Povestea grupului Divertis: „Gata, știu cum ne vom numi: Divertis. Are cineva o altă idee?”. Ce mai fac acum actorii - LIFE.ro
Mergi la conținut

Povestea grupului Divertis: „Gata, știu cum ne vom numi: Divertis. Are cineva o altă idee?”. Ce mai fac acum actorii

În 1981, trei studenți cărora le plăcea să scrie texte umoristice fondau grupul Divertis și porneau într-o aventură care avea să dureze.
Share this article

În 1981, trei studenți cărora le plăcea să scrie texte umoristice fondau grupul Divertis și porneau într-o aventură care avea să dureze aproape trei decenii. Toni Grecu, Doru Antonesi și Florin Constantin sunt fondatorii originali ai grupului de umor, iar de-a lungul timpului lor li s-a alăturat Ioan Gyuri Pascu (1987), Cătălin Mireuță, Ghighi Bejan, Doru Pârcălabu, Cristian Grețcu, Ioan T. Morar, Silviu Petcu, Valentin Darie, Valentin Gora și alții.

Primul moment comic pe scenă, „Televiziunea”, a adus grupului premiul I la secțiunea grupuri satirice a Festivalului Umorului „C. Tănase” de la Vaslui în 1982

În toamna anului 1982 au apărut „basmele” Divertis:  apar legendarele basme Divertis: basmul arab, basmul chinezesc, basmul rusesc, basmul eschimos și basmul american.

Divertis

În 1983, grupul a cooptat noi membri: Valentin Gora, Doru Parcălăbu și Ghighi Bejan. Au urmat apoi reprezentații în toate taberele studențești, care au culminat cu momentul 1984, când Divertis a devenit fenomenul umoristic al acelor ani.

Grupul de umor a început cu turnee prin toată țara în anii ’90, turnee în care se strecurau glume la adresa regimului.

Cum a apărut numele Divertis

„Numele e dat de Toni și nu l-am înțeles multă vreme. A venit într-o după-amiază la noi și a zis: „Gata, știu cum ne vom numi: Divertis. Are cineva o altă idee?”. Noi am ridicat din umeri și așa a rămas. Asta se întâmpla în 1981. Mai târziu, toată lumea vorbea despre marele brand Divertis, dar eu n-am priceput ce era mai special decât că numele a apărut așa, într-o zi oarecare, fără să aibă vreo poveste complicată”, a explicat umoristul Doru Antonesi despre numele grupului.

Citește și: Ion Iliescu: De la inginer electrician la președintele României – Controverse și succese

Ioan Gyuri Pascu s-a alăturat grupului de umor Divertis în 1987

Odată cu el au fost introduse în programul Divertis și celebrele momente improvizate de tip interviu și momentele muzicale. Este de notorietate faptul că Ioan Gyuri Pascu era un muzician talentat.

Ioan Gyuri Pascu

Din 2003 până în 2009, grupul Divertis colaborează cu postul de televiziune Antena 1. De-a lungul colaborării cu Antena 1, Grupul a apărut în emisiuni ca Divertis Park, Piața Divertis, Divertis Mall.

În această perioadă a fost difuzat și serialul de animație Animat Planet Show. Tot la la Antena 1 în componența grupului au mai intrat Monica Anghel, Daniel Buzdugan, Dragoș Stoica, Jojo și Paula Chirilă. După colaborarea cu Antena 1, grupul de umor se mută la Pro TV în perioada 2009 – 2011.

Aici grupul a realizat două emisiuni: Divertis – Land of Jokes și Divertis – Serviciul Român de Comedie.

Citește și: Maria Tănase supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti” nu se jena să ceară atunci când inima poftea şi nu îi păsa de gura lumii. A iubit cu patos și a suferit din dragoste

În 2011 apare și ruptura grupului

Actorii care au apărut în Servicul Român de Comedie au rămas la Pro Tv, cei din Land of Jokes s-au redenumit Distractis și au plecat la TVR. Din grupul Distractis au făcut parte Silviu Petcu, Ioan Gyuri Pascu, Cristian Grețcu, Doru Antonesi, Cătălin Mireuță, Florin Constantin, Paula Chirilă și alții. De la 1 martie 2015, o parte dintre membrii grupului Divertis au început o colaborare cu Digi24, unde au realizat emisiunea „Superjurnal”. 

Din echipă au făcut parte Toni Grecu, Claudiu Maier, Jojo, Cătălin Neamţu, Iulian Postelnicu, Cosmin Natanticu și Gicu Andreescu-Gojira.  „Superjurnalul” de la Digi24 a adus, în fiecare duminică, în casele telespectatorilor, o viziune amuzantă şi amuzată asupra realităţii de zi cu zi.

Fostul lider și fondator al grupului de umor „Divertis” este o prezență activă în mediul online, acolo unde continuă să facă ce-i place și anume să-i binedispună pe ceilalți

Actorul, în vârstă de 62 de ani, are diverse proiecte profesionale, deși nu a mai apărut în televiziune. Internetul i-a luat locul, iar Toni Grecu se descurcă excelent, susținând că în ziua de azi comedia nu mai e așa cum era pe vremuri și indutria de entertainment se axează acum pe alte tipuri de emisiuni.

Toni Grecu

„Comedia nu este astăzi cea mai importantă formă de exprimare artistică. Cândva ea juca un rol mult mai important. Azi, accentul cade pe reality-show-uri, sau pe emisiuni de bucătărie, sau pe genul de producții ce pun în prim plan talent show-ul.

E posibil ca roata să se învârtă iar și să readucă comedia în prim plan, dar probabil că va dura o perioadă până se va întâmpla asta. Așa se întâmplă și cu mine. Azi nu mai sunt în fața camerei. Sunt doar în spatele ei, fiindcă nu am încetat colaborarea cu televiziunea. Am un proiect care e în desfășurare. Așa că nu se poate vorbi despre un divorț de televiziune!”, spunea Toni Grecu anul trecut, conform Libertatea.

Cristian Grețcu a făcut istorie, cum se spune, imitându-l la perfecție pe Ion Iliescu și stârnind, de fiecare dată, hohote de râs

Cristian Grețcu a devenit membru al grupului Divertis în 1993 și, timp de 20 de ani, a fost un membru de bază al grupului. Actorul va împlini 60 de ani în luna aprilie a acestui an și, pentru că așa cum există un început, există și un sfârșit – mai ales la nivel artistic, acolo unde totul este în continuă mișcare – acum trei ani s-a retras de sub lumina reflectoarelor, alegând o altă meserie. Cristian Grețcu a trecut din lumea artistică în… lumea vinului, asta după ce a urmat și cursurile unei școli de somelieri.

Cristian Grețcu

Drama lui Florin Constantin de la Divertis. A rămas fără casă, după o explozie în blocul în care locuia

Se împlinesc șapte ani de la explozia care a distrus apartamentul lui Florin Constantin (64 de ani), actorul de la Distractis, devenit celebru alături de trupa Divertis.

Florin Constantin

Șocul trăit atunci de actor și soția sa, Iuliana, odată cu pierderea apartamentului și a întregii lor agoniseli, i-a marcat profund. Astăzi reușesc să zâmbească împreună, însă artistul mărturisește pentru Click! că a rămas cu traume.

În urma exploziei în care Florin Constantin a rămas fără casă, două persoane şi-au pierdut viaţa, alte 11 persoane au fost grav rănite, iar 16 apartamente au fost grav afectate. Un bilanț greu de gestionat.

Florin Constantin a mărturisit că nu va putea să uite niciodată teribilele momentele de atunci și drama care a urmat.

Citește și: Viaţa lui Tudor Vornicu, omul ce a făcut legământ cu televiziunea

Soția artistului a trecut printr-o depresie

Actorul, care acum activează în trupa Distractis, și-a văzut atunci partenera afectată de depresie. Iuliana a avut nevoie de îngrijire de specialitate. Timpul a trecut, iar lucrurile au evoluat spre bine. În anul 2019 au fost despăgubiți cu suma de 50.000 de euro și și-au cumpărat o locuință cu grădină în comuna Tomești din județul Iași, în valoare de 80.000 de euro.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora