Plante afrodisiace pentru o viață sexuală împlinită - LIFE.ro
Mergi la conținut

Plante afrodisiace pentru o viață sexuală împlinită

Sunt multe plante despre care se spune că sunt afrodisiace, însă doar puține cu studii științifice în spate care să ateste acest lucru. Oricum, oamenii cred că sunt mult mai bune deoarece sunt naturale, în comparație cu suplimentele medicamentoase din farmacii, ce pot avea efecte adverse. Oare așa să fie?
Share this article

Se spune că anumite plante afrodisiace sunt folosite pentru creșterea libidoului și a performanțelor sexuale. Mai mult decât atât, în farmacii vei găsi o mulțime de medicamente ce promit o mai mare dorință și plăcere sexuală. Cu toate acestea, mulți preferă alternativele naturale deoarece sunt considerate mai sigure, fără alte efecte secundare.

Este demn de remarcat faptul că multe plante afrodisiace nu au sprijinul dovezilor științifice, iar unele produse naturale pot avea efecte negative. Dacă te gândești să folosești un astfel de supliment, fie el și natural, înainte documentează-te și pentru siguranța ta, cere sfatul medicului.

7 plante afrodisiace ce au în spate dovezi științifice cum că ajută la creșterea libidoului

  1. Maca

Maca este o legumă rădăcionoasă, dulce, cu multe beneficii pentru sănătate. În America de Sud, oamenii o folosesc în mod obișnuit pentru a spori fertilitatea, iar porecla sa este „Viagra peruviană”. Crește în principal în munții din centrul țării Peru și este relaționată cu legumele crucifere, inclusiv broccoli, conopidă și varză.

Studiile pe animale au constatat creșteri ale libidoului și ale funcției erectile la rozătoare după consumul de maca. Alte patru studii sugerează că poate crește și libidoul la oameni.

Majoritatea studiilor arată că e necesară o cantitate de 1,5-3,5 grame de maca pe zi, timp de 2-12 săptămâni.

plante afrodisiace
Rădăcină de maca. Foto: Schutterstock
  1. Tribulus – Colții Babei

Tribulus Terrestris, cunoscută sub denumirea populară de Colții Babei, este o plantă anuală ce crește în climatul uscat. Producătorii de suplimente susțin că este o plantă foarte bună pentru creșterea libidoului.

Studiile au sugerat că poate crește nivelul de testosteron la unele animale, dar știința nu a dovedit că poate crește nivelul de testosteron sau fertilitatea la oameni.

Există foarte puține dovezi care sugerează că poate ajuta la creșterea funcției erectile și dorinței sexuale la bărbați și femei

plante afrodisiace
Colții babei. Foto: Schutterstock
  1. Ginkgo biloba

Ginkgo biloba este un supliment pe bază de plante derivat din una dintre cele mai vechi specii de copaci – arborele Ginkgo biloba.

Medicina tradițională chineză o folosește pentru a trata multe afecțiuni, inclusiv depresia și scăderea funcției sexuale.

Se spune că Ginkgo biloba acționează ca un afrodisiac, ajutând la relaxarea vaselor de sânge și la creșterea fluxului sanguin.

Cu toate acestea, studiile au produs rezultate mixte.

plante afrodisiace
Ginkgo biloba. Foto: Schutterstock
Citește și: Cele mai otrăvitoare plante din lume
  1. Ginseng

Ginsengul este o altă plantă foarte populară în medicina chineză. Un tip special de ginseng – ginsengul roșu – este utilizat în mod obișnuit pentru a trata o varietate de afecțiuni la bărbați și femei, inclusiv libidoul scăzut și funcția sexuală.

Mai multe studii au observat că ginsengul roșu este mai eficient decât un placebo la îmbunătățirea funcției erectile.

De asemenea, un mic studiu a constatat că ginsengul roșu poate îmbunătăți excitația sexuală în timpul menopauzei.

Cu toate acestea, aceste rezultate nu sunt universale, iar unii experți pun la îndoială forța acestor studii. Ei avertizează că este nevoie de mai multe cercetări înainte de a trage concluzii puternice.

În general, oamenii tolerează bine ginsengul, dar acesta poate interfera cu medicamentele care diluează sângele și cu tratamentul cancerelor.

În unele cazuri, ginsengul poate provoca, de asemenea, dureri de cap, constipație sau alte afecțiuni minore la stomac.

plante afrodisiace
Ginseng. Foto: Schutterstock
  1. Schinduful

Schinduf-ul, denumit popular fân grecesc, este o plantă anuală cultivată peste tot în lume.

Semințele sale sunt utilizate cel mai frecvent în preparatele din Asia de Sud, dar sunt, de asemenea, populare în medicina ayurvedică ca tratament antiinflamator și de stimulare a libidoului.

Și poate că acest lucru se întâmplă din motive întemeiate – această plantă pare să conțină compuși pe care corpul îi poate folosi pentru a produce hormoni sexuali, cum ar fi estrogenul și testosteronul.

Într-un mic studiu, bărbații care au luat 600 mg de extract de schinduf pe zi, timp de 6 săptămâni au raportat că au experimentat o excitare sexuală crescută și mai multe orgasme.

Cu toate acestea, acest supliment conținea și 17 mg magneziu, 15 mg zinc și 5 mg piridoxină, ceea ce ar fi putut contribui la aceste rezultate. Zincul este un nutrient care joacă un rol-cheie în fertilitatea masculină.

Schinduful este, în general, bine tolerat, dar poate interacționa cu medicamentele care diluează sângele și poate provoca deranjamente minore la nivelul stomacului.

Mai mult, datorită influenței sale asupra hormonilor sexuali, schinduful poate, de asemenea, să interfereze cu tratamentul cancerelor, sensibile la hormoni.

plante afrodisiace
Semințe de schinduf. Foto: Schutterstock
  1. Fisticul

Oamenii consumă fistic de prin anul 6000 îHR. Aceste nuci verzi au valori nutriționale importante, fiind bogate în proteine, fibre și grăsimi sănătoase.

Fisticul poate avea o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv acela că ajută la scăderea tensiunii arteriale, gestionarea greutății și reducerea riscului apariției bolilor de inimă.

De asemenea, pot ajuta la reducerea simptomelor disfuncției erectile.

Într-un studiu mic, bărbații care au consumat 100 de grame de fistic pe zi, timp de 3 săptămâni, au prezentat un flux sanguin crescut către penis și erecții mai ferme.

Experții au sugerat că aceste efecte se pot datora capacității fisticului de a îmbunătăți colesterolul din sânge și de a stimula un flux sanguin mai bun în tot corpul.

Cu toate acestea, acest studiu nu a folosit un grup placebo, ceea ce face dificilă interpretarea rezultatelor. Sunt necesare mai multe studii înainte de a putea trage concluzii puternice.

plante afrodisiace
Fistic. Foto: Schutterstock
  1. Șofran

Șofranul este un condiment derivat din floarea Crocus sativus. Este originar din sud-vestul Asiei și este unul dintre cele mai scumpe condimente.

Acest condiment este adesea folosit ca un remediu alternativ pentru a ajuta la tratarea depresiei, la reducerea stresului și la îmbunătățirea dispoziției.

Mai mult, șofranul este, de asemenea, popular pentru potențialele sale proprietăți afrodisiace, în special la persoanele care iau antidepresive.

plante afrodisiace
Șofran. Foto: Schutterstock

Dacă aceste plante afrodisiace nu sunt pe placul tău, poți încerca oricând o serie de alimente care par să aibă aceleași proprietăți. Ca și în cazul plantelor afrodisiace, aceste alimente au ceva studii în spate, însă nu suficiente pentru a se baza pe știință atunci când vine vorba de a-și demonstra puterile. Printre alimentele cu puternic efect afrodisiac se numără ciocolata, stridiile, mierea, ardeii iuți și, evident, alcoolul.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora