Ion Iliescu: De la inginer electrician la președintele României - Controverse și succese - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ion Iliescu este un om politic care a fost de două ori președinte al României în perioada 1990-1996, respectiv 2000-2004. Este unul dintre cei mai cunoscuți politicieni din țara noastră, care, în 2021, s-a retras din ultima sa funcție publică, cea de la șefia Institutului Revoluției. A fost senator din partea PSD și președinte de onoare al aceluiași partid. De-a lungul timpului în jurul său s-au creat tot felul de controverse generate de legătura cu o serie de evenimente post-revoluționare. Iată cum a fost viața lui Ion Iliescu, începuturile sale în politică, dedesubturile carierei și cele mai mari controverse din jurul activității sale!

Despre colaborarea cu SPP

Fostul mare politician român s-a retras din viața publică, dar continuă să fie activ pe blogul său personal, unde postează destul de des. Recent, Iliescu a făcut o postare cu privire la aniversarea a 33 de ani de la înființarea Serviciului de Protecție și Pază. Fostul președinte al României a descris SPP-ul ca fiind un pilon al democrației românești și a precizat că a colaborat impecabil cu reprezentanții acestei instituții. 

„Faptul că avem un stat aliniat standardelor europene în privința morfologiei sistemelor de apărare este și rezultatul misiunilor interne și externe ale SPP. Le urez angajaților SPP succes în activitatea lor și le mulțumesc că sunt un pilon important în definirea normalității și siguranței României”, a scris Ion Iliescu pe blogul său personal. 

Ion Iliescu, de profesie inginer electrician

Nu mulți sunt cei care știu că Ion Iliescu, atras încă din adolescență de politică, este de profesie inginer electrician. S-a înscris în Partidul Comunist la vârsta de 15 ani și a studiat la Universitatea din Moscova pentru a deveni inginer electrician. Ion Iliescu a absolvit Liceul Spiru Haret din București în anul 1949, după care studiat mecanica fluidelor la Institutul Politehnic București, iar apoi la Institutul Energetic al Universității din Moscova. O informație inedită despre Ion Iliescu: în perioada anilor 1980, a fost președintele federației române de caiac-canoe, cu rezultate notabile pe plan național și internațional.

Ion Iliescu, controverse și succese: Legătura cu Mihail Gorbaciov

În timpul șederii sale la Moscova, Ion Iliescu a fost secretar al „Asociației studenților români”. Se vehicula la acea vreme că îl cunoștea pe Mihail Gorbaciov, în ciuda faptului că ambii au negat vreo legătură. Totuși, în 1990, în revista Paris Match s-a speculat că Nicolae Ceaușescu credea că ar fi existat o conexiune între cei doi. Se pare că în timpul vizitei lui Gorbaciov în România din iulie 1989, Iliescu a fost trimis în afara Bucureștiului pentru a preveni orice contact între cei doi.

Mihail Gorbaciov se afla la putere în momentul izbucnirii Revoluției Române. Ultima sa vizită în țara noastră a fost în 2010. Atunci Gorbaciov și Iliescu s-au întâlnit la București, iar cel din urmă a precizat pe blogul său că nu s-au cunoscut în timpul studenției la Moscova și că prima conversație între ei a fost abia pe 27 decembrie 1989. 

„Dacă am fi fost (colegi), n-am avut această plăcere să ne cunoaştem. Întâmplător, eu am făcut studii de inginerie, de hidroenergetică, la Institutul Energetic din Moscova, în perioada anilor 50-54. În aceeaşi perioadă Mihail Sergheevici Gorbaciov era student la Universitatea Lomonosov. N-am avut prilejul să ne întâlnim”, a precizat Ion Iliescu.

Citește și: Viaţa lui Ion Iliescu, una dintre cele mai controversate figuri politice de după 1989

 Sursa foto: Wikipedia.org

O figură controversată în viața politică. Judecat pentru crime împotriva umanității

Ion Iliescu este una dintre cele mai controversate figuri ale vieții politice de după 1989 din cauza evenimentelor care au marcat tranziția României spre regimul democratic. După anul 1990, revoluționarii l-au acuzat de implicare în reprimarea violentă a evenimentelor din decembrie 1989. Iliescu a fost acuzat că a chemat minerii în Capitală și le-a cerut să curețe centrul orașului de – golani. Pe 9 aprilie 2019, Ion Iliescu a fost trimis în judecată alături de Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus pentru crime împotriva umanității, în Dosarul Revoluției. Într-un alt dosar al mineriadei din 1990, Ion Iliescu era acuzat de crime împotriva umanității, subminarea puterii de stat și a economiei naționale, lipsire de libertate în mod ilegal și distrugere. 

În 2017, Iliescu și alții au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității în Dosarul Mineriadei. Procesul a fost suspendat din cauza pandemiei, iar în decembrie 2020 Instanța a decis retrimiterea dosarului la Parchet pentru refacerea rechizitoriului.

Grațieri care au stârnit revolta publică 

În ianuarie 1990, Ion Iliescu a amnistiat toate infracțiunile săvârșite care se încadrau la o pedeapsă de până în 3 ani. În acest fel au scăpat de închisoare toți cei care au bătut revoluționarii arestați. Tot el i-a grațiat pe membrii C.P.Ex. al C.C. al P.C.R. care fuseseră condamnați pentru că au aprobat, în ședința din 17 decembrie 1989, reprimarea Revoluției din 1989. 

Foto: investigative-report.ro

Viața personală a lui Ion Iliescu: abandonat de mamă. I-au murit toți frații 

Ion Iliescu a fost abandonat de mama sa naturală la vârsta de un an. De origine bulgară, Maria Dumitru Toma nu s-a mai interesat de el. Tatăl său, Alexandru Vasile Iliescu, s-a recăsătorit la scurt timp cu Maria P. Iliescu, cea care l-a crescut ca pe copilul ei. 

Fostul președinte al României a avut trei frați, iar el era cel mai mare dintre aceștia. Într-un interviu pentru ziarul Libertatea, din 2011, Ion Iliescu povestea cu mâhnire că i-au murit toți frații. Primul – Eugen- a decedat în 1984, din cauza unui infarct, în Irak, unde lucra ca inginer electrician. Mihai s-a stins la mai puțin de 60 de ani, după ce s-a luptat cu o boală nemiloasă. Cel de-al treilea frate al lui Ion Iliescu, Crișan, a plecat dintre noi în 2005. 

Sursa foto: Libertatea.ro

Ion Iliescu: Controverse și succese. De ce nu a avut copii

Un subiect sensibil pentru fostul șef de stat al României – copiii. Ion Iliescu este căsătorit din 1951 cu Elena Iliescu – Nina, inginer, cercetător științific în domeniul coroziunii metalelor. Cei doi s-au cunoscut în vremea studiilor liceale. În ciuda faptului că au avut dintotdeauna o relație foarte frumoasă, cei doi nu au avut copii. Din nefericire, soția sa a pierdut trei sarcini. 

“Ne-am dorit copii. Soţia a avut trei sarcini toxice, iar după aceea… nu s-a mai putut”, spunea fostul președinte, în urmă cu câțiva ani, pentru ziarul Libertatea.

S-a retras din viața publică și scrie pe blogul personal

În 2021, Ion Iliescu s-a retras din ultima sa funcție publică, respectiv cea de șef al Institutului Revoluției. Acesta a fost preşedinte al IRRD timp de 15 ani, adică exact de la înfiinţare. Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost înfiinţat prin Legea 556/2004 cu scopul de a cerceta istoria Revoluţiei Române din 1989. Membrii conducerii au fost numiţi pe viaţă, exact în ultimele zile de mandat ale lui Iliescu la şefia statului. Ion Iliescu a fost ales preşedinte al institutului de la prima şedinţă a Colegiului Naţional. Chiar dacă s-a retras din viața publică și a renunțat la ultima sa funcție publică, Ion Iliescu și-a făcut un blog unde este destul de activ. Acesta își expune gândurile și poziția cu privire la diverse probleme din societate, cât și păreri cu privire la emisiuni de televiziune pe care le vizionează. 

„Mă uit, cu nedumerire, la spectacolul oferit de A 3 seară de seară, și nu înțeleg ce vrea să transmită, prin invitații săi la emisiunea ”Sinteza Zilei”, domnul Mihai Gâdea. O fi o racordare la conținutul noii revoluții culturale, aud că-i zice ”cancel culture”, ”cultura anihilării”,” notează Ion Iliescu pe blogul său. 

Ion Iliescu la 93 de ani  

Ajuns la venerabila vârstă de 93 de ani, Ion Iliescu spune că se simte destul de bine. Într-un interviu pentru Realitatea Plus, fostul președinte al României a mărturisit că nu prea iese afară și că se deplasează cu ajutorul unui cadru. Tot el a dezvăluit că citește mult și ține legătura cu prietenii apropiați. 

Sursa foto: BBC

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora