Căutare

Share this article

Într-o atmosferă elegantă, dar mereu neastâmpărată, sunt o mulțime de obiective turistice în Buenos Aires, orașul ce surprinde perfect esența pură a Argentinei.

Al doilea cel mai mare oraș din America de sud, Buenos Aires este capitala politică, economică și culturală a Argentinei, precum și poarta către această națiune mare.

Centrul său compact, delimitat de copaci, este o reminiscență a Parisului, cu multe colțuri fermecătoare, unde apartamentele înalte sunt încadrate de clădiri atractive din secolul al XIX-lea. Cei mai mulți dintre turiștii care ajung pentru prima dată aici rămân uimiți de felul în care localnicii reușesc să păstreze și să conserve vechile tradiții. Fiecare dintre cele 47 de „barrios” (cartiere) se fălește cu caracterul său distinct și nu te vei plictisi niciodată explorându-le. Printre cele mai populare cartiere se numără Palermo, La Racoleta și Belgrano, cu bulevarde largi străjuite de conace și palate de lux, dar și de multe parcuri verzi. Ar mai fi de menționat San Telmo și La Boca, cele mai colorate cartiere poate din lumea întreagă.

În centrul orașului, Plaza de Mayo este centrul tradițional al divertismentului și activității, în timp ce Avenida Santa Fe este cea mai la modă zonă comercială a orașului. În weekend, în multe dintre aceste zone sunt tot felul de spectacole de stradă cu dansatori de tango, muzică și culoare.


Citește și: Cât costă o vacanță în Argentina, țara cu adevărate minuni ale naturii


Obiective turistice în Buenos Aires: Plaza de Mayo și Casa Rosada

Aerul Belle Epoque al capitalei Argentinei este evidențiat cu ajutorul clădirilor construite în vechiul stil colonial din Plaza de Mayo.

Datând din secolul al XVI-lea, această încântătoare piață a fost scena pentru multe evenimente importante din istoria orașului, de la răscoala împotriva Spaniei în 1810 până la priveghiurile organizate de Madres de la Plaza de Mayo (Mamele lui Plaza de Mayo) ai căror copii au „dispărut” în timpul domniei juntei militare din 1976 până în 1983.

O mare parte din piață este pietonală ceea ce înseamnă că o poți străbate pe jos pentru a vedea obiectivele turistice din zonă, precum Casa Rosada sau Palatul Prezidențial roz pal din care Eva Perón se adresa mulțimilor enorme dornice să o vadă.

Tot aici vei descoperi splendida Avenida de Mayo, o stradă renumită pentru clădirile sale cu fațadele și cupolele atractive, dar și celebra cafenea Café Tortoni, înființată în 1880 și considerată inima tango-ului (Academia Națională de Tango este alături și continuă să întâmpine vizitatorii).

Foto: iStock

Obiective turistice în Buenos Aires: Cimitirul și Muzeul Recoleta

Recoleta își ia numele de la mănăstirea franciscană care a fost construită aici în jurul anului 1716 și este cunoscut poate pentru uimitorul său cimitir. Cemeterio de la Recoleta este foarte popular printre localnici, dar și turiști datorită numeroaselor mausolee elaborate ce servesc ca loc de veci pentru oamenii veritabili ai Argentinei cum ar fi Eva peron, azi înmormântată în cripta familiei Duarte.

Deși oarecum ostentative, aceste frumoase cripte sunt un testament al interesului național pentru moarte, ceva atât de important încât argentinienii continuă să onoreze zilele de naștere și de moarte ale membrilor familiei lor.

După aceea, asigură-te că vei explora și restul cartierului Recoleta cu numeroasele sale grădini publice, cafenele și magazine de artizanat, precum și alte atracții, inclusiv Muzeul de Arte Hispano-americană Isaac Fernández Blanco. Acest muzeu expune o colecție extinsă de argint colonial, sculpturi în lemn, tablouri, și costume. Tot aici ar mai fi și Biblioteca Națională în care marele literar Jorge Luis Borges a ocupat funcția de director în anii ’50.

Foto: iStock

Obiective turistice în Buenos Aires: La Boca și Muzeul stradal Caminito

Indubitabil, cel mai colorat cartier din Buenos Aires este La Boca. Acesta a devenit preferatul vânătorilor de artă și idei creative. Mulți  localnici se folosesc de artă și în afara casei lor, pe străzi, decorând balcoanele și terasele cu sculpturi și picturi amuzante ce înfățișează dansatori de tango și alte personaje.

O mare parte a distracției aici pentru vizitatori este explorarea Muzeului stradal Caminito, o zonă extrem de colorată, plină de pietoni, care funcționează ca muzeu în aer liber și o piață de artă, încă din 1959.

Aici vei găsi tot felul de suveniruri, obiecte de artizanat și te vei putea bucura de demonstrațiile de tango, direct pe stradă. Zona, de fapt, poartă numele unui tango celebru.

Un pic mai formal este Muzeul Artelor Decorative din Quinquela Martín cu colecția sa excelentă de lucrări ale unor artiști argentinieni din secolul XX.

Foto: iStock

Obiective turistice în Buenos Aires: Cabildo

În Plaza de Mayo, minunatul Cabildo a servit drept sediul guvernului colonial și a fost epicentrul revoluției din mai 1810 împotriva guvernării spaniole. Datează din anul 1610.

În zilele noastre, această clădire splendidă găzduiește Muzeul Național Cabildo, cu numeroase exponate legate de orașul secolului al XVIII-lea, inclusiv o replică a primei tipografii din oraș, o expoziție de artă iezuită și de artă colonială și numeroase hărți și fotografii vechi ale capitalei Buenos Aires.

Un alt muzeu de interes în Plaza de Mayo este Museo de la Casa de Gobierno (Casa Guvernului) din interiorul Casa Rosada, Palatul Prezidențial, care oferă o cronologie a președinților argentinieni până în 1966, împreună cu artefacte și memorii ale acestora.

Foto: iStock

Obiective turistice în Buenos Aires: San Telmo și Muzeul Național de Istorie

San Telmo este și el cartierul foarte colorat din Buenos Aires, unde străzile sale pietruite înguste și clădirile vechi în stil colonial adăpostesc numeroase studiouri de artă și galerii interesante.

Zona este, de asemenea, populară pentru cafenele, studiouri de tango și magazine boutique. Este o încântare să o vizitezi în special în timpul târgului de duminică din San Telmo (Feria de San Telmo), un târg de antichități care atrage mulțimi de cumpărători și vizitatori deopotrivă.

Cea mai mare atracție din San Telmo este însă Muzeul Național de Istorie (Museo Histórico Nacional) cu expozițiile sale legate de istoria Argentinei. Muzeul adăpostește peste 50.000 de artefacte, cea mai importantă fiind colecția de picturi semnată de Cándido López, un precursor al picturii primitive contemporane.

Un alt muzeu de interes este Muzeul de Științe Naturale Bernardino Rivadavia, deschis în 1826 și care acum dispune de 13 săli de expoziții unde se găsesc exponate ce înfățișează flora și fauna argentiniană, dar și un acvariu uriaș.

Foto: iStock

Obiective turistice în Buenos Aires: Catedrala Metropolitană

Chiar dacă fațada sa neoclasică nu a fost inițiată până în 1822, Catedrala Metropolitană din Buenos Aires (Catedral Metropolitana) are vedere la Plaza de Mayo și își poate urmări rădăcinile încă de la începutul secolului al XVI-lea, când spaniolii au înființat una dintre primele biserici ale țării aici.

În ciuda exteriorului său destul de simplu, această biserică catolică se mândrește cu un interior minunat neo renascentist și neo-baroc, împreună cu numeroase lucrări de artă importante, inclusiv statui din secolul al XVIII-lea, precum și o orgă Walcker din 1871.

De mare interes aici mai este și mormântul unui venerat erou revoluționar din Argentina, generalul José de San Martín. Un alt loc religios demn de văzut este Blocul Iluminării (Manzana de las Luces), un bloc uriaș considerat în mod tradițional drept centrul istoric al învățării și culturii înalte din Buenos Aires. Acesta include Colegio Nacional de Buenos Aires și Biserica San Ignacio, cea mai veche biserică supraviețuitoare din oraș, renumită pentru tunelurile și lucrările sale de artă.

Foto: iStock

Obiective turistice în Buenos Aires: Teatrul Colon

Nici un mare iubitor de teatru nu ar trebui să rateze numeroasele săli de spectacole din Buenos Aires. Cel mai cunoscut este uimitorul Teatro Colon, o construcție de talie mondială ce a găzduit spectacole de operă, balet și muzică clasică dar și nume precum Callas, Toscanini, Stravinsky, Caruso și Pavarotti.

O vizită ghidată în interiorul acestui teatru care, apropos, se laudă cu cea mai bună acustică din lume, oferă o privire fascinantă în funcționarea interioară a clădirii, de la depozitarea costumelor, la confecționarea costumelor (chiar confecționarea de peruci), o experiență care nu poate fi depășită decât bucurându-te de spectacol în somptuosul său auditorium.

Alte locuri care trebuie vizitate sunt Teatro Gran Rex, un minunat cinematograf Art Deco, deschis în 1937, și Teatro Cervantes, în casa Muzeului Național de Teatru din Buenos Aires, unde se găsesc minunate afișe de teatru, film și producții muzicale.

Foto: iStock

Obiective turistice în Buenos Aires: Galeriile de artă vechi și noi

Buenos Aires are o reputație străveche ca fiind unul dintre cele mai importante centre artistice din America de sud. O impresionantă galerie este Muzeul de Artă din America Latină din Buenos Aires (MALBA). Găzduit într-o clădire modernă superbă, ce seamănă cu imaginea mai multor cuburi interblocante, acest muzeu de clasă mondială are numeroase lucrări ale artiștilor moderni din toată America Latină și servește ca centru cultural care prezintă filmele și artele vizuale ale țării.

De asemenea, de mare importanță pentru lumea artei este splendidul Muzeu de Arte Moderne din Buenos Aires, găzduit într-un fost depozit de tutun și unde este expusă o colecție impresionantă de pictori și sculptori locali, împreună cu exponate permanente ale lui Salvador Dali și Pablo Picasso.

Asigură-te că vei găsi timp pentru a vizita cea mai interesantă sculptură în aer liber a orașului, Floralis Genérica, o floare masivă din oțel și aluminiu amplasată în Plaza de las Naciones Unidas, care chiar se închide noaptea și emană o strălucire roșie plăcută.

Foto: iStock

Obiective turistice în Buenos Aires: Palermo și Grădinile Botanice

Palermo, principalul loc de agrement pentru Porteños (așa cum sunt cunoscuți rezidenții din Buenos Aires), este locul în care se află cele mai mari și mai populare parcuri ale orașului.

Dacă de mult făcea parte din moșia dictatorului Juan Manuel de Rosas, astăzi această zonă găzduiește o multitudine de restaurante fine și case de modă de avangardă.

De asemenea, aici veți găsi Jardín Botánico, minunatele grădini botanice ale orașului, cu numeroasele lacuri, poduri și sculpturi răspândite pe 8 hectare de paradis. Înființate în 1898, grădinile se mândresc cu aproximativ 5.000 de specii de flori din întreaga lume, inclusiv multe din Argentina.

Atracțiile principale sunt grădinile franceze și italiene, împreună cu un muzeu de plante și o școală de horticultură.

De asemenea, merită vizitate Grădinile Japoneze din Buenos Aires, cele mai mari din America de Sud și populare pentru colecția de bonsai, expozițiile de artă și meșteșuguri tradiționale.

Foto: iStock

Obiective turistice în Buenos Aires: Muzeul Național de Artă Decorativă

Deschis în 1911 în uimitorul Palacio Errázuriz, o clădire reper în stil clasic francez, în inima districtului Recoleta, Muzeul Național de Artă Decorativă (Museo Nacional de Arte Decorativo) este un must atât pentru pasionații de artă, cât și pentru cei care se bucură la vederea unei importante arhitecturi.

Cele mai importante elemente ale colecției muzeului includ picturi ale pictorilor spanioli și ale impresioniștilor francezi, plus mobilier renascentist și baroc, tapiserii, porțelan și argint. În aceeași clădire, de mare interes este și Muzeul de Artă Oriental (Museo de Arte Oriental) cu numeroasele sale expoziții de lucrări de artă din toată Asia. În cele din urmă, iubitorii de artă ar trebui să vadă și Muzeul Național de Arte Plastice cu lucrări ale unor maeștri europeni precum Rodin, Renoir, Monet și Van Gogh, alături de mulți artiști argentinieni importanți.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO