Povestea lui Dan Petrescu, omul care a câștigat 6 titluri în Liga 1 - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Dan Petrescu este cel mai de succes antrenor al momentului în Liga 1, iar recent a reușit să își treacă în palmares al șaselea trofeu de campion. De cinci ori a izbutit acest lucru cu CFR Cluj, iar o dată cu Unirea Urziceni.

Numele lui Dan Petrescu este echivalent cu succesul în Liga 1. Antrenorul lui CFR Cluj este recunoscut pentru stilul său riguros, care a dus gruparea din Gruia pe culmile gloriei.

Așadar, Petrescu a devenit campion în sezonul 2008/2009 cu Unirea Urziceni, o mare surpriză la acel moment, în condițiile în care această echipă concura cu grupări ce aveau bugete mult mai mari. La CFR Cluj a ieșit campion în sezoanele 2007/2018, 2018/2019, 2019/2020, 2020/2021 și 2021/2022. Sezonul 2020/2021 l-a avut antrenor în ultima parte pe Edi Iordănescu.

Pe lângă aceste trofee, Dan Petrescu a reușit să câștige și Supercupa României cu ASA Târgu Mureș în 2015, la primul său meci pe banca acestei echipe, după o victorie cu FCSB. Petrescu are posibilitatea să își treacă în palmares din nou acest trofeu pe 9 iulie, când CFR Cluj o va întâlni pe Sepsi OSK. Șansele ca Petrescu să reușească acest lucru sunt destul de mari, întrucât CFR Cluj este văzută de bookmakerii de pariuri sportive cu cele mai bune șanse sa ridice trofeul.Echipa lui Petrescu are cota 1.52 să câștige trofeul, iar Sepsi are 2.45.

Dan Petrescu, la egalitate cu Emeric Ienei

Prin cele șase trofee câștigate în Liga 1, Dan Petrescu a reușit să îl egaleze pe Emeric Ienei, care are tot atâtea titluri în primul eșalon fotbalistic al României. Antrenorul cu cele mai multe trofee este Nicolae „Nicușor” Dumitru, care a ieșit campion de șapte ori.

Având în vedere rezultatele excelente pe care le-a obținut, Dan Petrescu a fost desemnat de patru ori cel mai bun antrenor al anului în România, în 2008, 2009, 2011 și 2019.

În experiențele din afara României, Dan Petrescu a reușit o promovare cu Kuban Krasnodar în prima ligă din Rusia în 2010, iar apoi a avut rezultate notabile. De asemenea, a mai câștigat și Cupa Chinei cu Jiangsu Suning în 2015.

Alte echipe din străinătate pregătite de el sunt Wisla Cracovia, Dinamo Moscova, Al-Arabi, Al-NAsr, Guizhou Hengfeng și Kayserispor.

A făcut parte din Generația de Aur a fotbalului românesc

Dan Petrescu a avut o carieră de excepție și ca fotbalist, nu doar ca antrenor. El a fost unul dintre cei mai importanți jucători din Generația de Aur, echipa națională făcându-i de multe ori fericiți pe români în acea perioadă.

Între 1989 și 2000, Petrescu a prins 95 de meciuri pentru naționala mare, în care a marcat și 12 goluri, cifre excelente pentru un fundaș dreapta. A reușit să marcheze la Cupa Mondială din 1994 în meciul cu SUA, aducând victoria echipei noastre. Iar ultimul gol marcat de el pentru echipa națională a fost la Cupa Mondială din 1998, în partida cu Anglia.

Și la nivel de club a fost un fotbalist de excepție. El a fost crescut de Steaua și promovat la echipa mare, unde a jucat între 1985 și 1991, cu o scurtă pauză între 1986 și 1987, când a fost împrumutat la FC Olt Scornicești. În 1991 a prins un transfer în Italia, la Foggia, echipă care tocmai promovase în prima ligă. Acolo și-a schimbat complet felul de a vedea fotbalului, a devenit un fanatic al antrenamentelor și a pus mereu pregătirea fizică și seriozitatea pe primul loc.

După trei sezoane în Italia, el s-a transferat în Anglia la Sheffield Wednesday, după evoluțiile excelente de la Campionatul Mondial din 1994. A fost titular meci de meci cu prestații foarte bune, astfel că transferul la Chelsea din 1995 a venit ca un pas firesc. A devenit și aici un om de bază în următoarele cinci sezoane, fiind unul dintre cei mai respectați jucători din istoria londonezilor. În perioada petrecută la Chelsea a câștigat Cupa Angliei, Cupa Ligii Angliei și Cupa Cupelor.

A avut o neînțelegere cu antrenorul Gianluca Vialli și a fost nevoit astfel să plece, iar în următorii doi ani a jucat pentru Bradford City și Southampton. Din 2002 s-a întors în țară, unde a fost jucător-antrenor secund la FC Național. Aceasta este și echipa la care și-a încheiat cariera, pentru că în 2003 a început cariera de antrenor principal la Sportul Studențesc, unde a avut rezultate foarte bune cu o echipă formată din tineri, cunoscută la acel moment sub numele de „Gașca nebună”. Anii ce au urmat au fost plini de rezultate notabile pentru Petrescu, iar numele său a devenit similar cu cel al succesului în întrecerile interne, fiind omul trofeu.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO