Platforme educaţionale online pentru elevi - LIFE.ro
Mergi la conținut

Platforme educaţionale online pentru elevi

Una dintre cele mai utilizate platforme pentru comunicarea în timp real permite în varianta gratuită organizarea orelor cu până la 500 de participanţi. Profesorii şi elevii au posibilitatea de a interacţiona în timp real, în mod video, iar aceasta permite şi crearea unei table virtuale interactive.
Share this article

Contextul actual a accelerat, fie că ne-am dorit sau nu, procesul de învăţare online. Chiar dacă mulţi dintre elevi şi profesori nu au fost pregătiţi pentru asta, unii nici nu şi-au dorit, acum predarea prin intermediul internetului a devenit o necesitate. Sigur, nevoi sunt multe. Sunt copii care nu au suportul de lucru şi nici acces la internet. Sunt profesori care nu ştiu cum să adapteze predarea clasică la cea din mediul online. Sunt şi cei care nu ştiu ce platforme educaţionale online pentru elevi sunt mai uşor de folosit şi mai practice. Pentru ultima problemă am întocmit noi o listă cu câteva dintre cele mai utilizate astfel de platforme.

Google Classroom este una dintre platformele recomandate de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru lucrul online cu elevii. Aceasta oferă posibilitatea atât profesorilor, cât şi elevilor, să încarce materiale, să posteze diverse anunţuri şi, special pentru profesori, să dea note materialelor lucrate de elevi şi încărcate aici. Pentru utilizarea Google Classroom este nevoie de conturi Google pentru toţi utilizatorii, precum şi de activarea licenţei Google.

Aplicaţia a fost lansată în anul 2014 şi este folosită în prezent de peste 20 de milioane de profesori şi elevi din întreaga lume. Are o interfaţă disponibilă şi în limba română, poate fi utilizată atât de pe computer, cât şi de pe un dispozitiv mobil cu sistem Android sau iOS, pot preda mai mulţi profesori, se pot pregăti cursurile în avans şi se comunică cu elevii în timp real.

Microsoft Teams este o platformă ce beneficiază de un spaţiu de lucru bazat pe chat. Profesorii:

 • pot forma rapid clasele,
 • pot împărtăşi cu elevii materialele didactice,
 • pot posta anunţuri,
 • pot împărţi clasele în grupuri mai mici pentru ca aceştia să poată lucra în grupuri la diverse proiecte,
 • pot crea, distribui şi evalua teste,
 • pot transmite şi evalua temele elevilor.

Edmodo este o platformă ce permite gestionarea claselor şi a activităţilor de învăţare, aceasta permiţând şi înscrierea părinţilor, facilitând în acest fel comunicarea mai eficientă a celor 3 părţi implicate. Numărul de activităţi permise părinţilor este însă limitat.

Edmodo este o platformă gratuită, accesibilă de pe orice fel de dispozitiv şi permite profesorilor şi elevilor să transmită documente de lucru sau chestionare, să discute despre activităţile educaţionale, teste sau alte informaţii esenţiale în funcţionarea unei clase. Oferă un mediu de lucru controlat în care profesorul are posibilitatea de a vedea orice mesaj sau conţinut distribuit de oricare dintre membrii clasei. Se pot transmite atât materiale text, cât şi link-uri sau materiale video. Dezavantajul faţă de alte platforme este faptul că Edmodo este disponil doar în limba engleză, astfel încât pentru unii utilizatori s-ar putea dovedi complicat de folosit.

Easyclass este şi ea pe lista cu platforme educaţionale online pentru elevi recomandată de MEN. Platforma poate fi utilizată în mod gratuit, are o interfaţă intuitivă, asemănătoare cu cea a Facebook şi le oferă profesorilor posibilitatea de a transmite teme şi de a le reaminti de evenimente esenţiale precum predarea temelor sau apropierea unor teste. Deasemenea, elevii pot posta, la rândul lor, materiale sau pot discuta pe marginea temelor de la clasă.

Intuitext oferă gratuit 2 platforme educaţionale online pentru elevi. Şcoala Intuitext este dedicată profesorilor şi elevilor din ciclul primar şi gimnazial şi poate fi folosită atât pentru învăţare, cât şi pentru evaluare. Examenul tău este o platformă ce ajută elevii să se pregătească pentru Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a, la Limba Română şi Matematică.

Ambele platforme:

 • respectă programa şcolară,
 • sunt avizate de Ministerul Educaţiei Naţionale,
 • prezintă explicaţii şi simulări menite să ajute elevii să înţeleagă mai uşor diferite concepte,
 • prezintă modele de rezolvări ale diverselor probleme, pe etape, cu explicaţii la fiecare pas efectuat,
 • prezintă teste ce ajută elevii să-şi verifice cunoştinţele.

Aplicaţia Zoom este una dintre cele mai utilizate pentru comunicarea în timp real. În varianta gratuită permite organizarea orelor cu până la 500 de participanţi. Profesorii şi elevii au posibilitatea de a interacţiona în timp real, în mod video şi permite şi crearea unei table virtuale interactive. Este disponibilă atât pentru computer, cât şi pentru dispozitive mobile cu sistem de operare Android sau iOS.

Zoom oferă multiple posibilităţi de interacţiune:

 • profesorul poate transmite informaţii cu ajutorul share screen,
 • lecţiile pot fi înregistrate,
 • se utilizează o tablă virtuală,
 • lecţiile se salvează automat în cloud şi pot fi revăzute,
 • clasa virtuală poate fi securizată,
 • pot fi accesate diverse clipuri educaţionale de pe Youtube sau alte platforme,
 • profesorul poate utiliza sau restricţiona, după caz, chat-ul interactiv,
 • în timpul predării profesorul poate opri sunetul venit de la elevi pentru a facilita explicaţiile fără întreruperi.

Alte platforme de lucru sau în care se regăsesc materiale didactice, populare printre profesori şi elevi, sunt: Kinderpedia, Digitaliada, myKoolio, Kidibot şi Ask.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora