fbpx

Căutare

Share this article

Lupta împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2 este încă un subiect arzător, la mai bine de un an de la începerea pandemiei. Sunt o mulțime de teorii ale conspirație, o mulțime de oameni care nu cred în virus și, cel mai rău, o mulțime de cazuri de infectare înregistrate zilnic și extrem de mulți oameni care mor. Oricine poate se implică în această luptă, cu atât mai mult Crucea Roșie Română care continuă să rămână în prima linie a intervenției umanitare. După un efort intens și complex în primul val al pandemiei, când organizația a sprijinit la nivel național unitățile medicale și instituțiile implicate în intervenție cu echipamente medicale și materiale de protecție în valoare de peste nouă milioane de euro, în valul al doilea al pandemiei, Crucea Roșie Română a lansat o campanie pentru a se adresa celor mai vulnerabili în contextul actual, persoanelor fără venituri, fără educație, fără sprijin.

Astfel, 470 voluntari de Cruce Roșie, instruiți prin sesiuni speciale de informare, au străbătut toate județele țării și au vorbit față în față cu oameni din 780 de localități, în total aproape 220,000 de persoane – 177,000 de adulți și 43,000 de elevi. În plus, voluntarii au distribuit în luna martie 10,000 de pachete cu produse de igienă esențiale în acest context: detergent, săpun, hârtie igienică, aparate de ras, pastă și periuță de dinți, detergent vase, dezinfectant universal, produse pentru igiena personală.

35% dintre persoanele cu care voluntarii Crucii Roșii au discutat nu cred în existența virusului SARS-CoV-2

Deplasarea efectivă în comunitate, din poartă în poartă, a arătat că există în continuare oameni care nu au acces la surse corecte de informare, nu știu prea multe despre virusul SARS-CoV-2 și nici cum să se protejeze corect de el. În zonele greu accesibile sunt oameni puternic influențați de zvonuri. 35% din populația celor 780 de localități unde voluntarii s-au deplasat nu cred în existența virusului SARS-CoV-2, în timp ce alți 35% consideră că virusul nu este periculos și se comportă ca o gripă pe care o poți trata la domiciliu. În plus, acești oameni nu își permit aplicarea măsurilor de protecție, neavând posibilitatea financiară de a-și procura măști, produse de igienă și de dezinfectare.

Voluntarii Crucii Roșii Române prezenți pe teren au discutat cu fiecare persoană în parte despre măsurile de protecție, dar și despre  efectele psihologice ale pandemiei, despre reducerea stigmatizării asociate cu boala COVID-19 și despre modalitățile de reducere a stresului.

“Cu sprijinul voluntarilor noștri am ajuns acolo unde informația corectă nu pătrunde, unde oamenii nu au acces la materiale de informare și de protecție sau unde există un grad înalt de scepticism privind urgența situației în care ne aflăm. Tot cu sprijinul voluntarilor, am adus alinare persoanelor cărora nu le-a mai deschis poarta nimeni de luni de zile. Sunt recunoscător pentru munca lor, pentru timpul oferit și pentru diferența pe care o fac în rândul comunităților.  Crucea Roșie Română rămâne în continuarea în prima linie a umanității alături de oameni”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO