Cine este cel mai bogat om din România: care este averea sa și cum a făcut-o - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine este cel mai bogat om din România: care este averea sa și cum a făcut-o

Clasamentul mondial al miliardarilor este alcătuit în fiecare an de celebra revistă Forbes. Unii miliardari de top devin mai bogați de fiecare dată, în timp ce alții ies din vârf pentru a lăsa loc noilor sosiți. Nu este nicio excepție anul acesta, ci dimpotrivă, România are șase miliardari în clasament.
Share this article

Clasamentul mondial al miliardarilor este alcătuit în fiecare an de celebra revistă Forbes. Unii miliardari de top devin mai bogați de fiecare dată, în timp ce alții ies din vârf pentru a lăsa loc noilor sosiți. Nu este nicio excepție anul acesta, ci dimpotrivă, România are șase miliardari în clasament.

Daniel Dines, fondatorul UiPath: 2,7 miliarde de dolari

Omul acesta a făcut ceva ce niciun antreprenor român nu a realizat înaintea lui: a creat primul unicorn românesc. După aceea, a atins nivelul de decacorn cu o capitalizare de piață de 10 miliarde de dolari.

Citește și: J.K. Rowling este cel mai bogat scriitor din lume

UiPath este o corporație RPA respectată, cu o capitalizare de piață de 12,27 miliarde USD

Ce fac acești oameni pentru a adăuga valoare umanității? RPA – Robotic Process Automation.

Aceștia înlocuiesc oamenii cu software pentru a îndeplini sarcini repetitive în cadrul companiei. De exemplu, nu mai trebuie să emiteți facturi către clienți. Software-ul pe care îl oferă îți poate face acest lucru în fiecare lună: robotul îți deschide contractul, citește clauzele pe care le ai cu clientul tău, calculează taxele, cheltuielile și toate celelalte date necesare, apoi emite factura, îți deschide e-mail-ul, și scrie clientului o copie excelentă informându-l despre factură, anexează factura și o trimite clientului. Impresionant? Acesta este doar un exemplu. Software-ul lor poate face și mai mult!

Daniel Dines

Daniel Dines a înființat compania în România, dar ulterior și-a stabilit sediul la New York

Asta l-a ajutat pe parcursul rundelor de finanțare și i-a oferit impulsul necesar pentru a-l valorifica și a-l face public.

Daniel Dines are o poveste de viață foarte interesantă, pe care nu multe persoane o știu. Miliardarul a vorbit despre cum a ajuns să fie cel mai bogat român.

Citește și: Jeff Bezos: cum l-a făcut Amazon.com cel mai bogat om de pe planetă

S-a născut în Onești

Bărbatul a terminat Facultatea de Matematică-Informatică în anul 1997. Pentru zf.ro, acesta a povestit cum un coleg l-a influențat, fără să vrea, să se apuce de învățat programare.

„Într-o zi, un coleg mi-a zis că se angajase ca programator şi lua 300 de dolari pe lună. Eu cred că trăiam cu 30 de dolari pe lună atunci. Aşa că m-am apucat să învăţ, am petrecut toată vara studiind un limbaj de programare după ce am făcut rost de o carte. După câteva luni m-am angajat la o firmă care nu avea destule calculatoare. Aşa că lucram noaptea, de la 8 seara, pe un calculator de la ei. A fost plăcerea vieţii mele. Era un calculator puternic pentru perioada aceea, a fost jucăria mea timp de şase luni. Îmi puneam muzică, eram singur, studiam, lucram”, a povestit el.

Daniel Dines

După ce s-a terminat programul pe care îl începuse, Daniel Dines s-a dus la o companie de outsourcing franţuzească

În anul 1995 au început să plece mulți români la Microsoft și veneau anual, deoarece se făceau recrutări. În acest fel, el a ajuns să dea interviuri și a primit o ofertă importantă din Seattle, unde câștiga brut 60.000 dolari pe an.

Citește și: Cele mai bogate zece vedete din lume

În anul 2000, românul a ajuns în Statele Unite ale Americii, unde s-a angajat la Microsoft

După cinci ani petrecuți în SUA, el s-a întors în România, iar de atunci a început să lucreze pe cont propriu, dar a dat greș de câteva ori.

Daniel Dines

„Primul client al UiPath a fost în 2014, când o companie de BPO din India a venit la noi şi a spus că fac un proiect-pilot cu unul din competitorii noştri, dar că aceştia sunt foarte scumpi şi nu prea receptivi la sugestiilor lor. Testând ce facem noi, au văzut că se potrivea bine nevoilor lor. Am trimis trei oameni în India, inclusiv Marius (Tircă – n.red., al doilea fondator), unde au stat trei luni şi am înţeles în sfârşit piaţa. Ne-am dat seama că noi aveam produsul bun, dar eram într-o piaţă greşită. A fost noroc, un moment excepţional pentru noi. Dacă se intâmpla cu 2 ani mai deveme nu am fi avut un produs pregătit. Competitorii noştri ar fi avut timp să fie în faţă şi să sugrume piaţa. Următorul client important a fost Capgemini, care ne-a ales pentru că şi-a dat seama că aveam cea mai bună tehnologie la acel moment. Tot în 2014, un alt client a fost Cognizant, o firmă importantă americană, cu bază mare în India. Din feedbackul acestor 3 firme am reuşit să dezvoltăm produsul”, a mai adăugat acesta.

În anul 2015 a primit o finanțare din Londra, o sumă care era în valoare de 1,6 milioane de dolari

Atunci a folosit fondurile pentru a angaja și a se extinde. În anul 2017, românul a ridicat o finanțare în valoare de 30 de milioane de dolari, iar în zece luni a ajuns la un miliard. Daniel Dines a vorbit și despre a doua oară când a finanțat.

„A doua rundă de finanţare, de 153 milioane dolari, a evaluat compania la 1,1 mld.dolari. În general, ca organizare există o companie care conduce runda de finanţare şi altele care fac parte dintr-un sindicat. Fondul Accel US a condus la noi negocierea. Ei au investit în Facebook, în Atlasian, la începuturile companiilor”, a spus miliardarul.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora