fbpx

Căutare

Share this article

Am ales astăzi să scriu doar pentru doamne, deşi cele 5 filme despre care vorbesc n-ar fi rău să fie urmărite şi de către bărbaţi. Cele 5 pelicule vorbesc despre 5 femei care – într-un fel sau altul, ficţional sau nu – au schimbat lumea. Sunt 5 poveşti motivaţionale, fie că vorbim despre romantica Amélie, despre bătăioasa Erin, despre lumea din picturile semnate de Frida, despre viaţa „pe sârmă” de pe catwalk pe care a trăit-o Gia sau despre cum a schimbat lumea modei Coco Chanel.

Sunt filme puţin mai vechi, dar atemporale, sunt filme care ar putea să ne ajute la capitolul „self esteem” sau care pot să nască în noi dorinţe proaspete sau rezoluţii de Anul Nou”.

Amélie

Amélie este o franţuzoaică cu o imaginaţie vie, de-a dreptul debordantă. Şi are un vis – cât se poate de romantic – acela de a schimba în bine viaţa celor din jurul său. Este un Zorro la feminin, care nu se teme să facă poante şi să pună în aplicare idei năstruşnice ca să îşi îndeplinească scopul. Dacă ar trebui să învăţăm ceva de la Amélie (jucată magistral de Audrey Tautou), poate ar fi faptul că uităm mereu să ne punem în situaţia celorlalţi, să privim problemele din altă perspectivă. Poate ar trebui să învăţăm să facem bucurii mici celor din jur şi să privim viaţa ca prin ochii unui copil.

New Year’s Resolution: trezeşte-o pe mica Amélie din tine!

Erin Brockovich

Julia Roberts în „Erin Brockovich”

Povestea lui Erin Brockovich este una reală. Iar Julia Roberts ne poartă prin peripeţiile acestei mame cu trei copii care nu vrea să renunţe. Şi nu pentru ea însăşi, ci pentru alţii, pentru a dezvălui şi a aduce în faţa justiţiei un caz grav care pune în pericol viaţa unei întregi localităţi. Erin Brockovich ajunge să fie asistenta unui avocat bătând cu pumnul în masă şi convingând oamenii că are toate atuurile să îşi poată face job-ul cum trebuie. Chiar dacă este femeie şi se îmbracă uşor… extravagant.

Ce putem învăţa de la Erin Brockovich? Că şi vulnerabilităţile noastre pot fi adevărate arme, că determinarea şi perseverenţa pot echivala sau chiar depăşi priceperea într-o anumită privinţă. Că trebuie să ne luptăm pentru principiile în care credem cu tărie şi pentru drepturile noastre – şi ale altora.

New Year’s Resolution: aminteşte-ţi principiile de la care nu vrei să abdici!

Frida

Salma Hayek în „Frida”

Frida ne aduce în lumea artistei de origine mexicană cunoscută în întreaga lume nu doar pentru picturile sale, ci şi pentru că a fost una dintre cele mai pregnante voci ale feminismului. Frida Kahlo a pictat mai ales autoportrete datorită condiţiei sale medicale din pricina căreia s-a stins la doar 47 de ani. Salma Hayek a intrat în pielea acestei artiste încorsetate la propriu, dar care a emanat libertate prin tot ceea ce a creat şi prin lucrurile pentru care a militat. Ce putem învăţa de la Frida? Că nicio suferinţă, oricât de grea ar fi, nu trebuie să ne îngenuncheze ca om. Şi că într-un corp fragil se poate ascunde o personalitate puternică.

New Year’s Resolution: nu lăsa suferinţa să îţi mutileze sufletul!

Gia

Angelina Jolie în „Gia”

Gia ne poartă pe catwalk şi în lumina reflectoarelor. Ne poartă într-o lume strălucitoare care, însă, te poate trânti la pământ. Filmul spune povestea super-modelului american Gia Marie Carangi (considerată a fi primul super-model), care a cunoscut celebritatea în anii ´70 – ´80, dar care a devenit dependentă de heroină şi a murit de SIDA, la doar 26 de ani. Angelina Jolie a primit Globul de Aur pentru această interpretare, un rol pe cât de versatil, pe atât de chinuitor. De ce vă recomand acest film? Poate pentru că n-ar trebui să uităm că frumuseţea poate fi o povară prea greu de dus. Şi că un chip frumos nu este întotdeauna unul fericit.

New Year’s Resolution: transformă frumuseţea în frumuseţe interioară, las-o să fie virtute, nu vanitate!

Coco before Chanel

Audrey Tautou în „Coco before Chanel”

Coco a avut curajul să se opună cutumelor şi normelor societăţii. Iar numele său a rămas cusut cu fir de aur în istoria modei. Coco Chanel, interpretată de Audrey Tautou, a trăit într-o epocă conservatoare, în care femeile trebuiau să poarte corsete şi rochii strâmte. Iar Coco a spus categoric NU! A rămas în istorie pentru curajul cu care a purtat costum cu pantalon şi pentru felul în care a regândit moda feminină, fără ca aceasta să îşi piardă din eleganţă şi din stil. Cum să ne raportăm la atitudinea lui Coco Chanel? O putem privi ca pe o rebeliune sau ca pe o revoluţie – căci şi moda are nevoie de revoluţii, nu-i aşa? O putem privi pe Coco Chanel ca pe un model de urmat, atât la nivel de mentalitate, cât şi la nivel de stil.  

New Year’s Resolution: fii consecventă stilului tău şi fii o doamnă, indiferent cum te îmbraci!

Citiţi şi:

5 filme de artă cu 50 de nuanţe mai sexy decât „Fifty Shades…”

Filme care demonstrează că vocea unui om contează

5 filme de neratat în acest sezon

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO