorul tău” și i-a întrebat pe cei de la Andrex dacă urmau să o plătească în puppies (căteluși). A fost puțin dezamăgită atunci când aceștia i-au spus că nu.
  3. De altfel, hârtia igienică o fascinează pe actriță. Atât de mult încât l-a pus pe soțul său să fure hârtie igienică de la Buckingham Palace, atunci când au fost la un eveniment oficial.
  4. Colman s-a îngrășat 16 kg pentru rolul Regina Anna din filmul “The Favourite”. Iar despre acest lucru, actrița a declarat că a fost: “It was liberating and brilliant / A fost liberator, genial.”
  5. Tot pentru filmul “The Favourite”, a avut o scenă de sex cu Emma Stone pentru care a folosit un burete mare și umed pe care și l-a pus în zona intimă. Atunci când Emma a atins buretele cu degetul a avut o reacție sinceră de surprindere, exprimând ‘Ugh!’.
  6. A trebuit să se lupte cu Wikipedia să îi scrie data nașterii corect. Se pare că site-ul i-ar fi cerut certificatul de naștere pentru a corecta greșeală. Iar atunci actrița s-a enervat, întrebându-i în ce act s-au uitat prima dată. Mă gândesc că poate dacă o făceau un opt ani mai tânăra, nu se mai supăra nimeni J
  7. Personajul pe care îl joacă în “The Night Manager” nu trebuia să fie o femeie însărcinată. Însă Colman era însărcinată în real life, așa că scenariștii au încorporat asta în script. Și au mai pus ceva: multe scaune, ca actrița să poată sta cât mai mult așezată.
  8. A avut (și cel mai probabil încă mai are) ca sunet la telefon un claxon.
  9. Și-a cunoscut soțul, Ed Sinclair, atunci când aceștia au jucat împreună în studenție. De atunci, au trecut 25 de ani. Cei doi s-au căsătorit în august 2001 și au trei copii împreună. Ea a devenit o actriță premiată la Oscar. Iar el era pe atunci un student la drept care s-a lăsat, între timp, de actorie și este acum scriitor.
  10. Are un câine pe nume Alfred, Lord Waggyson.
read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO