Viața lui Olaf Scholz, cancelarul Germaniei pe care toată lumea îl critică pentru expresia sa lipsită de sentimente - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața lui Olaf Scholz, cancelarul Germaniei pe care toată lumea îl critică pentru expresia sa lipsită de sentimente

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, s-a născut și a crescut în Hamburg și a fost primar al orașului-stat din nordul Germaniei din 2011.
Share this article

Olaf Scholz, născut la 14 iunie 1958, este un politician german care ocupa funcția de ministru federal de finanțe și vicecancelar al cancelarului Angela Merkel din 14 martie 2018, iar astăzi este cancelarul Germaniei.

A fost prim-primar al orașului Hamburg între 7 martie 2011 și 13 martie 2018 și lider interimar al Partidului Social-Democrat (SPD) între 13 februarie și 22 aprilie 2018. Membru al Bundestagului din 1998 până în 2001 și din nou din 2002 până în 2011, Scholz a fost ministru de interne al orașului Hamburg sub conducerea primului primar Ortwin Runde din mai până în octombrie 2001 și secretar general al partidului său sub conducerea președintelui și cancelarului Gerhard Schröder din 2002 până în 2004.

A fost ministru federal al Muncii și Afacerilor Sociale în prima Mare Coaliție a lui Merkel, între 2007 și 2009, și lider al SPD în Hamburg între 2000 și 2004 și din nou între 2009 și 2018.

Împreună cu fosta reprezentantă a landului Brandenburg, Klara Geywitz, a primit cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor din 2019 pentru noua conducere duală introdusă în partidul său, dar a pierdut 45 % în turul doi care a urmat în fața câștigătorilor Norbert Walter-Borjans și Saskia Esken. La 10 august 2020, executivul partidului SPD l-a desemnat drept candidatul său la funcția de cancelar pentru alegerile federale din 2021 din Germania, pe care le-a câștigat.

Olaf Scholz la începuturile vieții: originar din Hamburg și favorabil lui Merkel

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, s-a născut și a crescut în Hamburg și a fost primar al orașului-stat din nordul Germaniei din 2011.

În vârstă de 62 de ani, a devenit activ în SPD de la o vârstă fragedă – s-a alăturat filialei de tineret a partidului (Jusos) în 1975, când avea 17 ani. Scholz a urcat pe scara SPD pentru a obține funcții de conducere în partid atât în Hamburg, cât și la nivel federal.

Fost avocat specializat în dreptul muncii, Scholz a câștigat popularitate în cadrul SPD după ce a condus partidul la victorie în 2011 în alegerile de stat din Hamburg și a reușit să se mențină la putere în 2015 după ce a format o coaliție cu Partidul Verde.

Scholz se simte confortabil să lucreze cu Merkel – lucru care a fost evident în timpul mai multor apariții comune pe care cei doi le-au făcut atunci când Hamburg a găzduit summitul G20 din iulie. De asemenea, el a fost anterior ministru al Muncii timp de doi ani în timpul primului guvern de mare coaliție al Angelei Merkel, între 2005 și 2009.

Cine este soția lui Olaf Scholz – Britta Ernst Biografie

Olaf Scholz este căsătorit cu Britta Ernst (născută în 1961); nu au copii. Ea este, de asemenea, politician (SPD).

În timp ce Ernst și-a pus accentul politic pe noua generație începând din 2017, Scholz a fost mult timp activ ca reprezentant voluntar al inițiativei din Hamburg „Mai mult timp pentru copii”.

Britta Ernst și Olaf Scholz locuiesc în Potsdam, la porțile Berlinului.

De acolo nu trebuie să meargă prea departe pentru a ajunge la locurile lor de muncă respective.

Olaf Scholz este căsătorit cu Britta Ernst de mai bine de 20 de ani. Ei fac echipă și din punct de vedere politic: el candidat SPD la funcția de cancelar, ea ministru de stat SPD.

Amândoi au fost activi pentru SPD, ea ca ministru de stat pentru educație, tineret și sport, el ca vicecancelar, ministru federal de finanțe și candidat de top al SPD în campania electorală federală din 2021.

Citește și: Angela Merkel, enigma germană ce a ajuns unul dintre cei mai influenți lideri ai lumii. De la copilăria sub amenințarea Stasi, la prima femeie cancelar al Germaniei

Totuși, acesta nu este singurul lucru pe care cei doi politicieni îl au în comun.

Olaf Scholz s-a născut la Osnabrück, iar Britta Ernst la Hamburg, dar amândoi și-au petrecut copilăria și tinerețea în orașul hanseatic.

Și, la fel ca Olaf Scholz, Britta Ernst a făcut și ea primii pași în politică acolo.

Cariera lui Olaf Scholz: Avocat și apoi politician

Scholz, viitorul cancelar german, nu are în spate o biografie interesantă: copil tipic din Germania de Vest postbelică, Scholz s-a născut în 1958 la Osnabrück, dar la vârsta de trei ani familia s-a mutat în apropiere, la Hamburg, unde Olaf a absolvit facultatea de drept.

Deși s-a înscris în SPD la vârsta de 17 ani, cariera sa politică mai serioasă a început după ce a împlinit 40 de ani. De atunci, a fost ministru al Muncii în primul guvern de coaliție al Angelei Merkel, în timp ce a fost șef al orașului-stat Hamburg, înainte de a reveni în guvern după alegerile din 2017.

Potrivit biografilor săi, Scholz se caracterizează prin calități care sunt apreciate în primul rând în nordul Germaniei, în rândul așa-numiților Hanseis, urmași ai creației economice și politice medievale de care germanii din nord sunt încă mândri și pentru care, în urma transferului lor în restul Germaniei, privesc „puțin de sus”.

Scholz locuiește în prezent la Potsdam, un oraș istoric bogat din apropierea Berlinului, unde locuiesc mulți oameni puternici din punct de vedere politic și economic, care sunt copleșiți de Berlinul din apropiere.

În timpul pandemiei, dl Scholz a fost lăudat de Fondul Monetar Internațional pentru măsurile sale, după ce a renunțat la un buget echilibrat la nivel național pentru a proteja economia germană și a contribuit la crearea fondului de redresare COVID al UE, în ciuda rezistenței inițiale a dnei Merkel.

Criticile G20

Scholz s-a confruntat cu numeroase critici pentru modul în care a gestionat revoltele G20 din Hamburg, care s-au soldat cu ciocniri între protestatari și forțele de securitate, precum și cu pagube materiale masive în tot orașul.

El și-a cerut scuze în mod public pentru incidentele de securitate, afirmând ulterior că ar fi demisionat din funcție dacă cineva ar fi murit în urma revoltelor.

Cu toate acestea, criticii de dreapta au considerat că primarul de centru-stânga a fost prea îngăduitor cu cei care au comis violențe anticapitaliste.

Tensiuni cu fostul șef al SPD

Relația lui Scholz cu fostul șef al SPD, Martin Schulz – care a demisionat din funcția de lider al partidului după ce a renunțat la candidatura sa la funcția de ministru de externe – a fost tensionată de la pierderile mari suferite de partid în alegerile naționale din septembrie anul trecut.

După ce SPD a obținut doar 20% din voturi la alegerile din 2017 – cel mai mic scor din istoria postbelică a partidului – Scholz a fost unul dintre cei mai vehemenți critici ai conducerii lui Schulz.

Un sondaj de opinie al Institutului Forsa din ianuarie arăta că primarul din Hamburg este al treilea cel mai apreciat politician din Germania – ceea ce îl plasează cu mult peste Schulz.

Cu toate acestea, se așteaptă ca el să mențină câteva dintre promisiunile electorale ale lui Schulz, în special în ceea ce privește consolidarea UE și abordarea reformei zonei euro.

Valoarea netă a lui Olaf Scholz

Averea sa netă a crescut semnificativ în 2019-2020. Așadar, cât valorează Olaf Scholz la vârsta de 65 de ani? Sursa de venit a lui Olaf Scholz provine în principal din faptul că este un om de succes. În 2020, venitul său net era estimat la peste 1 milion de dolari.

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora