Paul Tukaram și căutarea interioară la capătul căreia nu se află nimic. Părăsit de iubită, fără bani de chirie, locuia în mașină. A luat-o de la zero și a găsit calea spre eliberare - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Paul Tukaram este un nume încărcat de semnificație pentru toți aceea care nu se mulțumesc cu viața pe care o trăiesc, cu regulile, cutumele, standardele impuse de societate, care simt că dincolo de noi e ceva mai mi mult. Cu alte cuvinte, toți cei care încep căutările în adâncul sufletului propriu.

Paul Tukaram este omul ce a trecut prin toate aceste zbateri ale căutării și autocunoașterii, a încercat toate tehnicile de dezvoltare personală care i-au picat în mână și abia acum cinci ani a simțit că ceva l-a lovit în moalele capului. Era maestrul Vasant Swaha care spunea că „meditația înseamnă să nu deranjezi momentul”. A știut că trebuie să ajungă lângă el pentru că el îl va ajuta în călătoria sa.

Și așa a fost.

Azi, Paul Tukaram este autorul a două cărți, ține cursuri de detox sufletesc și nu numai și organizează unele dintre cele mai căutate tabere.

Dar până să ajungă aici a parcurs o călătorie lungă și anevoioasă care a început din copilărie și l-a purtat printr-o mulțime de meserii, până în Italia, unde a început să lucreze ca măturător ca apoi să ajungă proprietarul unei firme de construcții. A luat-o de multe ori de la 0, ultima dată în București, când a fost lovit de o criză existențială teribilă: părăsit de iubită, fără casă, fără bani de chirie și locuind în mașină, a înțeles că ceva trebuie să se schimbe la el și în el. Și de aici începe cea din urmă călătorie, probabil cea salvatoare.


Distribuie acest interviu pe WhatsApp

Cu Paul Tukaram despre detox sufletesc, libertate și căutarea interioară la capătul căreia nu se află nimic


Pari genul de om care atunci când apare, parcă ne aprinde o lumină în cap 😀

Mă bucur să aud 😀. E interesant!

Bănuiesc că ți s-a mai spus… Când începi să vorbești, situația pare revelatoare dintr-o dată…

Tocmai asta e ciudățenia: nu ar trebui să fie așa. Ceea ce spun eu ar trebui să fie normalul.

Ce aș vrea eu de la această întâlnire este să vorbim despre tine ca om, nu despre cum ar trebui să face, acel detox sufletesc. Pentru asta sunt cursurile tale și cei care vor să afle mai multe, te pot căuta. Eu aș vrea să cunoaștem omul din spatele lui Tukaram. Și anume povestea lui de viață.

Minunat!

Paul Tukaram: „M-am născut în Iași, unde am copilărit până pe la vreo 34 de ani”

O să încep prin a întreba ce semnificație are Tukaram?

Este un nume. E mai mult decât un nume care are o poveste asociată cu maestrul meu, Vasant Swaha. Vasant Swaha a fost unul dintre discipolii foarte apropiați ai lui Osho, a stat mai bine de 15 ani alături de el, fiindu-i și bodyguard, printre altele. Vasant Swaha are două spații pentru retreat-uri, unul în Norvegia și unul în Brazilia și eu am ajuns la el într-un mod foarte direct.

Undeva prin 2016 mă dădeam cu capul de pereți în ceea ce privește căutarea și am cerut ajutor. La un moment dat am cedat – și când spun cedat mă refer la un aspect care ține de modul în care lucram atunci: să le fac eu pe toate. Vine un moment în căutarea asta când trebuie să cedezi pentru că dacă ești sincer în căutarea ta, ajungi în punctul acesta.

Am cedat și am cerut ajutor pornind de la ideea pe care Osho și mulți alții înaintea lui au spus-o: pentru ca lucrurile să devină mai ușoare, ai nevoie de un maestru viu. Doar un maestru viu te poate lua de urechi și îți poate arăta lucrurile exact așa cum sunt, fără alterații. Și asta am făcut. A doua zi, umblând pe Youtube în virtutea inerției – pentru că tot credeam că mai trebuie să mai fac ceva – l-am găsit pe Swaha care vorbea într-un video foarte scurt despre meditație. A fost necesară doar o clipă ca să înțeleg că este el cel care mă va ajuta. Spunea în acel video că meditația înseamnă să nu deranjezi momentul. Pentru mine, faptul că l-am văzut a și dus la crearea unei conexiuni, iar ceea ce a spus m-a lovit în moalele capului.

S-a făcut liniște și după ce mi-am revenit am zis că trebuie să ajung să-l văd. Anul următor, în 2018 am ajuns în preajma lui. Din prima zi – această întâlnire poartă denumirea de satsang, ceea ce în traducere corectă înseamnă întâlnire cu adevărul – am cerut să fiu inițiat, tocmai pentru că voiam să fiu cât mai aproape de el. După ce am cerut inițierea în a deveni discipol, la finalul retreat-ului, care a durat 3 săptămâni, am primit numele de Tukaram.

Tukaram
Tukaram în reatreatul în care a primit numele atât de drag lui azi

Acest nume este și el o consecință a faptului că Swaha a văzut formularul de înscriere, unde trecusem, printre altele, ca ocupație scriitor. Pe parcursul retreat-ului am avut niște revelații și la un moment dat i-am scris: așa se proceda, dacă ai întrebări sau nelămuriri, îi scrii o scrisoare și el îți răspunde în timpul satsang-ului. I-am scris și nu mi-a răspuns. A luat una dintre scrisorile mele și a spus că „astea sunt scrise din cap”, apoi mi-a spus: „Te numesc Tukaram, care înseamnă scriitor sfânt, dar nu pentru că are legătură cu sfințenia, ci pentru că trebuie să înveți să scrii din inimă. Să nu-ți mai folosești capul. Scrisul trebuie să ajungă să fie instrumentul care exprimă direct ceea ce este. Elimină capul și atunci stăm de vorbă”.

Cam aceasta e povestea numelui Tukaram și a celui care a parcurs cumva acest proces. Și de atunci am luat numele acesta și îl folosesc, nu pentru că înseamnă cine știe ce revelație, ci pentru că mie mi-e drag deoarece reprezintă legătura mea cu Swaha.

Citește continuarea articolului 1 2 3 4 5 Pagina următoare »
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO