fbpx

Căutare

Share this article

O comunitate atentă la problemele de mediu construieşte un sat eco din sticle de plastic pe o insulă exotică din Panama – Isla Colon. Satul denumit evocator Plastic Bottle Village se va întinde pe 83 de acri şi va include 120 de case construite cu sticle de plastic folosite pe post de izolaţie, potrivit agenţiei Ferrari, citată de Hepta. Sticlele de plastic asigură o temperatură constantă în case, cu aproximativ 17 grade mai scăzută decât exteriorul, ceea ce este remarcabil într-o ţară tropicală.

Casele sunt construite prin metode tradiţionale pe un schelet din oţel şi sticle de plastic. Peste 10.000 de sticle au fost folosite la construcţia primei case din proiect, iar pentru o casă de 2 etaje se folosesc 14.000 de sticle de plastic. În condiţiile în care o persoană foloseşte în jur de 15 sticle de plastic pe lună, ajungând în medie fix la 14.000 de sticle de plastic pe tot parcursul vieţii, materia primă pentru acest gen de construcţie nu va lipsi nici în viitorul apropiat.

Creatorul acestui sătuc eco este canadianul Robert Bezeau, care împreună cu voluntarii implicaţi în proiect vor să construiască de asemena un centru educaţional şi de cercetare care să caute răspuns la problema tot mai stringentă a poluării cu plastic.

Ideea i-a venit într-o vizită în Isla Colon, când a fost şocat de nivelul de poluare cu sticle de plastic. A ecologizat împreună cu câţiva voluntari plajele şi oraşul de pe insulă, adunând timp de un an şi jumătate conform estimărilor sale în jur de un milion de sticle de plastic. După ce a adunat atâtea sticle, Bezeau a venit cu ideea construirii acestui sat eco, care se anunţă foarte atractiv. Aflat într-o zonă bună a insulei, printre dealuri înverzite şi cu acces direct la apă curată de izvor satul va avea, pe lângă case, zone verzi pentru plimbare, dar şi pentru cultivarea de fructe şi legume locale, trasee pentru drumeţii, un pavilion de yoga, buticuri, mini-parcuri numai bune pentru ieşiri la grătar şi la petreceri.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO