fbpx

Căutare

Share this article

Viața lui Glenn Close este una fascinantă. A copilărit în Africa, a fost nevoită să trăiască după îndrumările unui cult și a cucerit o lume întreagă datorită talentului său imens. La peste 70 de ani, Close este una dintre cele mai respectate și mai premiate actrițe de peste ocean. Cu o carieră impresionantă, americanca este un model pentru toate generațiile viitoare de artiști. A trăit mai bine de 15 ani într-un cult. Și a supraviețuit din dorința de a deveni actriță. Iar astăzi, după mai bine de șase nominalizări la Premiile Oscar, este în sfârșit favorită să plece acasă cu celebra statuetă.

Glenn Close și relația cu familia sa

Close s-a născut pe 19 martie 1947 în Greenwich, Connecticut. Tatăl său, William Taliaferro Close, era chirurg în Congo, atunci când țara era sub conducerea Belgiei. William era doctorul personal al conducătorului Zaire-ului, Mobutu Sese Seko. Close are două surori, Tina și Jessie și doi frați, pe Alexander și Tambu Misoki pe care părinții actriței i-au mai adoptat din Africa. Mama sa nu a muncit niciodată în viață, doar a avut grijă de familie. De altfel, Close a vorbit cu emoție despre ea în discursul pe care l-a avut la Golden Globes acum mai puțin de o lună:

Cel mai interesant lucru despre viața sa a fost faptul că a făcut parte dintr-un cult

Atunci când micuța Glenda Veronica Close avea doar șapte ani, părinții săi au intrat în mișcarea Moral Re-Armament (MRA), o grupare în care familia sa a stat pentru mai bine de 15 ani. MRA a fost o mișcare globală, fondată în 1938 de către grupul de la Oxford al ministrului american Frank Buchman. Deși avea rădăcini în gândirea creștină, MRA a devenit o grupare internațională din care făceau parte oameni din toată lumea, cu tot felul de crezuri sau istoric. Însă, MRA promova principiul celor patru absolute: onestitate, puritate, altruism și iubire, încurajându-și toți membrii să fie implicați activ în politică și în societate. De altfel, unul dintre principiile grupării era acela că pentru a schimba lumea trebuie să începi prin a te schimba pe tine.

În toată această perioadă, familia actriței a locuit în centrele comunale conduse de această organizație. De altfel, Close descrie această perioadă drept una asupritoare. MRA îi coordonau toate lucrurile din viața sa – de la hainele pe care trebuia să le poarte, la lucrurile pe care avea voie să le spună. A trăit în Elveția, studiind la St. George’s School. Și a călătorit în toată lumea cu  grupul muzical Up with People în care a format o trupă numită Green Glenn Singers, formată din ea, Kathe Green, Jennie Dorn și Vee Entwistle. Green Glenn Singers avea ca obiectiv să scrie și să cânte piese care să îi inspire pe oameni să aleagă viața pe care ar fi trebuit să o trăiască.

Close mărturisește că i-a luat ceva timp să își ierte părinții pentru decizia pe care au luat-o. O hotărâre care, fără doar și poate, i-a afectat puternic pe toți copiii familiei. Actrița avea 22 de ani atunci când a reușit să iasă din MRA. Iar astăzi, după atâta timp de la aceste evenimente, susține că doar visul de a deveni actriță a salvat-o din acest cult.

Glenn Close împreună cu actorul Robin Williams în filmul „The world according to Garp” (1982)

4 căsătorii. 1 copil. Și o carieră incredibilă

Close a absolvit College of William & Mary, având o dublă atestare în actorie și antropologie. În  ultimul an de studiu, a fost inspirată să urmeze o carieră în lumea artei în timp ce se uita la un interviu pe care îl avea actrița Katharine Hepburn la The Dick Cavett Show.

Astăzi, actrița are peste 40 de ani de carieră. A jucat în peste 50 de filme, printre care “Fatal Attraction”, “The World According to Garp”, “The Big Chill”, “The Natural”, “Dangerous Liaisons” sau “Albert Nobbs” (cel puțin pentru acest rol ar fi trebuit să câștige Premiul Oscar, a fost genială).

Însă, Close nu a trăit doar pe scenă sau în fața camerei. A și iubit. A avut patru căsătorii, prima fiind un mariaj aranjat cu Cabot Wade (1969-1971), chitarist și compozitor cu care a lucrat în timp ce era în grupul muzical Up with People. A doua relație a fost cu omul de afaceri James Marlas (1984-1987). Următoarea relație a fost cu producătorul John Starke pe care l-a cunoscut în timp ce filma pentru “The World According to Garp” și de care se desparte în 1991. Cei doi au o fată împreună, Annie Starke, care este la rândul său actriță. În final, după ce a mai avut o relație cu tâmplarul Steve Beers, actrița se căsătorește cu omul de afaceri David Evans Shaw care este unul dintre co-fondatorii Black Point Group. După un mariaj de nouă ani, cei doi s-au despărțit, însă, în 2015.

Glenn Close și fata sa, actrița Annie Starke

După 7 nominalizări la Premiile Oscar, în sfârșit o victorie?

Actrița din Greenwich, Connecticut are o carieră incredibilă. Și anul acesta, la 71 de ani, pare să fie în sfârșit favorită să câștige un Premiu Oscar. Are deja 7 nominalizări (pentru toate filmele de mai sus și pentru filmul de anul acesta), fără însă a câștiga vreodată. Dar anul acesta rolul din “The Wife” ar trebui să îi fie suficient pentru a urca în sfârșit pe scena de la Dolby Theatre. De altfel, pentru acest rol a câștigat deja un Golden Globe la începutul acestui an. Este al treilea Globe de Aur pe care îl câștigă actrița. Close mai are trei premii Tony (pentru teatru) și 3 premii Emmy (pentru televiziune).

Americanca face parte deja din American Theater Hall of Fame, având o stea pe celebrul bulevard Los Angeles – 7000 Hollywood Boulevard, în fața Roosevelt Hotel.

Glenn Close la evenimentul în care i s-a decernat steaua de pe Hollywood Boulevard
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO