Căutare

Share this article

În 1969, cuvintele lui Neil Armstrong, când a pășit prima dată pe lună ”Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire” erau rostite într-o stație de emisie-recepție Motorola. Totul a pornit în 1982 când fondatorul Motorola, Paul Galvin, alături de fratele său, Joseph, au pus bazele Galvin Manufacturing Corporation, o companie ce a parcurs un drum lung până să devină una dintre cele mai faimoase organizații ale epocii moderne, ce este azi Motorola Technologies.

Având ca prim produs un eliminator de baterii, fondatorul Motorola s-a gândit să introducă radio Motorola, poate primul radio auto cu succes comercial.

Paul Galvin, fondatorul Motorola a creat brandul Motorola pe aceste stații radio, legând „motor” (de la mașina cu motor” de „ola” (un cuvânt ce sugerează sunetul). Astfel brandul Motorola a fost creat să sugereze „sunet în mișcare”.

Paul Galvin

Numele Motorola a fost adoptat în 1930, iar cuvântul este folosit ca marcă înregistrată încă din acele vremuri.

Cum începe povestea celui ce a fost fondatorul Motorola?

În 1914 Paul Galvin s-a înscris într-un program de pregătire a ofițerilor ce așteptau ca America să intre în primul război mondial. Se pare că a devenit ofițer de artilerie și și-a satisfăcut stagiul militar pe frontul din Franța. Experiența de război i-a întărit lui Galvin credința în virtuțile unei organizații bine disciplinate capabile să reziste la crize prin loialitatea reciprocă și preocuparea liderului pentru oameni.

Reîntors la viața civilă în 1919, Paul Galvin a început să facă cercetări pentru un business cu care ar fi putut să aibă succes. La început a obținut o slujbă la D&G Storage Battery Company. După trei încercări de afaceri eșuate, călătoria lui Galvin nu a fost decât provocatoare. El nu a renunțat și azi toată lumea știe care a fost rezultatul.

Paul și Joseph Galvin

Câteva lucruri poate neștiute despre fondatorul Motorola și compania sa

# Stațiile radio pentru mașină Motorola au fost inițial disponibile doar departamentului de poliție în America și au ajutat la dezvoltarea tehnologiei pentru a crea un dispozitiv de comunicare cu două sensuri.

# În 1940 Motorola a creat primul walkie-talkie, modelul SCR-300. Contractat de departamentul de război al SUA pentru a dezvolta o soluție portabilă pentru comunicarea în rândul infanteriei în timpul celui de-al doilea război mondial, Motorola a dezvoltat un echipament de tipul rucsac. Un an mai târziu compania a produs varianta mai performantă, Handie-Talkie, ce a devenit marcă înregistrată a Motorola în 1951.

# În 1943 Galvin Manufacturing Corporation a scos Motorola la Bursă.

# În 1956 Motorola era din nou lider în industrie, dezvoltând primul pager. Chiar dacă pagerele au câștigat popularitate abia în anii ’90, conceptul original al Motorola, Handie-Talkie pager era folosit încă de pe atunci în spitalele din New York. Cu o rază de aproximativ 40 de kilometri, medicii plăteau 12 dolari pe lună pentru a primi mesaje radio. În 1995 Motorola a introdus primul pager cu două sensuri, Tango, ce le permitea utilizatorilor să primească mesaje text și să răspundă standard.

# O altă premieră pentru Motorola a venit în 1960 când a introdus primul televizor portabil, fără fir, cu ecran mare, din lume. Trei ani mai târziu a lansat primul tub dreptunghiular de color din lume. În 1974 Motorola a vândut divizia sa de televizoare companiei japoneze Quesar, părintele viitoarei Panasonic.

#În 1973, primul telefon celular din lume a fost dezvoltat de Motorola, iar compania a intrat în istorie 10 ani mai târziu când FCC a probat primul telefon celular comercial, DynaTAC 8000X.

Dr. Martin Cooper, inventatorul telefonului mobil, Motorola

# În 1984 Motorola a introdus primul microprocesor de 32 de biți din lume, MC68020. Acest cip conținea 200 de mii de tranzistori.

# În 1996 Motorola a introdus cel mai ușor telefon de pe piață, Motorola StarTAC. De asemenea, acesta a fost primul telefon cu clapetă.

Până în 1998 Motorola a fost cel mai mare seller de telefoane mobile din lume, până ce a fost detronată de Nokia.

# În 1999 Motorola a trecut din nou în fruntea industriei, introducând primul smartphone din lume, cu browser web și email, iDEN i1000 plus.

# Aventura Motorola în lumea Android s-a dovedit a fi cel mai bun lucru pe care compania l-ar fi putut face. Droid a obținut pentru Motorola numărul 1 în Top 10 Gadget-urile anului. Modelele ulterioare, Droid X și Droid 2 au readus Motorola în joc.

# Joseph Galvin a rămas parte din companie, până la moartea sa, în 1944.

# În 1942, Lillian Galvin, soția lui Paul a fost omorâtă în propria casă, împreună cu menajera ei, o crimă care nu a fost niciodată rezolvată și în jurul căreia s-au născut tot felul de controverse, cea mai răsunătoare fiind aceea că a fost „o afacere de familie” pusă la cale de soțul sau de fiul ei.

#Paul Galvin a murit în 1959, lăsându-i compania fiului său, Bob Galvin. El a fost CEO al companiei până în 1986. În anul morții sale, 2011, Motorola a fost achiziționată de Google, iar în 2014 a fost vândută companiei chineze Lenovo.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO