Căutare

Share this article

Plină de vitalitate şi de un rafinament exemplar, actriţa Olivia de Havilland, cea care a interpretat în filmul „Pe aripile vântului” rolul Melanie Hamilton, împlineşte astăzi vârsta de 104 de ani.

Alături de alte două legende ale Hollywood-ului, Kirk Douglas, născut şi el în 1916, şi Zsa Zsa Gabor, născută în 1917, Olivia de Havilland este unul dintre cele mai longevive staruri de la Hollywood, anunţă News.ro. În cariera sa, a adunat două statuete şi trei nominalizări Oscar, a lucrat cu producători celebri precum  David O. Selznick, cu regizori inspiraţi ca Michael Curtiz, Anatole Litvak şi cu staruri precum Errol Flynn.

Foto: Hepta

Olivia de Havilland s-a născut în Japonia într-o familie britanică, la 1 iulie 1916, iar din 1941 este cetăţean a Statelor Unite ale Americii. În present, trăieşte la Paris, unde s-a mutat încă din 1953. Cu un tată avocat, Walter de Havilland, descendent al unei familii britanice din Guernesey, şi o mamă actriţă de teatru, care va face o scurtă carieră în cinema în anii 1940, Olivia de Havilland este, de asemenea, verişoara lui Sir Geoffrey de Havilland, pionier al aviaţiei, potrivit Le Figaro,citat de News.ro.

În 1919, părinţii s-au despărţit, dar mama ei a avut ideea de a se muta la Saratoga, aproape de San Francisco, ceea ce a făcut posibilă cariera la Hollywood a tinerei de Havilland.

În 1934, Olivia avea 18 ani şi se pregătea să devină profesoară de limba engleză, când a fost remarcată de regizorul Max Reinhardt în „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, în care juca cu o trupă de amatori. Reihardt a angajat-o pentru o adaptare filmată, semnând un contract pe cinci ani cu studiourile Warner Brothers. În anii următori, Olivia de Havilland va apărea în „Căpitanul Blood” (1935), alături de, la acel moment, necunoscutul australian, Errol Flynn. Devin cuplul cel mai cunoscut pe ecran (el, seducător, ea, suavă şi romantică).

Au urmat, alături de Errol Flynn, opt filme, între care „Atacul brigăzii uşoare/ The Charge of the Light Brigade” (1936) şi „Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood” (1938).

În 1939, Olivia de Havilland a jucat în „Pe aripile vântului”, sub bagheta puternicului şi influentului producător David O. Selznick. Olivia a interpretat rolul Melanie Hamilton, delicata soţie a lui Ashley Wilkes (interpretat de Leslie Howard), iubit de personajul principal Scarlett O’Hara (Vivien Light).  „Pe aripile vântului” a fost recompensat cu nouă premii Oscar şi cele mai mari încasări din acea vreme.

Foto: Hepta

Ultimele sale apariţii în filme au fost în „Dublă enigmă/ The Dark Mirror” (1946), „Verişoara mea Rachel/ My Cousin Rachel” (1952) şi în thrillerul psihologic „Secretul verişoarei Charlotte/ Hush… Hush Sweet Charlotte” (1964), alături de Bette Davis.

Potrivit News.ro, Olivia de Havilland declara anul trecut pentru Entertainment Weekly că a văzut „Pe aripile vântului” de 30 de ori şi „de fiecare dată, îmi aduce bucurie”. „Din fericire, nu mă face melancolică”, a spus ea despre colegii săi care nu mai trăiesc. „Când îi văd cum vibrează pe ecran, că am experimentat o astfel de reuniune cu ei, mă bucură”.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO