Supraviețuitoare a două războaie, erou al Holocaustului și soacră a Reginei Elizabeta a II-a. Cine a fost Prințesa Alice de Battenberg - LIFE.ro
Mergi la conținut

Supraviețuitoare a două războaie, erou al Holocaustului și soacră a Reginei Elizabeta a II-a. Cine a fost Prințesa Alice de Battenberg

Cine este Prințesa Alice, mama Prințului Philip și soacra Reginei Elizabeta a II-a? Supraviețuitoare a două războaie, care a fost relația ei cu fiul său?
Share this article

Noul sezon din „The Crown” vorbește despre viața familiei regale britanice din perioada 1964-1977. Iar unul dintre cele mai interesante personaje pe care ni-l prezintă serialul este Prințesa Alice de Battenberg, mama Prințului Philip și soacra Reginei Elizabeta a II-a.

O descoperim în episodul „Bubbikins” îmbrăcată în haine de călugăriță și îi vedem apropierea de familia regală printr-o poză în care stă alături de fiul său la nunta acestuia.

Prințesa Alice, jucată în sezonul al treilea din „The Crown” de actrița Jane Lapotaire, a supraviețuit vremurilor grele din două războaie, a fost trimisă în exil de greci, s-a luptat cu schizofrenia, a ajutat evreii în timpul naziștilor și abia înainte de moarte s-a împăcat cu fiul său, Prințul Philip. Dar cine a fost aceasta? Și care i-a fost povestea?

Cine a fost soacra Reginei Elizabeta a II-a?

Alice de Battenberg s-a născut în Windsor Castle în 1885. Surdă din naștere, aceasta a învățat să citească pe buze în mai multe limbi. În copilărie, după ce a petrecut o bună bucată de vreme în Grecia și Germania, a învățat să vorbească fluent în germană.

La doar 18 ani, în 1903, s-a căsătorit cu Prințul Andrei al Greciei, la Darmstadt. Și a primit în dar din partea casei regale a Rusiei o tiară care astăzi ar fi valorat nu mai puțin de 14 milioane de dolari. Tocmai din această bijuterie, Prințul Philip i-a făcut inelul de logodnă Reginei Elizabeta a II-a.

Atunci când familia regală a fost trimisă în exil în 1922, Alice s-a convertit la ortodoxism și a devenit o susținătoare aproape fanatică a acestei religii. Iar în 1949 a fondat Christian Sisterhood of Martha and Mary, un ordin al măicuțelor care se ocupau cu tratarea celor bolnavi.

De la rădăcinile britanice, la eroul Holocaustului

Chiar și atunci când a fost trimisă în exil de greci, Alice a păstrat legăturile cu casa monahală din Marea Britanie. Aceasta a fost stră-strănepoata Reginei Victoria, fapt care îi face pe Prințul Philip și Regina Elizabeta a II-a să fie verișori de gradul al treilea.

Prințesa Alice
Prințesa Alice de Battenberg împreună cu familia sa – Prințul Andrei al Greciei și cei cinci copii ai lor

Lăsând în urmă rădăcinile sale înalte, Prințesa Alice și-a dedicat întreaga viață pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie. Iar acest lucru s-a întâmplat și în timpul ocupației naziste din Grecia, atunci când aceasta a adăpostit familii de evrei în palatul său din Atena. De altfel, se spune că s-a folosit de faptul că era surdă pentru a opri trupele Gestapo să îi cerceteze casa în nenumărate rânduri.

De la diagnosticarea cu schizofrenie, la pacientul doctorului Sigmund Freud

Prințesa Alice a avut cinci copii, dintre care un singur băiat, pe Prințul Philip pe care de frica exilului pe care l-au trăit în Grecia l-a trimis la școală în Anglia.

Conform The Psychologist, Prințesa Alice a fost diagnosticată cu schizofrenie, iar în 1930 a fost internată de către familie într-un sanatoriu din Elveția. Acolo a devenit pacienta doctorului Sigmund Freud care credea că „amăgirile religioase ale prințesei erau produsul frustrărilor sexuale și a recomandat să-i scoată ovarele pentru a-i ucide libidoul”, scrie aceeași publicație. Evident că Prințesa Alice a refuzat tratamentul, susținând că este sănătoasă, cu toate acestea, a rămas în sanatoriu pentru mai bine de doi ani, a fost tratată cu electroșocuri pentru isterie și i-a fost extirpat uterul și indusă menopauza. A trăit o perioadă de tortură, un adevărat coșmar de care a scăpat doar cu ajutorul credinței divine. Și, în cele din urmă, a reușit să evadeze din sanatoriul din Elveția. 

Însă, din cauza internării sale, Prințesa a fost separată de familia sa, inclusiv de Prințul Philip care avea atunci doar zece ani. Cei doi s-au văzut pentru prima dată abia în 1937 la funerariile uneia dintre fete, Cecilie care a murit alături de soțul său și cei doi copii într-un accident aviatic – tragedie pe care am putut-o vedea în sezonul al doilea din „The Crown”, în episodul „Paterfamilias”. 

Paranoia Războiului Rece, spioni și revolte, dar și dezamăgiri amoroase, adicții și crize de identitate. Toate în sezonul trei din „The Crown”, cel mai bun de până acum

Relația dificilă cu Prințul Philip și apelativul acestuia: „Bubbikins”

Din cauza distanței, Prințesa Alice de Battenberg a avut o relație dificilă cu fiul său pe care îl alinta „Bubbikins”. Acesta nu a știut adevărul despre coșmarurile trăite de mama sa până când un jurnalist de la The Guardian nu a făcut publică povestea acesteia, într-un interviu spontan pe care i l-a acordat Prințesa. În 1967 aceasta se întoarce în Marea Britanie, după ce o lovitură militară de stat o obligă să părăsească Grecia. Astfel că, Prințesa Alice locuiește din nou împreună cu fiul său, iar perioada aceasta îi ajută pe cei doi să își repare relația destul de tensionată și de încărcată emoțional.

Aceasta moare pe 5 decembrie 1969 la Palatul Buckingham. Și, deși a fost îmormântată la Windsor Castle, rămășițele sale au fost trimise, în 1988, așa cum și-a dorit, la Biserica Ortodoxă St. Mary Magdalene din Jerusalem.

Prințesa Alice de Battenberg împreună cu fiul său, Prințul Philip

Și-a donat absolut totul înaintea morții sale, singurul lucru pe care l-a lăsat a fost o scrisoare către fiul său în care i-a scris: „Dearest Philip, be brave, and remember I will never leave you, and you will always find me when you need me most. All my devoted love, your old Mama / Dragul meu, Philip, fii curajos și amintește-ți că nu te voi părăsi niciodată și că mă vei găsi mereu atunci când vei avea nevoie de mine. Toată iubirea mea, bătrâna ta mamă”.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora