Povestea de viață a unui viitor rege: Prințul Charles, cel mai longeviv moștenitor al tronului britanic - LIFE.ro
Mergi la conținut

În aprilie 2011, la vârsta de 62 de ani, Prințul Charles a devenit cel mai longeviv moștenitor. El deține titlul încă de la vârsta de trei ani și, de mai bine de șapte decenii, a jonglat cu datoria, așteptările și cu tot controlul care a venit odată cu rolul său. În 2018, cu ocazia împlinirii a 70 de ani, un toast al Reginei Elisabeta a II-a a adus un omagiu fiului ei: „Eu și Philip l-am văzut pe Charles devenind un campion al conservării și al artelor, un mare lider caritabil – un moștenitor dedicat și respectat pentru tron, ce merită să fie comparat cu oricare din istorie – și un tată minunat.”

Citește și: Ce proprietăți are Prințul Charles în România. Zone cu potențial turistic fantastic

Prințul Charles în copilărie

Charles s-a născut pe 14 noiembrie 1948, fiind primul copil al Prințesei Elisabeta și al lui Philip, Duce de Edinburgh. O știre în miez de noapte a difuzat anunțul că Prințesa Elisabeta „a adus pe lume în siguranță un prinț”, crainicul oferind „felicitări regale” în numele ascultătorilor. Prințul Philip ar fi declarat că noul născut Charles seamănă cu „o budincă de prune”. Charles a fost urmat de o soră mai mică, Prințesa Anne, pe 15 august 1950, care, scrie Dr. Ed Owens pentru HistoryExtra, a fost „distribuită în rolul de tovarășă de joacă energică și iubitoare de distracție pentru fratele ei mai liniștit și mai timid”.

Prințul Charles
Regina mamă, Regina Elisabetha și Prințul Charles

Încă din primii ani, copilăria lui Charles a fost marcată de absența mamei, regina împărțindu-și timpul între Marea Britanie și Malta, unde Prințul Philip fusese staționat ca ofițer de navă când Charles avea un an. Charles și-a petrecut al doilea Crăciun nu cu părinții săi, ci cu bunicii săi, Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta, la Sandringham. Moartea neașteptată a lui George al VI-lea, în februarie 1952, a adus tânărul cuplu înapoi definitiv în Regatul Unit, unde Elisabeta a urcat pe tron, la vârsta de 25 de ani, iar Ducele de Edinburgh și-a dat demisia din marină.

La doar 18 luni după încoronarea ei, Elisabeta a II-a a fost chemată într-un turneu în 13 țări timp de șase luni, fără Charles, care pe atunci avea doar cinci ani, și fără Anne, în vârstă de trei ani. Regina-mamă, care s-a îngrijit încă o dată de Charles în timpul turneului părinților săi, i-a scris Elisabetei: „S-ar putea să-l găsești pe Charles mult mai bătrân într-un mod foarte drăguț. El este extrem de afectuos și nutrește pentru tine și pentru Philip cea mai mare dragoste.”

Prințul Charles
Părinții regali, ținându-și în brațe cei doi copii: pe Prințul Charles și pe Prințesa Anne

Cei doi copii care au fost întâmpinați cu strângeri de mână la întoarcerea părinților lor, deși regina renunțase la unele dintre tradițiile formale – copiii nu erau obligați să se încline sau să facă o reverență în fața mamei lor când erau mici (eticheta dictează că toți membrii familiei regale trebuie să facă o reverență sau să se încline în fața suveranului). Și-au petrecut cea mai mare parte a copilăriei în îngrijirea bonei și a altor oameni din personalul palatului, iar Charles „trebuie să fi fost foarte derutat legat de cum trebuia să fie o relație naturală mamă-fiu”, așa cum a spus odată secretarul privat al Reginei, Martin Charteris.

Citește și: O poveste de dragoste cu regi și regine: cum s-au îndrăgostit Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip?

Educația formală și informală

Atât Regina Elisabeta, cât și Prințul Philip au fost de acord că ai lor copii nu ar trebui să fie împiedicați, așa cum au văzut ei, de constrângerile sociale și educaționale ale școlii la domiciliu, care fusese înainte norma pentru membrii regali. După educația timpurie la Hill House School and Cheam, Prințul Philip și-a dorit ca Charles să fie trimis la școala Gordonstoun din Scoția, sperând să-și modeleze fiul după imaginea lui. Charles era un băiat sensibil și timid „manevrat cu ușurință de personalitatea puternică a tatălui său”, a notat o biografie autorizată a Prințului de Wales din 1994, scrisă de Jonathan Dimbleby, iar școala – care susținea forța fizică și mentală – avea scopul de a-l întări pe micul prinț. Elevii de aici făceau dușuri reci, dormeau pe paturi dure și mergeau la alergări de dimineață, indiferent de vreme. Regina-mamă, cu care Charles a avut o relație foarte strânsă, și-a făcut griji că nepotul ei „va fi teribil de izolat și singur în nordul îndepărtat”.

Prințul Charles
Prințul Charles și Prințesa Anne

Aceeași biografie Dimbleby a descris hărțuirea și „singurătatea zdrobitoare” pe care Charles le-a experimentat la școală și o copilărie caracterizată de perioade lungi de absență a mamei sale. S-a spus că Charles se simte „înstrăinat din punct de vedere emoțional” de părinții săi și tânjește după afecțiunea pe care, în opinia sa, aceștia „nu puteau sau nu voiau să o ofere”. Cartea a declarat, de asemenea, că legăturile de afecțiune ale lui Charles sunt mult mai puternice cu dădaca sa, Mabel Anderson și a detaliat modul în care regina și-ar petrece timpul alocat cu fiul ei dimineața înainte de plimbarea lui zilnică și înainte de culcare.

Cum a devenit Prințul Charles prinț de Wells

În ciuda faptului că odată a numit școala Gordonstoun ca fiind „o pedeapsă cu închisoarea”, Charles a spus: „Cred că m-a învățat multe despre mine și despre propriile mele abilități și dizabilități. M-a învățat să accept provocările și să iau inițiativă”. De la Gordonstoun, Charles a mers la Cambridge în 1967, unde a citit Arheologie și Antropologie la Trinity College și a jucat, de asemenea, ca membru al celebrului club de dramaturgie de amatori al universității, Footlights. A trecut la Istorie pentru a doua parte a studiilor sale.

Dar în timpul petrecut la Cambridge, Charles a început o altă relație semnificativă în viața sa, cea cu Țara Galilor. Deși deținea titlul de Prinț de Wales din iulie 1958, când avea doar nouă ani, Prințul Charles nu a fost încă investit oficial. S-a decis ca Charles să studieze în Aberystwyth pentru un curs de nouă săptămâni pentru a învăța despre limba și cultura galeză.

Prințul Charles
Prințul Charles și mama sa, Regina Elisabetha

„În timp ce ceremonia de învestitură a lui Charles din 1969 părea să fie plină de istoria regală medievală”, scrie dr. Carolyn Harris, „a fost menită să abordeze preocupările foarte contemporane”, inclusiv relevanța familiei regale în epoca modernă și obiecțiile naționaliștilor galezi la adresa învestirii unui Prinț de Wales care părea să aibă puține legături personale cu Țara Galilor.

Evenimentul a atras critici acerbe din unele părți, ca simbol al secolelor de ocupație engleză a Țării Galilor – Charles însuși a experimentat protestele manifestanților naționaliști, iar unii au ținut pancarte în galeză pe care scria „Charlie, du-te acasă”. Dar sondajele de opinie au arătat că aproximativ trei sferturi dintre cei chestionați sunt în sprijinul ceremoniei. În ciuda temerii că învestitura ar putea fi întreruptă, conflictul s-a stins, iar ceremonia a avut loc la 1 iulie 1969.

În cadrul ceremoniei, a fost subliniat simțul datoriei lui Charles față de mama sa și rolul său. Discursul său, pe care l-a rostit atât în engleză, cât și în galeză, a adus, de asemenea, un omagiu noii sale legături cu Țara Galilor. El a vorbit despre „simțul său de mândrie și emoție” care stă în Castelul Caernarfon, unde nu putea „să nu conștientizeze istoria lungă a Țării Galilor în hotărârea ei de a rămâne autonomă și de a-și păzi propria moștenire”. După un tur de o săptămână în Țara Galilor, după ceremonie, Charles a scris în jurnalul său: „Acum se pare că am multe de făcut și sper că pot fi de ajutor Țării Galilor în moduri constructive”.

Prințul Charles

Tânărul Charles

După perioada petrecută la Cambridge, Charles a zburat la RAF Cranwell pentru a se antrena ca pilot, înainte de a se antrena pentru o carieră navală, călcând pe urmele tatălui său. S-a calificat ca pilot înainte de a se muta la Royal Naval College din Dartmouth, iar mai târziu a servit pe mai multe nave și s-a calificat ca pilot de elicopter. A părăsit serviciul activ cu gradul de locotenent.

La douăzeci de ani, Charles avea o reputație de „playboy”. Unchiul său și apropiatul său confident Lord „Dickie” Mountbatten l-a sfătuit odată să „semene ovăzul sălbatic și să aibă cât mai multe aventuri” – și a fost legat de o serie de femei din societate pe care presa le-a numit „Îngerii lui Charlie”, inclusiv Davina Sheffield și Lady Sarah Spencer, sora mai mare a lui Lady Diana. (Când moștenitorul de 29 de ani a fost prezentat pentru prima dată „foarte veselei și amuzantei” viitoare prințesă de Wales, în vârstă de 16 ani atunci, în noiembrie 1977, se întâlnea cu Sarah). Dar Camilla Parker Bowles a fost cea cu care Prințul avea să formeze cel mai durabil atașament. Întâlnindu-se în 1971, a fost o „atracție instantanee” între cei doi.

Prințul Charles
Nunta Prințului Charles cu Prințesa Diana

Iubirea nu ține cont de eticheta regală

Lui Charles îi plăcea că Camilla se simte foarte bine acasă în „țara cu cai și vânătoare” și o urmărea cu „bilete de dragoste elaborate” și discuții telefonice noaptea târziu. Cu toate acestea, din cauza „istoriei” Camillei (adică a relației ei cu Andrew Parker Bowles), Charles a fost sfătuit de către membrii familiei, inclusiv influentul Mountbatten, să nu se lase prins în această poveste de dragoste. Un consilier obișnuit al nepotului său, Mountbatten nu era străin de scandalurile conjugale și l-a sfătuit pe Charles să nu-și urmeze inima, așa cum făcuse strămoșul său, Edward al VIII-lea.

Charles se afla în Indiile de Vest ca parte a carierei sale de serviciu naval când a aflat de logodna lui Camilla cu Parker Bowles. „Presupun că acest sentiment de gol va trece în cele din urmă”, i-a scris el lui Mountbatten.

Prințul Charles
Charles și Diana, o fotografie cât o mie de cuvinte

Moartea lordului Mountbatten

În 1979, când Charles era plecat la pescuit în Islanda, a primit vestea că Lord Mountbatten a fost asasinat, act pentru care IRA și-a asumat responsabilitatea. Charles îl considerase pe Mountbatten ca pe o pseudo-figură paternă, cineva care îi oferise afecțiune și sprijin în comparație cu comentariile adesea obscure și, potrivit unor prieteni ai prințului, uneori înjositoare ale tatălui său, Ducele de Edinburgh. Prințul a simțit foarte mult pierderea lui Mountbatten, scriind în jurnalul său că „viața nu va mai fi niciodată la fel acum că a plecat”. Charles a prezentat elogiul la înmormântarea lui Mountbatten din Westminster Abbey, vorbind despre mentorul său ca fiind „un creier activ în mod constant căruia nu i s-a permis niciodată o clipă de odihnă”. În 2015, el a amintit că „părea că temeliile a tot ce ne este drag în viață ar fi fost rupte iremediabil”.

Prințul Charles

Prințul Charles și Lady Diana

Deși Camilla nu a fost niciodată departe de viața lui Charles în anii următori – s-au reîntâlnit în multe cercuri similare, iar ea a rămas o confidentă apropiată și tovarășă a prințului.

Încurajat de tatăl său să-și găsească mireasă înainte de împlinirea vârstei de 30 de ani, Charles a început să caute persoana potrivită pentru el.

În 1980, Charles și Lady Diana Spencer, în vârstă de 19 ani, s-au intersectat încă o dată la o petrecere în casa din Sussex, unde ea i-ar fi adresat cuvinte reconfortante, spunând că prințul părea părăsit și avea nevoie de îngrijire după moartea unchiului său.

După câteva luni de întâlnire cu Diana (care a inclus un weekend la Balmoral cu familia regală mai extinsă), Charles, așa cum a spus el, „a început să-și dea seama ce se întâmplă în mintea mea și în mintea ei, în special”. Înainte de marea cerere în căsătorie, el a scris într-o scrisoare către un prieten că vrea „să facă ceea ce trebuie pentru această țară și familia mea”.

Logodna celor doi a fost anunțată în februarie 1981 și – în ciuda răspunsului infam al lui Charles „Orice înseamnă dragostea” la o întrebare din interviu – cuplul a fost sărbătorit pe scară largă, ca o imagine a fericirii, urmând să se căsătorească în curând.

Cele mai scandaloase divorțuri din istorie

Cinci luni mai târziu, nunta lor fastuoasă în Catedrala Sf. Paul, pe 29 iulie 1981, a captat imaginația națiunii și, deși a fost considerată de mulți a fi o dragoste de poveste, uniunea nu a fost una fericită, nici măcar la început. O biografie a prințului din 2017 scrisă de Sally Bedell Smith povestește despre Charles care plângea în noaptea nunții, în timp ce „extrem de turbulenta” Diana se lupta cu bulimia. El „a crezut că ar putea ajunge să o iubească pe Diana”, scrie Bedell Smith, „la fel cum căsătoria aranjată a bunicii sale și a Regelui George al VI-lea s-a transformat mai târziu în dragoste.”

Prințul Charles și Lady Diana au avut doi copii, Prințul William și Prințul Harry și, în aparență a fost în cea mai mare parte o perioadă fericită pentru cuplu, dar încet a devenit evident că nu erau deloc potriviți. Se pare că Charles a devenit din ce în ce mai gelos pe atenția acordată soției sale pline de farmec, crezând că ea pune în umbră cauze mai demne din inima lui. „Au ieșit să-mi vadă soția, nu au venit să mă vadă”, le-a spus el asistenților în timpul unei călătorii în Țara Galilor la începutul căsniciei lor.

Cei doi au început să ducă vieți din ce în ce mai separate și până în 1987, Charles s-a implicat din nou într-o relație romantică cu Camilla Parker Bowles. În urma speculațiilor presei cu privire la infidelitatea reciprocă într-un an pe care regina l-a numit „annus horribilis”, cuplul regal s-a separat în decembrie 1992, divorțul finalizându-se în august 1996.

Prințul Charles
Prințul Charles și Camilla, fotografie de la nuntă

Cum s-a descurcat Prințul Charles în rolul de tată?

Din momentul în care a sosit pe lume primul dintre cei doi copii ai săi, a fost clar că Charles dorea să fie un tip mai modern de tată regal. În conformitate cu tradițiile obișnuite de la mijlocul secolului, prințul Philip nu a fost în sala de nașteri în timpul nașterii primilor săi trei copii. În comparație, Prințul Charles a fost prezent la nașterea ambilor fii ai săi, iar după nașterea lui William în 1982 i-a scris nașei sale: „Sunt atât de recunoscător că am fost alături de patul Dianei tot timpul pentru că până la sfârșitul zilei chiar am simțit că aș împărtăși profund procesul nașterii și, ca rezultat, am fost răsplătit văzând o creatură mică care ne aparținea, deși părea să aparțină și tuturor celorlalți!” (Biograful Dianai, Andrew Morton, a raportat că Charles a făcut o remarcă mai puțin plină de tact la nașterea prințului Harry în 1984: „O, Doamne, este un băiat… și chiar are părul roșcat.” Comentariul a fost susținut ulterior de Diana ca dovadă a faptului că „căsătoria noastră, toată treaba [se ducea] la canalizare”.)

În calitate de prinț de Wales el le trimitea fiilor săi bilete scrise de mână în timp ce erau la școală și deseori petreceau timp împreună la Broadfield, ferma Prințului Charles. Cu toate acestea, în 1991, performanța lui Charles ca tată a atras o atenție deosebită, când Prințul William a suferit o intervenție chirurgicală la craniu la Great Ormond Street Hospital, după ce a fost lovit de o crosă de golf în timp ce se juca cu colegii de școală. Deși Diana a stat cu William în cele două nopți pe care le-a petrecut în spital, prințul Charles a plecat înainte de operație pentru a participa la un spectacol la Royal Opera House. Charles fusese, de fapt, asigurat de neurochirurg că William era stabil și că putea merge liniștit să-și respecte angajamentul oficial. Reacțiile tabloide la absența prințului au fost brutale, inclusiv cea a publicației The Sun: „Ce fel de tată ești?”

Prințul Charles
Prințul Charles și fiii săi

După moartea Dianei în 1997, Charles a fost lăsat să-și crească cei doi fii (în vârstă de 15 și 12 ani) cum considera el de cuviință. În timp ce unii au pus sub semnul întrebării decizia de a-i implica pe băieți în cortegiul funerar al mamei lor, Prințul Harry a declarat că tatăl lor „a fost acolo pentru noi” în această perioadă dificilă și „s-a asigurat întotdeauna că suntem îngrijiți”. Harry „nu are o părere” dacă implicarea lor în cortegiul funerar „a fost corectă sau greșită”, spune el, dar „privind înapoi”, se bucură că a făcut parte din zi.

Spre deosebire de formalitatea rigidă care i-a marcat propria copilărie și anii adolescenței, Charles a fost adesea observat făcând glume cu cei doi fii ai săi. Prințul William, reflectând asupra relației lor într-un documentar recent de la BBC, a spus: „Sunt atât de multe lucruri pe care le admir la tatăl meu”. Charles i-a încurajat pe ambii prinți să dedice timp activităților de caritate, în special ecologismului, iar în timpul liber familiei, să schieze și să joace polo împreună.

Pe măsură ce sosește o nouă generație de membri ai familiei regale, Charles s-a declarat „enorm mândru și fericit” că este bunic. În 2020, într-un articol publicat în The Telegraph pentru a marca Ziua Tatălui în Marea Britanie, s-a susținut că Prințul William „și-a iertat tatăl pentru „greșelile trecutului” și „s-a trezit că Charles a fost o influență la fel de pozitivă ca Diana”.

Datorie, scop și o casă la Highgrove

Charles a cumpărat Highgrove, o proprietate georgiană din secolul al XVIII-lea din Cotswolds, în august 1980 și a renovat-o într-un stil care să reflecte propriile interese și filozofia personală de a lucra alături de natură. El și Diana și-au petrecut o mare parte din viața lor acolo, împreună. Prințul a instalat o fermă ecologică pe teren pentru a ajuta moșia să fie sustenabilă și a lucrat cu experți pentru a încuraja speciile de plante native. Alături de Clarence House din Londra și Llwynywermod din Țara Galilor, Highgrove rămâne o reședință privată a Prințului de Wales și a Ducesei de Cornwall.

Deși Charles însuși este citat că a spus în 2004 că „nimeni nu știe ce naiba înseamnă să fii Prinț de Wales”, sarcina rolului său nu a fost susținută, prințul lucrând în sprijinul a peste 400 de organizații caritabile. În conformitate cu instinctul lui Charles de a privi în viitor, el a fost adesea creditat cu atitudini de perspectivă în probleme precum schimbările climatice, arhitectura și remediile naturale, interese care se reflectă în lista cauzelor care au patronajul său.

Prințul Charles
Prințul Charles și soția sa, Camilla

Unele dintre opiniile mai puțin tradiționale ale lui Charles nu au rămas fără comentarii. El este cunoscut pentru poziția sa neconvențională (cel puțin în termeni regali) cu privire la libertatea religioasă, care ar putea fi în contradicție cu viitorul său rol de guvernator suprem al Bisericii Angliei; iar bustul lui Sir Laurens van der Post (d. 1996), un mentor influent, mistic și consilier spiritual al prințului, se află încă în grădina de la Highgrove. În 1994, Charles și-a exprimat dorința de a deveni „Apărător al credinței” mai degrabă decât „Apărător al credinței [anglicane]” la ascensiunea sa pe tron, o declarație care a atras criticile arhiepiscopului de Canterbury. Mai recent, opiniile sale despre natura și viitorul monarhiei moderne au provocat valuri, în special după lansarea în 2015 a așa-numitelor memorii „Black Spider” (numite așa după scrisul „păianjen” al lui Charles), corespondența dintre prinț și miniștrii guvernamentali.

Va deveni prințul Charles rege după Regina Elisabeta a II-a?

Prințul Charles a depășit de mult recordul celui mai longeviv moștenitor. Dar el a spus că nu se consideră „în așteptare” și că încă lucrează șapte zile pe săptămână în numele familiei regale.

Continuă speculațiile dacă Charles îi va succeda mamei sale după moartea acesteia. Unii cred că Coroana va trece direct fiului său cel mare, William, în timp ce alții cred că Charles nu va refuza niciodată un rol pentru care și-a petrecut o viață pregătindu-se și este de datoria lui să și-l asume. Scriitorul regal, Dickie Arbiter a sugerat că Charles ar putea să-și folosească al doilea nume și să domnească precum George al VII-lea, într-un omagiu adus nu numai bunicului său, George al VI-lea, „ci un fel de amintire iubitoare pentru răposata sa bunică, pe care o adora”.

Cert este că Charles rămâne, în al optulea deceniu, un moștenitor aparent dedicat datoriei și propriilor sale principii și, așa cum a spus regina în 2018, „din toate punctele de vedere un original ducat”.


Fotografiile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora