Angela Merkel, enigma germană ce a ajuns unul dintre cei mai influenți lideri ai lumii. De la copilăria sub amenințarea Stasi, la prima femeie cancelar al Germaniei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Acum câțiva ani, foarte puțini de altfel, mulți dintre noi nu concepeam politica lumii fără ca aceasta să fie privită de ochiul critic al cancelarului german Angela Merkel. Când și-a anunțat prima dată retragerea de pe scena politică, au fost o mulțime de voci care susțineau că nu este decât o vorbă în vânt deoarece, sincer, o Europă fără Angela Merkel părea un handicap.

Femeia care a condusă Germania atâta amar de vreme, idolatrizată în aceeași măsură în care a fost temută de marii lideri ai lumi, părea că nu se poate retrage.

Cu toate acestea a renunțat la a mai candida la funcția de cancelar al Germaniei și lucrurile nu s-au oprit în loc. Cât de bine sau cât de rău va fi fără mâna ei de fier la cârma țării, și implicit în deciziile importante ce țin de Europa, rămâne de văzut. Deocamdată lumea are alte probleme și alte lucruri la care să se gândească, mai ales că un război atroce pare să zguduie Europa și întreaga lume.

Angela Merkel
Angela Merkel

Însă, o asemenea personalitate și un asemenea caracter vor rămâne în istorie. Tocmai de aceea, am vrut să vedem care este biografia uneia dintre cele mai puternice femei ale lumii, Angela Merkel.

Viața personală a lui Angela Merkel

Angela Merkel s-a născut de fapt la Hamburg, în Germania de Nord-Vest. Tatăl ei Horst, un pastor luteran, și-a mutat familia în Est în 1954, când Angela avea doar câteva săptămâni.

În calitate de politician, Merkel nu a fost niciodată prevăzătoare când vine vorba de opiniile ei religioase, dar este clar că poziția tatălui ei în biserică a avut o influență profundă asupra ei – creând o busolă morală puternică.

În 1957 s-au mutat din nou la Templin, unde Merkel a terminat liceul în 1973. Mai târziu în acel an a plecat la Leipzig pentru a studia fizica la Universitatea Karl Marx (acum Universitatea din Leipzig). Acolo și-a cunoscut primul soț, colegul student la fizică Ulrich Merkel, iar cei doi s-au căsătorit în 1977. După ce și-a obținut diploma în 1978, a lucrat ca membru al facultății academice la Institutul Central de Chimie Fizică al Academiei de Științe din Berlinul de Est. În 1982, Merkel și soțul ei au divorțat, deși ea și-a păstrat numele de familie. Ea a primit un doctorat pentru teza ei despre chimia cuantică în 1986.

Angela Merkel
Angela Merkel în copilărie

Copilăria ei a fost modelată și de Războiul Rece – tatăl lui Merkel, socialist până în măduva oaselor, a ținut adunări politice la seminarul său și, pe măsură ce ea creștea, dezbateri viguroase au răsunat în jurul mesei. Tânăra Angela a trebuit să învețe să-și țină cărțile aproape de piept de teamă să nu atragă atenția Stasi, poliția secretă a acelor timpuri. Mai târziu chiar a fost racolată de Stasi pentru a deveni informator, însă a refuzat ferm.

Faptul că nu puteau să-și exprime în mod deschis opinia în Germania de Est a afectat oamenii în moduri diferite.

Un vechi prieten de școală al Angelei Merkel, Hartmut Hohensee, a comparat-o cu „un fel de paralizie, sperând doar că iarna va trece și florile vor începe să crească în cele din urmă”. Florile politice ale lui Merkel aveau să înceapă să crească – dar nu înainte de 1989, după căderea Zidului Berlinului.

Angela Merkel
Angela Merkel și primul său soț

Începutul carierei politice a Angelei Merkel

Căderea Zidului a produs un vârtej în politica germană. Conversațiile de la cafenea au devenit proteste de stradă; mișcările au devenit partide politice; oamenii au încercat să preia controlul asupra țării lor pentru prima dată. În această lume a decis să intre Angela Merkel, în vârstă de 35 de ani pe atunci.

Merkel, care are un doctorat în chimie cuantică, s-a remarcat repede și frumos în lumea politică.

„Nu părea să-i pese deloc de aspectul ei exterior”, spune Lothar de Maiziere, care a fost ultimul premier al Germaniei de Est. „Arăta ca un om de știință tipic din RDG, purtând o fustă largă, sandale ca ale lui Iisus și o tunsoare băiețească”.

Angela Merkel
Angela Merkel în adolescență

Spre surprinderea multora, femeia est-germană crescută în comunism s-a alăturat creștin-democraților ce se lăudau la vremea respectivă cu o majoritate covârșitoare de bărbați în partid. La sfârșitul anului 1990, ea a devenit membră a Bundestagului pentru CDU, cel mai mare partid din Germania de Vest, și și-a început ascensiunea spre vârf.

Cancelarul Germaniei, Helmut Kohl dorea pe cineva de sex feminin, liniştit şi fost est-german pentru primul său cabinet post-reunificare. De Maiziere a recomandat-o pe Merkel. Începând ca ministru pentru femei, ea a urcat încet dar sigur, rând pe rând treptele politicii, devenind ministru al mediului.

Angela Merkel
Angela Merkel și Helmut Kohl

Un act de curaj ce a șocat pe toată lumea

Dar în 1999, fata liniștită din Templin a uimit pe toată lumea. S-a dovedit că Helmut Kohl, care obișnuia să-i spună „Maedchen” sau fetița lui, a pus donații într-un fond secret pe care îl folosea pentru a-și recompensa prietenii.

Nimeni nu părea pregătit să-l înfrunte pe Kohl, dar Angela Merkel a refuzat să urmeze haita. Într-un articol de prima pagină dintr-un ziar conservator de top, ea și-a denunțat fostul mentor și i-a cerut să demisioneze. A fost un act uimitor de patricid politic și a pus-o pe Merkel pe o traiectorie spre vârful politicii germane.

„Unul dintre lucrurile pe care oamenii nu le înțeleg întotdeauna despre ea este că ea este… de fapt un operator politic nemilos”, spunea Jonathan Powell, care a cunoscut-o când era șeful de cabinet al premierului britanic. „Felul în care s-a comportat cu toți rivalii ei din CDU a fost extraordinar de machiavelic din acest punct de vedere. Ar scăpa de ei doar ridicând dintr-o sprânceană”.

Angela Merkel a devenit președinte al CDU în 2000 și prima femeie cancelar al Germaniei cinci ani mai târziu.

Angela Merkel
Angela Merkel și Helmut Kohl

Prima femeie cancelar al Germaniei

Prudența și consensul au fost întotdeauna semnele distinctive ale mașinii Merkel. „Poți gestiona o astfel de criză (vorbind despre criza prin care a trecut Grecia în urmă cu câțiva ani, aflată în pragul falimentului) doar dacă iei o mulțime de oameni pe parcurs”, spunea Ursula von der Leyen, care a lucrat în fiecare dintre cabinetele Merkel din 2005. „Angela Merkel a știut întotdeauna unde vrea să ajungă, dar și-a luat timp să găsească o cale pe care toată lumea să poată merge de acord.”

Despre Angela Merkel s-a spus mereu că este un personaj anormal de complex și multistratificat, spre deosebire de oricine altcineva din politica mondială.

A fost aleasă de patru ori la rând în funcția de cancelar al Germaniei, o premieră în istoria țării din toate punctele de vedere.

Angela Merkel

Angela Merkel sau Margaret Thatcher?

Evident că au apărut o mulțime de voci care nu au putut să nu facă o paralelă între Angela Merkel și Margaret Thatcher pentru că par să fie foarte multe similarități între cele două, dar și deosebiri.

Merkel vine de la margini – Germania de Est, mai degrabă decât Lincolnshire – și a fost crescută de un tată anormal de sigur de sine și evlavios. Ceva singuratică, ea a devenit un om de știință destul de serios înainte de a alege politica.

În cadrul petrecerii ei, ea a fost considerată un talent feminin util de un mentor oarecum paternalist – Kohl, mai degrabă decât Edward Heath – și a surprins pe toată lumea prin lipsa ei de milă când l-a înlăturat de la putere și, în cele din urmă, când a preluat ea însăși puterea. La fel ca Thatcher, Merkel este o muncitoare feroce, excelentă la detalii și un operator politic viclean.

Angela Merkel
Angela Merkel și liderii țărilor membre NATO

Cu toate acestea, diferențele contează mult mai mult decât asemănările. Provenind din mediul ei est-german, crede în solidaritatea socială și în colaborarea cu sindicatele; într-un sistem politic bazat pe coaliții, ea este o stăpână a consensului și, atunci când îi convine, întârzie.

Dar poate ce e cel mai important de menționat, Angela Merkel a contat mult mai mult pentru noi și pentru întreaga poveste europeană decât ne-am dat seama.

Angela Merkel
Angela Merkel și Vladimir Putin

Doamna și domnul Merkel

Deși poartă numele primului său soț, Angela Merkel s-a recăsătorit curând după divorț cu un profesor de chimie Joachim Sauer.

Sauer s-a născut pe 19 aprilie 1949, în orășelul Hosena, în ceea ce doar câteva luni mai târziu avea să devină Germania de Est comunistă.

A cunoscut-o pe Merkel în 1981. Ea avea 27 de ani, studentă absolventă la fizică. El avea 32 de ani și preda la Academia de Științe din Berlin. Amândoi erau căsătoriți. Căsătoria lui Merkel cu Ulrich Merkel, de asemenea fizician, s-a încheiat prin divorț în 1985. Căsătoria lui Sauer cu o colegă chimist s-a încheiat în 1983, când el s-a mutat din apartamentul lor; au divorțat în 1985, după 16 ani de căsnicie. Au avut doi fii împreună.

Merkel nu a comentat originile relației ei cu Sauer, dar aceasta a atras atenția Stasi, poliția de securitate est-germană. Potrivit biografiilor lui Merkel, Stasi a remarcat întâlniri frecvente la prânz între cei doi, când ambii erau căsătoriți cu alții.

Angela Merkel
Angela Merkel și soțul său

Într-o prefață la teza ei de fizică din 1986, Merkel i-a mulțumit lui Sauer pentru „perspecția sa critică”. Viitorul ei soț a fost un student prodigios. Și-a luat doctoratul în chimie cu cea mai mare distincție – summa cum laude – de la Universitatea Humboldt în 1974 și a predat acolo înainte de a se muta la Academia de Științe din Berlin, în 1977. Lucrarea sa a câștigat aprecieri în Occident.

Dar nu era membru al Partidului Comunist, ceea ce însemna că nu i s-a permis să părăsească blocul sovietic decât cu puțin timp înainte de căderea Zidului Berlinului, în 1989. Reinhart Ahlrichs, care a condus un grup de cercetare la Universitatea Karlsruhe, unde Sauer a lucrat pentru scurt timp, l-a descris ca fiind unul dintre primii 30 chimiști teoreticieni din întreaga lume, chiar de rangul celor care tind să câștige premii Nobel.

Angela Merkel
Angela Merkel și soțul său, Joachim Sauer

Sauer și Merkel au trăit împreună mai bine de un deceniu înainte de a se căsători în 1998, după presiunile din partea bisericii și a unora dintre aliații ei din Uniunea Creștin Democrată conservatoare din Germania. Mulți au considerat că este nepotrivit ca un lider politic conservator să locuiască cu cineva în afara căsătoriei.

Pentru că arareori apare în public și pentru că mai tot timpul a fost interesat de politică la fel ca orice alt cetățean obișnuit, presa a obișnuia să-l numească „Domnul Merkel” pe Sauer.


Fotografiile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora